KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Podzim na Vimpersku / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Vimperk – pohled na rodinné domy v Purkártově ulici z ulice Zahradní / Foto? (red) – Za krásnější Vimperk

 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na říjen – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• ŘÍJEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

20. – 31. října


 

Přehled tisku: zadržení listiny z 15. století, projekt dráhy k pražskému letišti i technický mák

Ve čtvrtečním českém tisku se dočtete, že kriminalisté zajistili vzácný notářský zápis z 15. století, který v červnu vydražila v aukci Národní knihovna. Píše to Deník N. Soukromý investor podle Mf Dnes předběhl úředníky a vyprojektoval železniční napojení pražského letiště. Nyní se snaží státu plány prodat. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 31. října: Většinou jasno. Ráno a dopoledne ojediněle mrznoucí mlhy. Na jihu Čech a Českomoravské vrchovině místy zataženo nízkou oblačností, která se udrží po většinu dne. Nejvyšší denní teploty 4 °C až 8 °C. Slabý proměnlivý nebo východní až jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

Pátek 1. listopadu: Jasno až polojasno, zpočátku místy, postupně jen ojediněle, zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, i mrznoucí. Odpoledne a večer v Čechách od západu postupně přibývání oblačnosti a později večer na západě ojediněle déšť. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti kolem 4 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s, v západní polovině Čech jen slabý do 4 m/s.


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Ve čtvrtek 31. října budou z provozních důvodů uzavřena informační střediska na Kvildě, Svinné Ladě, v Kašperských Horách a Stožci. Celý listopad budou kolegové z návštěvnických center a informačních středisek věnovat vzdělávání, inventurám a úpravám, aby vás v prosinci mohli opět přivítat v zimní sezóně. Děkujeme za pochopení a těšíme se na vás (fbnpš)


 

Hejtmanka Stráská během připomenutí 101. výročí vzniku ČSR a 15 let roty aktivních záloh: Nejvyššími hodnotami jsou mír a svoboda

Státní svátky slouží k tomu, abychom se zastavili a zamysleli se nad tím, jakým směrem se ubírala naše republika a jakým směrem jdeme dnes. Jestli je to opravdu to, co chceme a jestli nám to zajišťuje všechny ty správné hodnoty. A těmi nejvyššími hodnotami jsou vždy mír a svoboda. Hejtmanka Ivana Stráská to řekla u příležitosti 101. výročí vzniku ČSR a 15 let od založení pěší roty Aktivních záloh Krajského vojenského velitelství České Budějovice v pátek 25. října.

Součástí slavnostního ceremoniálu, který se konal v krajském městě na náměstí Přemysla Otakara II., byla i vojenská přehlídka. Akce se kromě zástupců profesionální armády a aktivních záloh zúčastnily i jednotky hasičů, policistů a celní správy.

Myslím si, že dnes, kdy se začínají opět ozývat slova, že válka je také přípustný způsob řešení problémů, je třeba poděkovat těm lidem, kteří do armády jdou. A poděkování si zaslouží i jejich partnerky a rodiny, které jim to umožňují,“ doplnila Stráská s tím, že si armády velice váží a oceňuje zejména to, co v současné nelehké společenské době dělá. Sama pak obdržela Pamětní medaili Krajského vojenského velitelství České Budějovice za dlouhodobou spolupráci mezi armádou a krajem na jihu Čech.

Pěší rota Aktivních záloh Krajského vojenského velitelství České Budějovice vznikla 1. ledna 2004 a v roce 2015 obdržela od Československé obce legionářské čestný název Pěší rota brigádního generála Františka Vávry.

Více informací na: http://www.kvvcb.army.cz/aktivni-zaloha

(tzjč)


 

Vernisáž výstavy Jihočeské folklorní sdružení a rozvoj dětských lidových tradic

Krajský úřad Jihočeského kraje si vás dovoluje pozvat na vernisáž výstavy “Jihočeské folklorní sdružení a rozvoj dětských lidových tradic”, která se uskuteční ve středu 6. listopadu od 13 hodin ve 3 np. hlavní budovy Krajského úřadu. Vernisáž je součástí přeshraničního projektu Lidová kultura | Volkskultur AT-CZ 181.

Výstavu slavnostně zahájí hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská, náměstek hejtmanky Pavel Hroch a předseda Jihočeského folklorního sdružení Milan Škoch. Vystoupí úspěšné zpěvačky dětských lidových písní.

Výstava bude přístupná ve vestibulu, druhém a třetím patře budovy Krajského úřadu Jihočeského kraje od 1. do 29. listopadu v těchto časech:
Po: 8:00 – 17:00
Út: 8:00 – 16:00
St: 8:00 – 17:00
Čt: 8:00 – 16:00
Pá: 8:00 – 14:00

(tzjč)


 

Územní studie krajiny mapuje, jak vnímáme své okolí. Zapojit se můžete i vy!

Krajský úřad Jihočeského kraje v letošním roce začal pořizovat Územní studii krajiny Jihočeského kraje (ÚSK). ÚSK je důležitým územně plánovacím podkladem, který bude sloužit k aktualizaci Zásad územního rozvoje kraje, zpracování územních plánů obcí a pro další rozhodování v krajině. Získané údaje o Vašem vnímání krajiny a požadavcích a přáních na charakter prostředí nám významně pomůže ke kvalitnímu zpracování územní studie krajiny.

Pokud se chcete zapojit do procesu pořízení analytické části ÚSK, vyplňte, prosím, interaktivní dotazník ZDE.

Zjišťování probíhá formou pocitové mapy, kterou může kdokoliv vyplnit na svém počítači. Vyplňování probíhá anonymně a je nastaveno intuitivně pomocí webové mapové aplikace. Vyplňující klikem do mapy přidá bod a následně mu vyplní vlastnosti – o jaký prvek se jedná a zda ho vnímá pozitivně či negativně. Prvních šest záložek je připraveno na hodnocení významných částí krajiny. Jednotlivé jevy jsou rozděleny do skupin reliéf, vodstvo, zemědělská půda a lesy, stavby a infrastruktura, jiné významné části krajiny a významná a zajímavá místa. Druhá část hodnocení je nastavena na přání a požadavky na krajinotvorné prvky.

Hodnotit krajinu prostřednictvím pocitové mapy bude možné do konce roku 2019.  (tzjč)


 

Jihočeský kraj na Czech – American TV v USA

Krásy jižních Čech. Svůj nejžádanější vývozní artikl, na který láká turisty z celého světa, prezentuje Jihočeský kraj i ve Spojených státech amerických. Konkrétně prostřednictvím Czech – American TV, se kterou navázal spolupráci. V posledním díle se tvůrci zaměřili na Českobudejovicko, Hlubocko, okolí řeky Vltavy, Slavonice i Hlubokou nad Vltavou. Pořad vidělo v šedesáti amerických městech na kabelové televizi přes 2.5 milionu domácností a několik desítek tisíc přes internet. Pořad měl opět skvělé ohlasy u diváků.

Záznam odvysílaného pořadu můžete vidět po dobu dalších šesti měsíců na www.catvusa.com .

Zakladatelem Czech – American TV je John Honner, americký producent českého původu, který se před 14 lety rozhodl zviditelnit Českou republiku v zámoří. Současný tým, který se na výrobě jejího zpravodajství podílí, tvoří více než 40 mediálních profesionálů. (tzjč)


 

Přehled tisku: největší výnosy bank, ukončení smluv se zemědělci nebo koupě středověkého obrazu

Ve středečním českém tisku se dočtete, že české banky vynesly svým akcionářům v první polovině roku nejvíc v Evropské unii. Nejúspěšnější byla ČSOB. Píše to deník E15. Praha podle Hospodářských novin ukončila pachtovní smlouvy se všemi zemědělci. Magistrát chce, aby se na těchto pozemcích nepoužívaly chemické postřiky nebo umělá hnojiva. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 30. října: Skoro jasno až polojasno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Na severovýchodě a jihozápadě nízká oblačnost místy a ojediněle se udrží do odpoledních hodin. Nejvyšší denní teploty 5 °C až 9 °C. Slabý severovýchodní až východní vítr do 4 m/s.

Čtvrtek 31. října: Jasno nebo skoro jasno. Ráno a dopoledne ojediněle mrznoucí mlhy, na jihu zpočátku místy zataženo nízkou oblačností, která se ojediněle udrží do odpoledne. Nejvyšší denní teploty 5 °C až 9 °C. Slabý východní až jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka – Nemocnice Prachatice

ČTĚTE ZDE


 

Přehled tisku: občanské průkazy pro děti od 6 let, zelené dluhopisy a dražší vyvážení žump

V úterním přehledu tisku se dozvíte, že děti starší šesti let možná budou muset mít povinně občanské průkazy. Píše o tom Právo. Česká realitní skupina CPI je první firmou ze střední a východní Evropy, která vydala zelené dluhopisy. Podle deníku E15 mají hodnotu téměř 20 miliard korun. Mf Dnes upozorňuje, že legální vyvážení žump od začátku roku 2021 prodraží. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 29. října: Oblačno až zataženo, od severu později i polojasno. Ojediněle, hlavně na horách na severu a severovýchodě, přeháňky, od 700 m sněhové. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Středa 30. října: Jasno až polojasno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty 5 °C až 9 °C. Slabý severovýchodní až východní vítr do 4 m/s.


 

Právě jsme přišli na svět – Nemocnice Strakonice

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Přehled tisku: nesouhlas s očkováním psů, vyhoštění za krádež nafty nebo nedostatečná recyklace plastů

Deník Právo se vrací k sofistikované krádeži pohonných hmot v Česku z loňského května. Jeden ze tří zlodějů dostal trest 7 let vyhoštění, píše Právo. MF Dnes se pak věnuje tématu plastů a jejich recyklaci. Tam totiž Češi zaostávají a na zpracování některých druhů plastů u nás chybí potřebné technologie. Více se dočtete v sobotním přehledu tisku Radiožurnálu. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 26. října: Jasno až skoro jasno. Ráno a dopoledne místy mlhy. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C. Slabý jižní vítr 1 až 4 m/s, na východě území mírný 3 až 7 m/s.

Neděle 27. října: Jasno až skoro jasno, ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost. Během odpoledne a večera přibývání frontální oblačnosti a v noci severozápadě občas déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 17 °C až 21 °C. Mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na západní až severozápadní.


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
26.10.2019 MUDr. Gála Prachatice U Zastávky 602 343 242
27.10.2019 MUDr. Hemmerová Prachatice Nemocniční 204 388 317 400
28.10.2019 MUDr. Staňková Lhenice zdravotní středisko 388 321 162

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Provozní doba sběrného dvora ve Vimperku v zimních měsících 

Od 1. 11. do 31.3

Pondělí      08,00 – 12,00 hod.   13,00 – 17,00 hod.

Úterý                    –                       13,00 – 17,00 hod.

Středa        08,00 – 12,00 hod.    13,00 – 17,00 hod.

Pátek                    –                       13,00 – 17,00 hod.

Sobota       08,00 – 12,00 hod.

(MĚSTO VIMPERK)


 

Přehled tisku: drahá mobilní data v Česku, hazard na internetu a změny státních maturit

V pátečním tisku se dočtete, že české datové tarify jsou stále mezi nejdražšími v Evropě. Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) situaci pomůže zavedení 5G sítě, píše deník E15. Podle Lidových novin zůstane se státní části maturit jen didaktický test z češtiny. Ústní a slohovou část by od příštího roku připravovaly samy školy. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 25. října: Skoro jasno až polojasno, zpočátku místy zataženo nízkou oblačností, ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C, na jihu Moravy až 21 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Sobota 26. října: Jasno až skoro jasno. Ráno a dopoledne místy mlhy. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C. Slabý jižní vítr 1 až 4 m/s.


 

Přehled tisku: odpovědnost rodičů za očkování, nezájem o osobní bankroty nebo zadlužení nemocnic

Ve čtvrtečním tisku se dočtete, že novela zákona o ochraně zdraví počítá s tím, že pokud rodiče budou bránit v očkování svých dětí, budou muset v případě nakažení za jejich léčbu částečně zaplatit. Píše to Mf Dnes. Podle deníku E15 není zájem o osobní bankroty tak velký, jak předpokládali odborníci. Žádost podají měsíčně zhruba tři tisíce lidí. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 24. října: Jasno až polojasno. Zpočátku místy, postupně jen ojediněle zataženo nízkou oblačností nebo mlhy. Nejvyšší denní teploty 18 °C až 23 °C, při déletrvající nízké oblačnosti nebo mlze kolem 14 °C. Slabý proměnlivý nebo jižní až jihovýchodní vítr do 4 m/s, ve východní polovině území mírný vítr jižních směrů 3 až 7 m/s.

Pátek 25. října: Polojasno až oblačno, zpočátku místy zataženo nízkou oblačností, ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C, na Moravě a ve Slezsku až 22 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s bude večer slábnout.


 

Přehled tisku: falešné průjmy, odškodnění cestovek i přísnější pravidla pro pokusy na zvířatech

Hospodářské noviny informují o rostoucím počtu případů, kdy lidé po návratu z dovolené v Egyptě pojišťovnám nahlásili, že měli střevní potíže, i když to nebyla pravda. Falešné průjmy podle deníku pojišťovny stály miliony. Právo píše pak píše o tom, že vojenská policie by mohla získat pravomoc k likvidaci dronů. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 23. října: Zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, na horách a postupně místy i jinde jasno nebo skoro jasno, hlavně na východě. Nejvyšší denní teploty 12 °C až 16 °C, při zmenšené oblačnosti 17 až 21 °C. Slabý, postupně mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.


 

Správa Národního parku Šumava informuje

• Stanice pro handicapovaná zvířata v Klášterci bude ve středu 23.10. z provozních důvodů pro veřejnost uzavřena. Děkujeme za pochopení.

• Ve Středisku environmentalní výchovy Horská Kvilda se nám uvolnil termín 25.10.-30.10. 2019. Tento volný termín nabízíme organizovaným skupinám. Pro více informací volejte na číslo 731 530 407.
Těšíme se na vás. (fbnpš)


 

Přehled tisku: nové vagóny pro České dráhy, proplácení léků nebo dotace pro sportovní kluby

V úterním českém tisku se dočtete, že České dráhy chtějí nakoupit až 182 nových vagónů pro osobní vlaky. Nové vozy budou určení pro expresní spoje, které pojedou rychlostí až 230 kilometrů v hodině. Píše to deník E15. Pojišťovny budou podle Mf Dnes nově proplácet víc špičkových léků proti nejvážnějším chorobám. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 22. října: Zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, na horách a postupně místy i jinde jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 12 °C až 16 °C, při malé oblačnosti 17 °C až 21 °C. Slabý proměnlivý vítr do 3 m/s nebo bezvětří.

Středa 23. října: Zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, na horách a postupně místy i jinde jasno nebo skoro jasno, hlavně na východě. Nejvyšší denní teploty 12 °C až 16 °C, při zmenšené oblačnosti 17 až 21 °C. Slabý, postupně mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.


 

Nemocnice Písek oznamuje

V úterý 22.10.2019 od 06:00 do 10:00 hod. bude z důvodu opravy komunikace uzavřen hlavní vjezd do areálu nemocnice pro vozidla. Náhradní vjezd bude umožněn branou vedle nemocniční prodejny.
Pro pěší je vstup beze změn. Děkujeme za pochopení. (fb-nem)


 

Týden vzdělávání dospělých je tady

Jihočeská hospodářská komora se v letošním roce aktivně zapojila do Týdne vzdělávání dospělých, který se koná od 21. do 27. října 2019 po celém Jihočeském kraji, a ve spolupráci s Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů připravila dva dny nabité zajímavými akcemi. Jeden den je určen pro účastníky, kteří chtějí zažít vzdělávání jiným způsobem a využít zajímavých prvků ve vzdělávání. Druhý den cílí na všechny, kteří mají nápad a chtějí začít podnikat.

Virtuální realita, vizuální myšlení nebo přednášky pro začínající podnikatele od fajnšmekrů ze společnosti Busyman jsou jen krátkou ukázkou ze všech událostí Týdne vzdělávání dospělých, které mohou účastníky posunout či inspirovat v pracovním i osobním životě,“ uvádí Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk), a dále zmiňuje důležitost propojení vzdělávání a podnikatelského sektoru. „Staráme se o podnikatelské prostředí, a proto je naším cílem pomáhat i těm, kteří se teprve rozhodují, zda podnikat a zda je jejich podnikatelský záměr životaschopný. K tomu jim může pomoci třeba právě jeden z  workshopů v rámci Týdne vzdělávání dospělých.“

Jihočeská hospodářská komora se do Týdne vzdělávání dospělých (TVD) zapojila už v minulosti, protože dlouhodobě vnímá edukaci dospělých jako důležitý prvek při rozvoji celého regionu. I proto se události konají po celém Jihočeském kraji, aby se mohli zapojit i zájemci z dalších měst.

Akce, které se budou konat od 21. do 27. října, jsou zcela zdarma, případně za symbolický poplatek, jelikož chceme poskytnout informace široké veřejnosti,“ upřesňuje Michaela Fouňová, koordinátorka projektu TVD z Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů, a pokračuje: „Domluvili jsme se s odborníky z praxe, kteří přijali pozvání podělit se o svoje zkušenosti a know-how, zároveň mohou být zdrojem inspirace pro ostatní.“

Čtvrteční program bude na Jhk zaměřený na téma „Zažijte vzdělávání jinak“. V průběhu dne různí lektoři představí například sugestopedii umožňující rychlejší a efektivnější učení cizích jazyků, využití virtuální reality ve vzdělávání, vizuální myšlení pomáhající řešit problémy v týmu, nebo techniky, jak využívat a pracovat s předsudky. Pátek budou prostory Jhk patřit začínajícím podnikatelům. Ti mohou navštívit workshopy s tématikou o rozjezdu podnikání, získávání financí pro vlastní projekt či marketingu pro start-upy. Zájemci se mohou ale přihlásit i na osobní konzultace svých business plánů, kde jim odborníci z praxe poradí s možnostmi nastartování vlastního podnikání.

Pro účast na kterékoli události se stačí pouze registrovat na stránkách https://www.jcpakt.cz/tyden-vzdelavani-dospelych, kde je také uveden celotýdenní program se seznamem a popisem všech akcí zapojených do TVD. (tzjč)


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Jelení výběh je opět otevřen. Ve výběhu u NC Kvilda skončila říje a pro návštěvníky tím v této části končí také omezení (otevřeno je denně 8:30-16:00). Jen ještě ve dnech 23. a 24.10.2019 bude z provozních důvodů uzavřena budova NC Kvilda. Toalety, výběhy a parkoviště budou v provozu. Těšíme se na vás.  (fbnpš)


 

Přehled tisku: minimální výše výživného, klesající počet policejních odposlechů a hromadné žaloby

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce stanovit minimální výši výživného. Podle ní by minimální výše alimentů měla být nejméně 0,6 násobek životního minima, píší Hospodářské noviny. Podle deníku E15 ministerstvo spravedlnosti přepracuje zákon o hromadných žalobách. Deník Právo se pak věnuje policejním odposlechům, už pátý rok po sobě jejich počet klesá. Více se dočtete v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 21. října: Jasno až skoro jasno, na západě a severozápadě postupně oblačno. Místy, postupně jen ojediněle, mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší denní teploty 18 °C až 22 °C, při déletrvající nízké oblačnosti kolem 15 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Úterý 22. října: Zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, ve vyšších polohách a postupně i jinde místy skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 12 °C až 16 °C, při malé oblačnosti 17 °C až 21 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka – Nemocnice Prachatice

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka – Nemocnice Strakonice

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Cena hejtmanky za zachování a rozvoj lidových tradic Jihočeského kraje 2020 – návrhy podávejte do 31. prosince 2019

Jihočeský kraj vyhlašuje na základě usnesení rady kraje výzvu k předkládání návrhů na udělení Ceny hejtmanky Jihočeského kraje za zachování a rozvoj lidových tradic Jihočeského kraje na rok 2020. Návrhy na udělení ceny lze podávat písemně na odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu Jihočeského kraje od 18. října 2019 až do 31. prosince 2019.

Na udělení ceny je možno nominovat jednotlivé osoby, kolektiv, obec či město.
Návrhy budou posuzovány podle těchto kritérií: řemeslná činnost v daném oboru jako výjimečný či jedinečný doklad tradiční technologie či tradiční lidové techniky, rozvoj lidových tradic nemateriální lidové kultury (zvyky, obřady), revitalizace tradic v oblasti zvykoslovných jevů a folklórních projevů. Ceny budou uděleny při příležitosti vyhlášení Vesnice roku 2020.

Statut Ceny včetně tiskopisu pro nominaci a další informace naleznete ZDE.

(tzjč)


 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře