V KUCHYNI S DANULOU: Rychlé kynuté rohlíčky s marmeládou

V KUCHYNI S DANULOU: Rychlé kynuté rohlíčky s marmeládou

 

Těsto: 5 hrnků hladké mouky (myšleno hrnek o objemu 250ml), 2 lžíce krystalu, 1/2 kostky čerstvého droždí, 1 2 hrnky vlažné vody, 1 lžička soli, 1/2 hrnku oleje, náplň dle chuti a 1 vejce na potření.

Do mísy vsypeme 2 hrnky mouky, přidáme cukr, rozdrobíme droždí, zalijeme 2 hrnky vody a projedeme hnětačem, dokud se vše nespojí. Necháme 10 minut odpočinout, poté přilijeme olej, opět zapneme hnětač a postupně vsypeme zbylé 3 hrnky mouky a 1 lžičku soli. Když zapracujeme všechnu mouku, zapneme hnětač na nejvyšší výkon a necháme 10 minut hníst. 

Zpracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud se lepí, přidáme ještě trochu mouky. Ihned vykulíme na olejem potřenou pracovní desku, rozdělíme na požadovaný počet kousků (já rozdělila na 32 kusů). Pomocí dlaně nebo válečku každý kousek zvlášť roztlačíme do oválku (cca 15 x 10 cm), k jedné kratší straně dáme lžíci náplně a druhou polovinu nařízneme v centimetrových odstupech na takové třásně. Srolujeme od pevné části s náplní přes třásně a uložíme na plech vyložený pečícím papírem spojem dolů. Pracuji na mírně naolejované pracovní ploše. Rohlíčky hned potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 30 minut na 170 stupňů.

Z této dávky jsem upekla dva plechy po 16 kusech, celkem 32 rohlíčků.

Náplň: 1 velká sklenice jablečných povidel, 1 balení perníku na strouhání (150 g), 2 lžíce rumu. Domácí jablečná povidla se mi zdála příliš řídká, tak jsem je zahustila nastrouhaným perníkem a dochutila rumem.

 

Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře