KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperk – náměstí Svobody / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na srpen – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• ZÁŘÍ A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

1. – 8. září



 

Přehled tisku: obliba sdílených kanceláří, nízké platy ředitelů nemocnic a regiony bez dětských lékařů

Sdílených kanceláří přibývá hlavně v Praze. Jejich výhodou je flexibilita, nájemci si pracoviště mohou pronajmout na libovolnou dobu. Tématu se věnuje MF Dnes. Platy ředitelů státních nemocnic jsou nízké. Víc peněz mají podle Lidových novin i někteří doktoři. Ani dotační programy ministerstva zdravotnictví nelákají lékaře do odlehlých regionů. Letos si je zatím nechali vyplatit dva, píše Deník. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 7. září: Oblačno až zataženo, na většině území, v Čechách postupně jen místy, déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Neděle 8. září: Oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo déšť. K večeru od jihozápadu srážky četnější. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C.


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
07.09.2019 MUDr. Tomanová Vimperk poliklinika 388415761
08.09.2019 MUDr. Tomanová Vimperk poliklinika 388415761

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Přehled tisku: oprava pardubického vojenského letiště, volná místa ve školkách a půjčky dětí

V pátečních novinách se dočtete, že ministerstvo chce opravit vojenské letiště v Pardubicích. Informuje o tom deník E15. V některých pražských školkách pak jsou podle Deníku stále volná místa. A Děti se nebojí půjček, píší Lidové noviny. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK

 

Předpověď počasí

Pátek 6. září: Oblačno až zataženo, na severozápadě a severu Čech až polojasno. Večer na Moravě od jihu postupně místy déšť. Nejvyšší denní teploty 17 °C až 21 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Sobota 7. září: Oblačno až zataženo, v Čechách místy, na Moravě a ve Slezsku na většině území déšť, nebo přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku i trvalejší déšť. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C, při trvalejším dešti kolem 14 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.


 

Správa Národního parku Šumava informuje: Upozornění na uzavření jeleního výběhu

Od 10. září minimálně do 15. října bude z důvodu jelení říje uzavřen výběh s jeleny u Návštěvnického centra Kvilda.
Budova centra, parkoviště a výběh s rysy bude v tomto období v provozu od 8:30 do 16:00.

Děkujeme za pochopení.

(fbnpš)


 

Přehled tisku: zakázka na vozy pro metro D, mapa nejnebezpečnějších silnic a asistenti ve školách

Správa železniční dopravní cesty plánuje elektrifikovat přes 400 km tratí, píší Hospodářské noviny. Kdy, se ale neví. S mapou nejnebezpečnějších silnic v Česku přišla Mf Dnes. Nejrizikovější úseky jsou na dálnici D1 podle Brnem a Prahou. Regionální Deník upozorňuje na dopravní omezení v Českých Budějovicích. Více se dozvíte ve čtvrtečním přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Septembeer Fest v Horní Plané

Piva malých pivovarů, dobroty, živá muzika, soutěže… Na parkovišti u pláže v Horní Plané se ve dnech 6. a 7. září uskuteční tradiční Septembeer Fest 2019. „Pokračujeme v úspěšném modelu minulých let, takže se návštěvníci mohou těšit na bohatou nabídku pivovarů především z jižních Čech – například z Českého Krumlova, Prachatic nebo Českých Budějovic,“ říká starosta Horní Plané Jiří Hůlka. Pivní festival bude zahájen v pátek v 17 hodin. Večer pak zahrají například Deep Purple Revival, Flám nebo Milhaus. Druhý den se začne již v 10 hodin dopoledne, přičemž o zábavu se postarají legendární Babouci, které odpoledne nahradí Zralý ovoce. Po očekávaných pivních soutěžích, které jsou naplánovány na 17. hodinu, vystoupí skupiny Gin Fis, The River Of The Lost Souls a na závěr živelní He Band. (iŠUMAVA)


 

Poutní slavnost Narození Panny Marie ve Strašíně

Poutní slavnost s procesím byla ve Strašíně obnovena v roce 2016 po téměř sedmdesáti letech.Letos se bude konat ve dnech 7. – 8.září.

Program sobota 7. září:

v 16 hodin rozjímavý růženec

v 16.30 hodin Poutní mše svatá s promluvou– celebruje P.Martin Weis, univerzitní profesor Teologické fakulty JU v ČB

program neděle 8. září:

v 10 hodin – Setkání účastníků pouti před obecním úřadem a koncert dechové hudby SOLOVAČKA ze Sušice

v 10.30 hodin – Vítání poutníků

v 10.40 hodin – Slavnostní procesí s Madonou a korouhvemi k poutnímu kostelu

v 11 hodin – Poutní mše svatá

od 14 do 15 hodin kostel otevřen k tiché modlitbě


 

Keramický den v hoslovickém mlýně

Velcí i malí návštěvníci si budou moci v sobotu 14. září pod vedením zkušených výrobců vyzkoušet točit keramiku na šlapacím kruhu, tzv. kopačáku. Kromě ukázek výroby keramiky si budou moci zájemci zakoupit produkty z keramiky  – hrnky, figurky, obrázky a mnoho dalšího. Nebude chybět ani pečení chleba a chlebových placek, komentované prohlídky, spouštění mlýnského kola a oblíbené hry pro děti a dětské dílničky. (iŠUMAVA)


 

Stožecké mistrovství světa v tlučení špačků

Již posedmnácté se letos opět budete moci ve Stožci utkat ve staročeské hře tlučení špačků. Soutěžit se bude ve dvou kategoriích – muži/ženy (již od 12 let) a na vítěze každé kategorie čekají jako každý rok netradiční ceny. Akce se uskuteční v sobotu 28. září od 13 hodin na fotbalovém hřišti ve Stožci. Informace na tel.: 388 335 014, 731 530 466. V případě nepříznivého počasí se akce nekoná. (iŠUMAVA)


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 5. září: Jasno až polojasno, během dne od severozápadu postupně oblačno až skoro zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku srážky až k večeru a jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C, na západě Čech kolem 20 °C. Mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na západní až severozápadní.

Pátek 6. září: Polojasno až oblačno, na jihovýchodě a východě až zataženo. Ojediněle přeháňky. Na východě zpočátku a později večer místy déšť. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C, na jihovýchodě až 22 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na severovýchodní.


 

Přehled tisku: Menší obliba diskoték, prodloužení minimální dovolené a vývoj modulárního reaktoru

Češi vyvíjejí vlastní modulární reaktor, který jako primární chladivo používá tekutou sůl, píše deník E15. Podle průzkumu Mf Dnes mezi poslanci by se trestní odpovědnost mohla snížit na 14 let. Deník Právo si pak všímá, že Češi pracují déle než zbytek Evropy. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 4. září: Jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 21 °C až 25 °C. Slabý proměnlivý, přes den jižní až jihovýchodní vítr do 4 m/s.

Čtvrtek 5. září: Jasno nebo skoro jasno, během dne od severozápadu postupně oblačno až skoro zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku srážky až později odpoledne a večer. Nejvyšší denní teploty 21 °C až 25 °C, na západě kolem 20 °C. Mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na severozápadní.


 

Autorské čtení současných básníků v zahradě zámku Kratochvíle

Poetický podvečer v zahradě zámku Kratochvíle v rámci setkání českých a slovenských současných básníků Děkujeme za Vaše básně, se uskuteční v sobotu 7. září od 17 hodin.Autorská čtení bude doplněno prezentací vydaných sbírek přítomných autorů. Na místě bude možno zakoupit knihy vystupujících autorů. (iŠUMAVA)


 

Pouť na Kratochvíli

V neděli 8. září se na zámku Kratochvíle uskuteční tradiční pouť. Bude zahájena poutní mší ke svátku Narození Panny Marie v kostele Narození Panny Marie od 9.30 hodin. Při této příležitosti bude v zámecké zahradě uspořádán řemeslný jarmark a pro návštěvníky celodenní zajímavý program tvořený divadelními a hudebními vystoupeními, herními a tvořivými koutky a dalšími zajímavými překvapeními. Děti i dospělí se budou moci zabavit v herním koutku zahrady. K dispozici bude petanque, Člověče nezlob se, šachy nebo dáma, pexeso, ping pong a další. Na protější straně zahrady si budete moci vyzkoušet svou mušku při střelbě z luku, skolit draka nebo divočáka, vyzkoušet hod oštěpem. (iŠUMAVA)


 

Přehled tisku: Home Credit na hongkongské burze, pomalé vyplácení dotací a zájem o okružní plavby

Společnosti Home Credit byl schválen vstup na hongkongskou burzu. Ta však kvůli probíhajícím protestům zažívá dlouhou šňůru propadů, píše deník E 15. Tématem Seznam Zpráv jsou problémy s vyplácením dotací pro sportovní organizace, kvůli kterým musí některé z nich žít z úspor nebo na dluh. Hospodářské noviny se zaměřily na zvyšující se oblibu okružních plaveb na obřích lodích. Více se dozvíte v úterním přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 3. září: Skoro jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 19 °C až 23 °C. Slabý severozápadní vítr 1 až 4 m/s, na Moravě a ve Slezsku mírný severní vítr 2 až 6 m/s.

Středa 4. září: Jasno až skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 21 °C až 25 °C. Slabý proměnlivý, přes den jižní vítr do 4 m/s.


 

“Pan generální” Břetislav Shon jde do důchodu. Přečtěte si osobní poděkování hejtmanky Stráské

Po neuvěřitelných 45 letech práce ve zdravotnictví se rozhodl odejít do důchodu jeden z nejznámějších jihočeských lékařů, MUDr. Břetislav Shon.

Těžko odhadnout, kolik pacientů hledajících pomoc prošlo jeho ordinacemi, musely jich být celé desetitisíce. Naopak přesně změřitelné je jeho působení v nejvyšších manažerských funkcích jihočeských nemocnic, které dokázal přivést mezi ty nejlepší v celé republice. Najít podobnou unikátní kombinaci lékaře a manažera je dnes úkol doslova nemožný.

Stejně tak je složité najít člověka, který svým naprosto svérázným způsobem dokáže podávat pravdu bez příkras či okolků. To dokáže jen ten, kdo je povznesen nad předstírání, protože přesně zná svůj cíl a sám je pro své okolí tím nejlepším příkladem či receptem na přímočarou vitalitu.

Svého ředitele oslovovali lékaři i manažeři v jihočeských nemocnicích naprosto přirozeně „Pane generální“. MUDr. Břetislav Shon, ve všech významech tohoto slova, tím panem generálním, a nejen pro nemocniční kolegy, pořád bude.

Pane generální, doufám, že budu mít příležitost potkat se s Vaším nezaměnitelným humorem, Vašimi zkušenostmi a Vaší lidskostí. Jsem ráda, že jsem měla tu možnost s Vámi pracovat.

Ivana Stráská

Hejtmanka Ivana Stráská a MUDr. Břetislav Shon.

 

Přehled tisku: soudy o pozemky pod jezy, pracující vězni a nejistá smlouva Českých drah a státu

Soudy řeší desítky sporů za užívání pozemků pod jezy. Jejich vlastníky jsou elektrárny, území ale patří povodí, píše Euro. Až 60 procent práceschopných vězňů u nás má zaměstnání. Dělají například v kuchyních. Tématu se věnuje deník E15. České dráhy se zatím nedohodly se státem na podmínkách v provozování dálkových vlakových linek. Smlouva ale končí za tři měsíce, píše Regionální deník. Více v pondělním přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 2. září: Většinou zataženo s deštěm, na Moravě a ve Slezsku vydatnější srážky a zpočátku i bouřky. V severozápadní polovině Čech srážky jen ojediněle a postupně i ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 17 °C až 21 °C. Slabý, postupně mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Úterý 3. září: Skoro jasno až polojasno, na východě Moravy a ve Slezsku zpočátku ještě zataženo a místy s doznívajícím deštěm. Nejvyšší denní teploty 19 °C až 23 °C.


 

Právě jsme se narodili. Prohlédněte si miminka čerstvě narozená ve strakonické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme se narodili. Prohlédněte si miminka čerstvě narozená v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

VARUJEME před zdraví ohrožujícími doplňky stravy z Indie nabízenými přes eBay s cca 1,5 milion x překročeným limitem pro obsah rtuti

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) důrazně varuje spotřebitele před nákupem potravin a zejména doplňků stravy na internetu z neověřených zdrojů.

Inspektoři SZPI objednali prostřednictvím internetové aukční síně společnosti eBay dva doplňky stravy: (1.) Bruhat Vata Chintamani Rasa STANDARD Quality Suvaranakalpa, 10 tablet a (2.) Bruhat Vata Chintamani Rasa PREMIUM Quality Suvaranakalpa, 10 tablet. Výrobcem je dle etikety indická společnost Shree Dhootapapeshwar Ltd., 135, Nanubhai Desai Road, Khetwani, Mumbai 400 004, Maharashtra, Indie, prodávající subjekt na www.ebay.com figuroval pod označením „saurabh-enterprises“, jde o společnost: „saurabh sonavane, navdurga rahivasi seva sangh, gandhi nagar, galli no-6 Near shiv sena shaka, kurar village, mumbai – 400097, Maharashtra, India“.

Laboratorní rozbor u předmětných doplňků stravy prokázal přítomnost rtuti ve zcela ojedinělé výši: v případě produktu Bruhat Vata Chintamani Rasa STANDARD Quality rozbor potvrdil přítomnost rtuti ve výši 164000 mg/kg (rtuť tak představovala 16,4% obsahu výrobku), v případě produktu Bruhat Vata Chintamani Rasa PREMIUM Quality rozbor potvrdil přítomnost rtuti ve výši 76500 mg/kg (rtuť tak představovala 7,7% obsahu výrobku). Limit pro maximální přípustnou přítomnost rtuti stanovuje evropský předpis na 0,10 mg/kg.

SZPI vložila informaci do evropského systému varování před nebezpečnými potravinami RASFF a požádá o stažení nabídky předmětných výrobků z aukční síně eBay.

Text a foto: (tzszpi)


 

Varování spotřebitelům: SZPI zjistila čokoládové sušenky s cca 3500x vyšším obsahem alergenu arašídy oproti informaci na obalu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala uvádět na trh potravinu: „SUŠENKY S KOUSKY ČOKOLÁDY LÍSKOVÝMI OŘECHY“ v balení 150 g, s označením data minimální trvanlivosti do: 05 03 2020, šarže: L191021, s informací: „Vyrobeno pro: Cookiesland s.r.o., Horní Líštná 92, 739 61 Třinec“. Z došetřování inspektory SZPI vyplynulo, že potraviny byly nakoupeny od výrobce: P.W. SPOMET SP.J., A. Nowotarski, J. Medrzak, J. Kaminski, M. Adamczyk, ul. Žiwiecka 13, 43 – 300 Bielsko – Biala, Polsko.

Laboratorní rozbor potvrdil v potravině přítomnost arašídů v množství 86332 miligramů na kilogram (mg/kg). Výrobce na obalu mj. uvedl „Může obsahovat arašídy“, uvedené množství ale o několik řádů překračuje množství uznatelné jako nezáměrnou křížovou kontaminaci, tj. stopy arašídů.

Uvedená potravina může představovat významné zdravotní riziko pro osoby s alergií nebo intolerancí na arašídy. SZPI doporučuje všem spotřebitelům s alergií nebo intolerancí na arašídy, aby předmětnou šarže potravin nekonzumovali.

Text a foto: (tzszpi)

 


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře