ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Množství ozonu je v těchto dnech výrazně podprůměrné

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Množství ozonu je v těchto dnech výrazně podprůměrné

 

Množství ozonu nad naším územím se v současné době pohybuje kolem 300 Dobsonových jednotek (D.U.), což je výrazně podprůměrné množství. Hodnoty UV indexu v poledních hodinách při malé oblačnosti stoupají až na hodnoty kolem 7 až 7,5 (vysoké hodnoty), v jižních částech území i mírně nad 7,5, což jsou už hodnoty velmi vysoké. Podobná situace bude trvat přibližně do pátku 26. července.

Nejnebezpečnější bude situace ve středu 24. července,, kdy množství ozonu přechodně klesne až k 290 Dobsonovým jednotkám (extrémně podprůměrné množství) a UV index stoupne v poledních hodinách při jasné obloze na hodnoty kolem 8 (velmi vysoké hodnoty).

V této době je dobré věnovat situaci zvýšenou pozornost. Při uvedených hodnotách UV indexu začíná pokožka běžného středoevropského fototypu reagovat na UV záření v poledních hodinách již po cca 20-30 minutách. Doporučujeme tedy maximálně omezit pobyt na přímém slunci mezi 11. a 15. hodinou, důsledné používání slunečních brýlí a pokrývky hlavy, lehké oblečení, chránící co nejvíce pokožku a na nezakrytá místa použít prostředky s vysokým ochranným faktorem.

Na sobotu 27. července očekáváme přechodné zvýšení množství celkového ozonu a pokles hodnot UV indexu v poledních hodinách a při malé oblačnosti na cca 6-7 (vysoké hodnoty).

Aktuální hodnoty ozonu a UV indexu můžete sledovat na http://portal.chmi.cz/…/ceska-re…/ozonove-a-uv-zpravodajstvi

 

Text a foto:  FB – Český hydrometeorologický ústav

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře