KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperk – panelové domy ve čtvrti Karla Weise a kulturní dům Cihelna / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na červenec – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• ČERVENEC A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

21. – 28. července

 


 

Informace o stavu ozonu

Množství ozonu nad naším územím se v současné době pohybuje kolem 300-310 Dobsonových jednotek (D.U.), což je výrazně podprůměrné množství. Hodnoty UV indexu v poledních hodinách při malé oblačnosti stoupají až na hodnoty kolem 7 až 7,5 (vysoké hodnoty). Podobná situace bude trvat přibližně do úterý 30.7. Od středy 31.7. je naznačen nárůst celkového množství ozonu a pokles UV indexu na hodnoty kolem 6,5.

I přes předpokládanou větší oblačnost v dalších dnech je třeba situaci věnovat pozornost, zejména při případném vyjasnění v době mezi 11. a 15. hodinou. V takové situaci doporučujeme omezit pobyt na přímém slunci, používání slunečních brýlí a pokrývky hlavy, lehké oblečení, chránící co nejvíce pokožku a na nezakrytá místa použít prostředky s vysokým ochranným faktorem.

Aktuální hodnoty ozonu a UV indexu můžete sledovat na http://portal.chmi.cz/…/ceska-re…/ozonove-a-uv-zpravodajstvi


 

Přehled tisku: diplomatická krize kvůli pivu, zaplevelená města a popularita českých lékařů

Česká diplomacie má v posledních pár dnech plné ruce práce s řešením sporu s Indií, který způsobil malý český pivovar umístěním indického vůdce Mahátmy Gándhího, píše Mladá fronta Dnes. Regionální deník se věnuje český lékařům, kteří jsou vyhledávání zahraničními klienty a patří mezi nejpopulárnější v Evropě. Více se dozvíte v přehledu tisku sestaveném Radiožurnálem. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 27. července: Polojasno až oblačno, na severu zpočátku i skoro jasno, na jihu a postupně i jinde místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Nejvyšší denní teploty 26 °C až 30 °C, na severu Čech až 31 °C. Mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Neděle 28. července: Polojasno až oblačno, postupně i zataženo a místy přeháňky nebo bouřky, odpoledně ojediněle i silné. K večeru srážky četnější. Nejvyšší denní teploty 26 °C až 30 °C, na západě kolem 25 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr 3 až 7 m/s, v západní polovině Čech vítr slabý 1 až 4 m/s.


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu – pátek 26. července

Od západu postoupí do střední Evropy oblast nižšího tlaku vzduchu. V pátek 26. 7. vystoupí odpolední teploty na většině území s výjimkou severovýchodu nad 31 °C, na západě Čech místy i nad 34 °C. V sobotu a v neděli (27. a 28. 7.) se budou na našem území vyskytovat bouřky ojediněle doprovázené přívalovými srážkami, kroupami a silnými nárazy větru.

Na jihovýchodě území se objeví bouřky už v sobotu ráno, během dne postupně i na ostatním území. Ve druhé polovině noci na neděli bude bouřková činnost přechodně slábnout, ale během nedělního dopoledne se znovu obnoví a bude trvat až do noci na pondělí (29. 7.).

Intenzita bouřek bude pravděpodobně největší v sobotu v jihozápadní polovině území.

Více na www.chmi.cz


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
27.07.2019 MUDr. Kuncl Vimperk poliklinika 388414979
28.07.2019 MUDr. Kuncl Vimperk poliklinika 388414979

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Přehled tisku: dohled nad zpravodajci, novela o zastavení bezvýsledných exekucí a šmejdi v Mostě

Páteční Lidové noviny se zaměřily na policejní zátahy na cyklisty v Praze. Podle mluvčí policie se má jednat o preventivní akci. Právo píše o tom, že zpravodajské služby v Česku stále nemají nezávislý kontrolní orgán, jehož členové by mohli nahlížet do otevřených případů. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 26. července: Jasno až polojasno, na severovýchodě odpoledne ojediněle možnost přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 31 °C až 35 °C, na severu a severovýchodě kolem 29 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Sobota 27. července: Jasno až polojasno, postupně od jihu až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Nejvyšší denní teploty 26 °C až 30 °C, na severu Čech až 31 °C. Mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.


 

Kvůli suchu platí od 25. července zákaz splouvání Teplé Vltavy

Vimperk (Prachaticko) – Kvůli suchu platí od dnešního dne zákaz splouvání Teplé Vltavy. Její hladina v Soumarském Mostu na Prachaticku klesla na 49,5 centimetru. Splouvat se nesmí v momentě, kdy výška hladiny nedosahuje 50 centimetrů. ČTK to řekl Vladimír Dvořák z šumavského národního parku. Pokles způsobilo suché počasí posledních týdnů. CELÝ ČLÁNEK


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu – čtvrtek 25. července

Prodlužuje výstrahu na velmi vysoké teploty i na pátek 26. 7. pro Plzeňský a Karlovarský kraj a rozšiřuje výstrahu na vysoké teploty pro Olomoucký a Zlínský kraj na pátek 26. 7. Zároveň v pátek večer ukončuje platnost výstrahy na vysoké a velmi vysoké teploty pro celé území ČR. Oblast vyššího tlaku vzduchu nad střední Evropou bude slábnout. Nejvyšší teploty čekáme ve čtvrtek a pátek na většině území s výjimkou severovýchodu přes 31 °C, v Čechách ve čtvrtek na většině území a v pátek na západě i přes 34 °C.
Více na www.chmi.cz


 

Přehled tisku: nedosažitelná moderní léčba, více nakažených syfilidou a lov jako byznys

Ve čtvrtečních novinách se dočtete, že moderní léčbu rakoviny plic využívá podle Deníku jen půlka vhodných pacientů. Počet nakažených syfilidou roste po celé Evropě včetně Česka, píše Právo. A lovci loni skolili divokou zvěř v hodnotě přes dvě miliardy korun, informuje deník E15. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 25. července: Jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 31 °C až 35 °C, v Čechách ojediněle až 37 °C, na severu a severovýchodě Moravy a ve Slezsku kolem 29 °C. Slabý proměnlivý nebo severovýchodní až východní vítr do 4 m/s.

Pátek 26. července: Jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 29 °C až 33 °C, v jihozápadní polovině Čech kolem 33 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu – středa 24. července

Tato výstraha upřesňuje předchozí výstrahu. Zvyšuje se stupeň nebezpečí u teplot v části Čech na čtvrtek (25. 7.).
Nad střední Evropou se bude udržovat oblast vyššího tlaku vzduchu, která se zvolna přesune nad Skandinávii.
Nejvyšší teploty čekáme od středy (24. 7.) na většině území s výjimkou severovýchodu a východu přes 31 °C, ve čtvrtek (25. 7.) v části Čech až 36 °C.

Sledujte výstrahy na www.chmi.cz


 

Přehled tisku: drahé brambory, krádeže kol i Britové žádající kvůli brexitu o české občanství

V Lidových novinách se dočtete, že počet žádostí Britských občanů o české občanství přibývá. Regionální Deník si všímá toho, že se v Česku špatně prodávají vily ve stylu takzvaného podnikatelského baroka. A deník E15 se věnuje ceně brambor, která je nejvyšší za posledních deset let. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 24. července: Jasno nebo skoro jasno, na severovýchodě a východě přechodně až polojasno. Nejvyšší denní teploty 30 °C až 34 °C, na severovýchodě kolem 28 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Čtvrtek 25. července: Jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 31 °C až 35 °C, na severovýchodě a východě kolem 29 °C. Slabý proměnlivý nebo severovýchodní až východní vítr do 4 m/s.


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Aktuální přehled uzavírek cest, na kterých jsou prováděny opravy:
1. Vltavská cesta (cca 300m) /do 26.7./ – https://mapy.cz/s/3w7xF
2. Předěl (250m) /29.7. až 2.8./ – https://mapy.cz/s/3w7z6
3. Bavorská cesta (250m) /29.7. až 2.8./ – https://mapy.cz/s/3w7zd
4. cesta Na jezero (80m) /5. až 9.8./ – https://mapy.cz/s/3w7zj
5. cesta Zelená hora (840m) /5. až 9.8./ – https://mapy.cz/s/3w7zs

(fbnpš)


 

Přehled tisku: řidiči ujíždějí od nehod, rok a půl první otevřené věznice a razítka kvality pro ordinace

Úterní deník Právo se věnuje dopravním nehodám. Píše, že každý šestý český řidič od nehody odjede. Regionální Deník se věnuje razítkům kvality pro bezpečné ordinace. Díky nim by ambulance dostaly více peněz od pojišťoven. O netradiční otevřené věznici, ve které si odsouzení musí prát a starat se o svěřené domy, píše MF Dnes. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Na vítěze umělecké soutěže k 30. výročí pádu železné opony čeká 20 tisíc eur

Jihočeský kraj a spolková země Horní Rakousko vyhlašují otevřenou uměleckou soutěž k 30. výročí pádu železné opony. Společný projekt, který je výsledkem přeshraniční spolupráce a těsných vazeb mezi oběma sousedními regiony, je dotován celkovou částkou ve výši 20 tisíc eur. V přepočtu více než půl miliónem korun.

Tuto sumu, jež bude stejným dílem poskytnuta Horním Rakouskem a Jihočeským krajem, získá autor, respektive autoři, vítězného návrhu. Vybrané dílo by mělo co nejlépe vystihovat význam zmíněného dějinného mezníku v životě obou zemí. Garanty soutěžního projektu jsou jihočeská hejtmanka Ivana Stráská a hornorakouský zemský hejtman Thomas Stelzer.

„Před třiceti lety padla železná opona, která na dlouhá desetiletí naše národy od sebe oddělila. Výsledek tohoto projektu by měl být trvalou připomínkou momentu, který se nesmazatelně zapsal do naší historie a znovu nám otevřel cestu k našim nejbližším sousedům. Máme hodně společného. Chceme a umíme spolu žít,“ uvedla  Stráská.

Její hornorakouský protějšek Thomas Stelzer v této souvislosti poznamenal, že stojíme před výzvou působit společně ve sjednocené Evropě, prezentovat se jako silné regiony a vnímat sami sebe jako aktivní součást evropské rodiny. „Přeshraniční umělecký projekt je důležitým signálem toho, že spolupráce hledá stále nové cesty a dotýká se všech oblastí života,“ řekl.

Soutěž je otevřená pro všechny umělecké obory. „Základním předpokladem účasti je, aby se na návrhu a realizaci projektu podaného do soutěže společně podíleli v přeshraničním měřítku umělci z obou regionů. Ti musí pocházet z Horního Rakouska a Jihočeského kraje, nebo zde mít minimálně čtyřleté trvalé bydliště, popřípadě centrum svých životních zájmů. Tuto skutečnost je nutné při podání projektu dostatečně doložit,“ zdůraznil vedoucí Odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Jihočeského kraje (KÚ JčK) Patrik Červák.

Vítězný projekt či projekty, které mohou být podány v českém nebo německém jazyce, budou prezentovány v obou regionech. Realizace by měla být ukončena nejpozději v prosinci 2019. O vítězi rozhodne porota tvořená čtyřmi členy z obou regionů. Předsedat ji budou společně hejtmanka Stráská se svým kolegou Stelzerem. Uzávěrka pro příjem soutěžních návrhů je stanovena na pátek 20. září 2019. K tomuto datu bude také nutné odevzdat všechny kompletní podklady v souladu se soutěžními pravidly na adrese Krajský úřad Jihočeského kraje, U Zimního stadionu 1952/2, 370 76 České Budějovice; e-mail: mocova@kraj-jihocesky.cz nebo Amt der OÖ. Landesregierung, Direktion Kultur, Promenade 37, 4021 Linz; e-mail: veranstaltungen.kd.post@ooe.gv.at

Peněžní výhra přiznaná porotou bude vyplacena ve dvou splátkách: 2/3 přiznané částky spolu s oznámením rozhodnutí poroty, zbývající třetina po úspěšné realizaci projektu. (tzjč)


 

Hejtmanka Stráská a premiér Babiš pogratulovali seniorům k výsledkům na sportovních hrách

Hejtmanka Ivana Stráská pogratulovala účastníkům IV. Mezinárodních sportovních her seniorů konaných minulý týden v Českých Budějovicích k dosaženým výsledkům. Stalo se tak v rámci závěrečného slavnostního večera. Svou gratulaci přidal i premiér Andrej Babiš, který byl v Jihočeském kraji na pracovní návštěvě, a na uvedený ceremoniál zavítal.

„Moji milí vrstevníci, ve vašich tvářích čtu, že jste si hry pořádně užili. Pro mě jste vítězové všichni,“ doplnila Stráská. Zároveň prý bude ráda, když se účastníci z jiných krajů a zemí do jižních Čech vypraví třeba někdy na návštěvu či dovolenou. „Rádi vás tu opět přivítáme,“dodala hejtmanka. Na závěr celého večera pak předal předseda Krajské rady seniorů Jihočeského kraje Bohumil Bezemek štafetu v pořádání her Ústeckému kraji.

IV. Mezinárodní sportovní hry seniorů se v Českých Budějovicích konaly od 16. do 19. června. Zúčastnilo se jich 21 osmičlenných týmů z českých krajů, Prahy, Maďarska, Slovenska či Polska. Soutěžilo se v deseti disciplínách: Běh na 30 metrů s míčkem na raketě, běh s kolečkem zatíženým břemenem, hod na dálku, běh na 60 metrů, hod míčem na koš, hod šipkami do terče, bollo ball, střelba na malou branku, hod míčkem na cíl a hod kroužky na jehlan. Hlavním cílem organizování her je propagace sportovních aktivit vhodných pro starší generaci k posílení zdravého životního stylu. Zároveň se jedná i o důležitou společenskou událost, kde dochází k navazování přátelských vztahů. Jihočeský kraj letos patřil mezi organizátory a hry i finančně podpořil.  (tzjč)


 

Předpověď počasí

Úterý 23. července: Jasno až polojasno. Na severovýchodě oblačno až zataženo a ojediněle slabý déšť, postupně ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 27 °C až 32 °C, ve Slezsku, na severu a východě Moravy 22 °C až 26 °C. Slabý proměnlivý vítr, během dne mírný severní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Středa 24. července:  Jasno až polojasno, na krajním severovýchodě přechodně až oblačno. Nejvyšší denní teploty 29 °C až 33 °C, na severovýchodě kolem 27 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.


 

Přehled tisku: miliony pro Liberland, spory o vodu a strach investorů z ekonomické krize

V pondělních novinách se dočtete, že neexistující stát Liberland dostal jenom loni víc než 10 milionů korun. Píšou to Lidové noviny. Regionální Deník se věnuje rostoucímu počtu turistů v Českém Švýcarsku a Právo píše o pasti na mladé řemeslníky v podobě pasivního přijmu. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 22. července: Polojasno až oblačno, během dne až zataženo. Nejvyšší denní teploty 24 °C až 28 °C, na jihu Moravy až 30 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Úterý 23. července: Skoro jasno až polojasno, na severovýchodě oblačno až zataženo. Nejvyšší denní teploty 27 °C až 31 °C, na severovýchodě kolem 23 °C. Slabý proměnlivý vítr, během dne mírný severní vítr 2 až 5 m/s.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si miminka čerstvě narozená ve strakonické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si miminka čerstvě narozená v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Řezbáři se blýsknou

Vimperk – Vimperk v čase je téma již devatenáctého setkání dřevosochařů ve Vimperku. CELÝ ČLÁNEK


 

Hygienici kontrolovali kvalitu zmrzliny i dětské tábory

Jižní Čechy – Padesát vzorků zmrzlin odebrali v regionu prozatím jihočeští hygienici. Zkontrolováno přitom 54 provozoven (cukrárny, kavárny, občerstvení). CELÝ ČLÁNEK


 

JAK NA NÁKUP ČERSTVÝCH, VOLNĚ ROSTOUCÍCH HUB

Češi jsou národem houbařů a také si velmi rádi na této pochoutce pochutnávají. Ne každý si však troufne vyrazit do lesa a sám si suroviny na večeři nasbírat. Co si budeme povídat, pokud se v houbách nevyznáme, je riziko případné otravy nemalé. Pokud jste jedním z těch, kterým již žampiony a hlívy ústřičné dostupné v každém supermarketu k uspokojení chuťových buněk nestačí a zároveň nejste žádný mykolog, můžete si volně rostoucí houby také zakoupit. Jaká jsou pravidla pro prodej čerstvých, volně rostoucích hub a na co si při jejich koupi dát pozor?

Za prvé je dobré vědět, od koho volně rostoucí houby kupuji. Všichni prodejci čerstvých, volně rostoucích hub musí mít platné osvědčení o složení ústní a písemné zkoušky ze znalosti hub na příslušné Krajské hygienické stanici! Aby člověk takové potvrzení získal, musí prokázat skutečnou znalost hub a nejen to, musí mít např. také dobrý zrak, což prokazuje lékařskou zprávou. Žádejte prodejce o předložení tohoto osvědčení, abyste minimalizovali hrozbu, že při sběru došlo k záměně jedlých hub za nejedlé či dokonce za jedovaté.
Osvědčení nejčastěji chybí prodejcům hub, kteří své zboží nabízejí přímo u lesů a podél silnic. U takových prodejců bychom měli být opravdu obezřetní. Pokud Vám prodejce platné osvědčení neukáže, raději houby nekupujte!

Jakost
Čerstvé houby, volně rostoucí i čerstvé houby pěstované, s výjimkou pěstovaných žampionů, musí být pevné konzistence, dobře na sucho očištěné, bez cizích příměsí a nečistot. Houby nesmějí být přestárlé, plesnivé, zapařené a nadměrně vlhké. Mohou být rozděleny nejvýše jedním řezem, klobouk však musí být spojen s třeněm. Loupání klobouků hub není dovoleno s výjimkou klouzků.
Kupující se při prodeji mohou setkat také s houbami, které jsou nějakým způsobem poškozeny, např. jsou napadeny larvami hmyzu, či jim chybí část klobouku. Takovéto houby se mohou za určitých podmínek prodávat také, ale pouze pokud poškození nedosahuje stanovené úrovně. Dovoluje perforace do 10 % povrchu plochy řezu, nejvýše však tři otvory, a menší poškození plodnic úlomky nebo požerky na dvou místech. Poškozených hub může být nejvýše 5 %, přičemž poškozenými houbami se rozumí houby, kterým chybí více než čtvrtina klobouku nebo v nichž se vyskytují škůdci.
Zvláštní podmínky na jakost musí splňovat také houby sušené. U sušených hub se dovoluje 10 % hmotnosti perforovaných. Sušené houby mají mít chuť typickou pro sušené houby, být bez cizích pachů a chutí, mají mít barvu odpovídající použitému druhu houby a musí být dostatečně vysušené, aby nedocházelo k plesnivění či zapaření.

Skladování a přeprava volně rostoucích hub
U hub volně rostoucích vyhláška ministerstva zemědělství vyžaduje, aby byly skladovány a přepravovány pouze v jedné vrstvě, a to při teplotě 0-10 °C. Tyto podmínky musí splňovat jak houby původem z ČR tak i houby ze zahraničí. Je tomu tak proto, že na houby velmi negativně působí i poměrně krátké působení nepříznivých podmínek při skladování. Při nevhodném skladování pak může lehce nastat situace, kdy se v houbách vytvoří látky negativně působící na lidský organismus.

Označování
U volně rostoucích hub má prodávající povinnost uvést český název prodávaných hub a datum jejich sběru (u pěstovaných hub datum sklizně). Musí být také uvedena doba použitelnosti, která je v tomto případě pouhé 3 dny od data sběru.

Pokud prodejce nabízí volně rostoucí houby již zabalené v krabičkách, pak se spotřebitelům doporučuje raději požádat o jejich vybalení za účelem prohlídky celého obsahu, tedy i hub, které jsou ve spodních vrstvách. Pokud prodejce celý obsah spotřebiteli nezpřístupní, pak by houby raději neměl kupovat.

SDRUŽENÍ OBRANY SPOTŘEBITELŮ MORAVY A SLEZSKA, z.s.


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře