V KUCHYNI S DANULOU: Ježci z mletého masa a letní bramborový salát s okurkou
Maso: 1 kg mletého masa (mix hovězího a vepřového), 1 balení čínských nudlí (200 g, takové hodně tenké dlouhé špagátky, na sílu jako naše vlasové nudličky), koření na mleté maso dle chuti, 1 vejce, sůl, olej na smažení.
Maso důkladně promícháme s kořením, solí a vejcem a uložíme na hodinku do lednice rozležet.
Nudle v hrnci přelámeme nadrobno, zalijeme vlažnou vodou a necháme 30 minut odpočinout, poté scedíme a přidáme ke směsi mletého masa.
Ze vzniklé směsi tvarujeme malé válečky a ty smažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova.
Salát: den předen uvařené brambory ve slupce, salátová okurka, jarní cibulka (na kolečka), plnotučná hořčice, majonéza, zakysaná smetana, sůl, mletý černý pepř.
Okurku i se slupkou nastrouháme na tenké plátky (pokud by byla slupka příliš tuhá, třeba jako u polních okurek, raději oloupat), osolíme, promícháme a necháme v misce vyplakat. Poté vodu slijeme. Brambory oloupeme a nakrájíme ozdobným nožem nebo projedeme kolečkem na bramborový salát, přidáme cibulku, majonézu, zakysanou smetanu a hořčici, vsypeme nastrouhanou okurku, promícháme, dochutíme solí a pepřem.
Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ