KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperk – domy v Krátké ulici ukryté za zelení / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na červen – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• ČERVEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

22. – 30. června


 

Mimořádná výluka na železnici – sdělení dopravce

Od 29. června do 3. července budou všechny vlaky nahrazeny autobusem v úseku Strakonice – Čkyně – Lipka.

Cestujícím se za vzniklé nepříjemnosti omlouváme.  (GW TRAIN REGIO)


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu – sobota 29. června

V neděli odpolední teploty vystoupí na 31 až 35 °C, v Čechách na 34 až 38 °C.

V pondělí vystoupí odpolední teploty na jihovýchodě Moravy na 33 až 37 °C, na ostatním území kromě západu a severu Čech na 31 až 35 °C.

Od neděle bude na našem území růst riziko nebezpečí vzniku a šíření požárů.

Podrobnosti na webu výstrah ČHMÚ:
http://portal.chmi.cz/…/p…/docs/meteo/om/vystrahy/index.html

Doporučení k vysokým teplotám:
Velmi vysoké teploty představují vysokou zátěž pro lidský organismus, zejména nebezpečí přehřátí a dehydratace. Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Je vhodné omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nikdy nenechávejte děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Během horkých vln věnujte prosím zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům.

(fb – chmú)


 

Přehled tisku: zpřísnění vyplácení dávek na bydlení, letní dětské úrazy, tlumočníci do znakového jazyka

V českých denících se v sobotu dočtete, že ministerstvo práce připravuje návrh zákona, který by mohl ukončit obchod s chudobou – zpřísnil by vyplácení dávek na bydlení. Téma MF Dnes. Podle regionálního Deníku v letních měsících přibývá počet zraněných dětí, mají více času a jsou méně opatrné. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 29. června: Jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 25 °C až 29 °C, v Čechách až 31 °C. Slabý proměnlivý vítr do 3 m/s.

Neděle 30. června: Většinou jasno. Nejvyšší denní teploty 31 °C až 35 °C, v Čechách až 37 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
29.06.2019 MDDr. Kovařičová Vimperk 1.máje 116/13 388428840
30.06.2019 MDDr. Kovařičová Vimperk 1.máje 116/13 388428840

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Přehled tisku: lepší podmínky pro Krejčíře, uzavírky na silnicích a dálnicích nebo pronájem náměstí

V českém tisku se v pátek dočtete, že česká diplomacie žádá Jihoafrickou republiku, aby zajistila lepší podmínky ve vězení pro Radovana Krejčíře. Píše o tom deník Právo. Uzavírky na českých silnicích a dálnicích podle Lidových novin zkomplikují v letních měsících cestu řidičům. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Vedení Nemocnice České Budějovice představilo balík motivačních nástrojů. Lékař za nástup až 350 000 Kč

Dlouhodobě udržitelný a transparentně definovaný počet vlídných zaměstnanců z pohledu vyváženosti kvality a bezpečí poskytované péče na straně jedné a ekonomických možností na straně druhé. Rozdělení přesčasové práce zohledňující individuální možnosti jednotlivých zaměstnanců. Podpora systematického vzdělávání a předávání erudice. To jsou hlavní cíle personální politiky Nemocnice České Budějovice, a.s. Balík motivačních nástrojů prezentoval Michal Šnorek, předseda představenstva Nemocnice České Budějovice.

Náborový příspěvek ve výši až 350 000 Kč pro lékaře, 100 000 Kč pro všeobecné sestry a 50 000 Kč pro sanitáře, taková jsou hlavní lákadla pro nové zaměstnance vybraných oddělení. „Myslíme i na studenty určených studijních programů a oborů vysokých škol (všeobecná sestra, porodní asistentka, zdravotnický záchranář, radiologický asistent) a vyšších odborných škol (diplomovaná všeobecná sestra). Studenti posledních ročníků těchto oborů mohou získat stipendium ve výši 5 000 Kč měsíčně,“ vyjmenovává Michal Šnorek.

Popsaný balík motivačních nástrojů je určen pro nové zaměstnance. Ti ve zdravotnictví najdou jistotu stabilního uplatnění. „Budeme však také cíleně a individuálně podporovat naše stávající lékaře ve vyšším věku, kteří stále odvádějí dobrou práci a předávají své zkušenosti mladým kolegům. Se zástupci odborů vedeme dialog o věkové kategorii zaměstnanců nad 40 let, zejména u nelékařských profesí,“ informuje Michal Šnorek.

Bližší informace o motivačních programech jsou uvedeny na webových stránkách nemocnice www.nemcb.cz v sekci Vzdělání a kariéra.

(tznem)


 

Předpověď počasí

Pátek 28. června: Jasno až polojasno, na severu, severovýchodě a východě přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty 23 °C až 27 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Sobota 29. června: Jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 26 °C až 30 °C, v Čechách až 31 °C.


 

Správa Národního parku Šumava informuje

V pátek 28.6.2019 budou v Návštěvnickém centru Kvilda probíhat inventury.
Budova centra bude od 12:00 do 15:00 uzavřena.
Jelení výběh bude pro návštěvníky přístupný dle otevírací doby od 8:30 do 16:00 hodin. (fbnpš)


 

Přehled tisku: kvetoucí voda, změna zabezpečení online plateb a pokuty pro Nejedlého firmu i Lesy ČR

Úvěrová společnost Fair Credit International musí zaplatit pokutu deset milionů korun za prodej dluhopisů. Tématu se věnuje E15. Stát se během loňské kontroly lesů zaměřil na šíření kůrovce a dalších škůdců. Píše o tom Mf Dnes. Od poloviny září se pravděpodobně u většiny bank změní podmínky on-line plateb. Všímají si toho Hospodářské noviny. Více v přehledu tisku Radiožurnálu. CELÝ ČLÁNEK


 

K utlumení porodních bolestí mohou maminky v Nemocnici České Budějovice využít takzvaný rajský plyn. Poskytován je zdarma

Zcela zdarma mohou nastávající maminky v Nemocnici České Budějovice využít během porodu takzvanou inhalační analgesii, ke které se používá medicinální plyn složený z oxidu dusného a kyslíku v poměru 1:1, lidově řečeno rajský plyn.

„Obchodní název tohoto plynu je Entonox,“ uvádí primář gynekologicko-porodnického oddělení MUDr. Miloš Velemínský, Ph.D. „Entonox představuje bezpečnou a neinvazivní formu inhalační porodní analgesie, má analgetické, lehce sedativní a anxiolytické účinky. Jeho předností je minimum zdravotních kontraindikací, jednoduchá aplikace, rychlý nástup analgetického účinku a zároveň i jeho rychlé odeznění,” vysvětluje primář.

Entonox se běžně používá v kombinaci s jinými analgetickými metodami, mimo jiné ke konci první doby porodní, když například odeznívá účinek epidurální analgesie, či jako doplněk lokální nebo regionální anestezie při ošetření porodních poranění. „Entonox příznivě ovlivňuje chování ženy při porodu. Je klidnější, psychicky uvolněná, a přitom schopna komunikace a spolupráce,“ dodává primář.

„Zavedení rajského plynu je reakcí na podnět ze strany rodiček. Je pro nás důležité, aby se cítily co nejkomfortněji, věříme, že tento krok ocení,“ uzavírá ředitel Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek. (tznem)


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 27. června: Převážně jasno, v jihovýchodní polovině Česka při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 26 °C až 31 °C, na jihu území až 32 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s, přechodně i s nárazy kolem 15 m/s.

Pátek 28. června: Jasno až polojasno, na severu, severovýchodě a východě přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty 23 °C až 27 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.


 

Přehled tisku: vliv energetických nápojů, bezpečnost cyklistů a nedostatek peněz na stravu v léčebnách

Ve středečním tisku se dočtete, že léčebny dlouhodobě nemocných nemají dostatek peněz. Tématu se věnuje regionální Deník. Mf Dnes upozorňuje na nedostatek štěrku, který zdraží některé stavby, a Lidové noviny informují o vlivu energetických nápojů na lidské tělo. Více v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Omezení provozu odbavovacích míst pro registraci vozidel v letních měsících

Městský úřad Vimperk, odbor dopravy a silničního hospodářství upozorňuje občany na výrazné omezení provozu odbavovacích míst pro registraci vozidel v letních měsících, a to z provozních důvodů, proto bude vždy odbaven pouze omezený počet žadatelů. Podání žádosti již není vázáno na trvalý pobyt žadatele, proto své žádosti můžete podávat u registračního místa jakéhokoliv úřadu obce s rozšířenou působností.Děkujeme za pochopení. (Město Vimperk)


 

Hejtmanka Stráská: Další díl skládačky dnes pomáhá dotvořit kompletní stavbu D3

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes zprovoznilo devítikilometrový úsek dálnice D3. Jihočeská dálnice se díky tomu prodlouží od Bošilce až k Ševětínu. Jihočeští řidiči jsou tak o další krok blíže ke kompletnímu dálničnímu spojení s Rakouskem a Prahou.

„Otevřením toto úseku dálnice vlastně zapadl další kousek do pomyslné skládačky, kterou tady všichni společně skládáme. Moc bych si přála, aby i Středočeský kraj poskládal svůj díl této páteřní komunikace co nejdříve a my se konečně dostali bezpečně a rychle až do Prahy. Jižní Čechy si už dálnici zaslouží,“ uvedla hejtmanka Ivana Stráská a poděkovala všem, kdo se na přípravě a stavbě dálnice podíleli. Krajský radní pro dopravu Jiří Švec upozorňuje hlavně na zvýšení bezpečnosti, které dálnice přinese. „Každý zprovozněný úsek, byť by měl jen devět kilometrů, znamená zvýšení bezpečnosti a zrychlení dopravy,“ zdůraznil Švec s tím, že po desítkách let zdlouhavých přípravných prací nabírá konečně stavba žádoucí tempo. Vyšší bezpečnost je přínosem také podle generálního ředitele ŘSD Pavola Kováčika. „Nový dálniční úsek přinese zkvalitnění dopravy v podobě zvýšení bezpečnosti, zrychlení dopravy a odstranění nebezpečných situací, které vznikaly vinou riskantního předjíždění v hustém provozu na dvoupruhové komunikaci. Pro obyvatele přilehlých obcí spočívá jeho význam také ve snížení hlukové zátěže díky vybudovaným protihlukovým opatřením“, uvedl Kováčik.

Ředitelství silnic a dálnic aktuálně pracuje na stavbě dalších 30 kilometrů dálnice D3. V intenzivní přípravě je i úsek Jesenice – Nová Hospoda a Třebonín – státní hranice s Rakouskem. Stavba úseku Bošilec – Ševětín vyšla na 1,24 miliardy korun bez DPH. Investorem je stát a spolufinancována byla v rámci Operačního programu Doprava 2014 – 2020 z Fondu soudržnosti. (tzjč)


 

Předpověď počasí

Středa 26. června: Jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 33 °C až 37 °C, na východě 31 °C až 35 °C. Slabý proměnlivý, během dne přechodně mírný vítr jižních směrů 2 až 5 m/s, se bude během večer od severozápadu měnit na severozápadní.

Čtvrtek 27. června: Převážně jasno, v první polovině dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňka nebo bouřka. Nejvyšší denní teploty 27 °C až 31 °C, v jižní polovině území 29 °C až 33 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s, přechodně i s nárazy kolem 15 m/s.


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Informační středisko Kvilda bude ve čtvrtek 27. června z důvodu inventury otevřeno od 13:00 hod. Děkujeme za pochopení. (fbnpš)


 

Přehled tisku: kauza bosse Pelty, podvodné směnárny a propouštění na České poště

V úterních novinách se dočtete o kauze fotbalového bosse Miroslava Pelty. Píše o ní Mf Dnes. Směnárny v centru Prahy dál podvádějí zákazníky, informuje E15. A Česká pošta se podle Deníku N chystá propouštět. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 25. června: Jasno, během dne přechodně skoro jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 30 °C až 34 °C, v západní polovině Čech ojediněle až 35 °C. Slabý, během dne mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Středa 26. června: Jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 32 °C až 37 °C, v Čechách ojediněle až 38 °C. Slabý proměnlivý, během dne přechodně mírný jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s.


 

Výluka na železnici – sdělení dopravce

Vážení cestující, zítra (25. června) proběhne neplánovaná výluka v úseku Volyně – Čkyně. Nahrazeny autobusem budou vlaky 18104 a 18105. Současně i nadále pokračuje výluka Čkyně – Vimperk – Lipka. Cestujícím se omlouváme. GW TRAIN REGIO


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu – pondělí 24. června

Vzhledem ke slunečnému počasí budou odpolední teploty v nižších a středních polohách vystupovat v úterý na 30 až 34 °C, ve středu, hlavně v Čechách a na jižní Moravě, na 33 až 37 °C.

Ve čtvrtek bude pravděpodobně nejtepleji na jihovýchodě území, kde se ještě očekávají maximální teploty až 34 °C. Sledujte výstrahy a aktualizace na: www.chmi.cz


 

Přehled tisku: rozsáhlý evropský test kvality potravin i dotace na boj s terorismem

Složení výrobků v zemích Evropské unie se podle rozsáhlého testu Evropské komise skutečně liší. Výsledky přináší pondělní Deník. Téma deníku E15: firma elitních právníků Jana Mikše a Jana Suka staví v centru Prahy bez stavebního povolení. České instituce utrácí miliony z dotací na opatření proti teroristickým útokům, všímá si deník Mf Dnes. Více se dočtete v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 24. června: Jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 25 °C až 29 °C.

Úterý 25. června: Jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 29 °C až 33 °C. Slabý východní, během dne mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si miminka čerstvě narozená v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si miminka čerstvě narozená ve strakonické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Výluka na železnici – sdělení dopravce (neděle 23. června, 11,20 hod.)

Aktualizace: trať v úseku Volyně – Čkyně je již v provozu, počínaje vlakem 18106 bude provoz obnoven.

Výluka v úseku Čkyně – Lipka samozřejmě pokračuje i nadále. GW TRAIN REGIO


 

Následky prudkého sobotního deště

Na Prachaticku hasiči třicetkrát vyjížděli kvůli večernímu silnému dešti.V Chlumanech evakuovali 15 lidí, kteří museli přespat u sousedů. Teď už voda rybníka klesá. V Žárovné, Čkyni, Radhosticích a jinde do půlnoci odklízeli bahno ze silnic, v Netolicích, Vitějovicích, Lažišti anebo Čkyni čerpali vodu z kanálů a sklepů. Na Blanici v Bavorově platí druhý povodňový stupeň.  (FB – ČRo České Budějovice)


 

Výluka na železnici – sdělení dopravce (neděle 23. června, 8,45 hod.)

Z důvodu podemletí tratě po dešti, jsou vlaky nahrazeny autobusovou dopravou i v úseku Volyně – Čkyně, a to do odvolání. Cestujícím se za nepříjemnosti omlouváme. GW TRAIN REGIO


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ

Město Vimperk, se sídlem Vimperk, Steinbrenerova 6/2, PSČ 385 17, IČO 00250805 vyhlašuje výběrové řízení na místo úředníka – referent odboru obecní živnostenský úřad.

Předpokládaný nástup: září 2019 na dobu neurčitou, s 3 měsíční zkušební dobou.

Přihlášku s požadovanými doklady zašlete nebo osobně doručte nejpozději do 26.07.2019 do 14.00 hod., na adresu: Městský úřad Vimperk, Steinbrenerova 6, 385 17 Vimperk. Uzavřenou obálku označte heslem: „NEOTVÍRAT, VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ – REFERENT OŽÚ“.

Celý dokument zde


 

Enviroskop: web i aplikace pro neokoukané výlety v Jihočeském kraji

Krajská síť environmentálních center Krasec, z. s. provozuje webové stránky enviroskop.cz, které nabízí několik stovek výletů za přírodou, krajinou a zdravým životním stylem napříč Jihočeským krajem. Web doprovází mobilní aplikace Enviroskop a stejnojmenná stránka na nejvyužívanější sociální síti, která svým fanouškům nabízí aktuální informace a tipy na výlety.

Enviroskop to je první český průvodce „zelenou“ turistikou. Jedná se o stejnojmenné webové stránky a volně stažitelnou mobilní aplikaci, kde zájemci o šetrné formy cestování najdou 400 neokoukaných výletních lokalit. Tak rozsáhlou databázi výletů připravilo několik desítek mapovatelů z řad členských organizací spolku Krasec. V hledáčku jsou cíle týkající se přírodního dědictví a environmentálních témat – namátkou aleje a studánky; přírodní zahrady; geologické nebo botanické lokality; místa pro birdwatching; možnosti přírodního koupání; různé typy stezek včetně questingových či zážitkových; environmentální atrakce pro děti; nabídka místní produkce i řemeslných dílen; příklady šetrných přístupů v zemědělství, stavitelství, obnově krajiny a ve využívání zdrojů energie.

Jak web a aplikace fungují? Jejich hlavním znakem je jednoduchost a snadné užívání, zatímco jejich hlavní funkce spočívá ve vyhledávání zájmových lokalit přímo z mapy, listováním v jednotlivých tematických kategoriích či prostřednictvím řady filtrů. Návštěvníci stránek si mohou založit svůj profil „Můj Enviroskop“, což umožňuje vedení deníčku oblíbených či již navštívených lokalit nebo plánování vlastní výletní trasy. Více dodává předseda spolku Krasec Karel Srdečný: „Troufám si tvrdit, že webové stránky jsou pohledné, jejich design jsme založili na kvalitních fotkách z jednotlivých lokalit. V případě mobilní aplikace musím zmínit, že funguje také offline a zejména, že její součástí je i terénní navigace.“

Krajská síť environmentálních center Krasec, z. s. obdržela v letošním roce individuální dotaci na svou činnost, která pokrývá environmetální služby od programů pro školy, přes akce a soutěž až po environmentální poradenství. Na svou činnost získala krajská síť Krasec dotaci 800 000 Kč. Předseda spolku Karel Srdečný k tomu dodává: „Získané prostředky Krasec nevyužívá sám, ale rozděluje je na realizaci činností prostřednictvím členských organizací. Díky tomu je činnost Krasce tak rozsáhlá, přestože finanční prostředky jsou omezené.“

Příspěvek Jihočeského kraje bude využit na podporu realizace environmentálních programů pro školy, poradenství, realizaci akcí – vycházek, exkurzí, besed s envi-tématikou – tzv. Dny s Krascem, realizaci soutěže projektů s přínosem pro životní prostředí Jihočeská ratolest a provozování portálu šetrné turistiky Enviroskop. Krajská síť Krasec sdružuje 17 členských organizací jihočeského regionu zaměřených na ekologické poradenství a environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu. Cílem Krasce je podpora členských organizací a zlepšování podmínek pro jejich práci. Krasec sám pořádá akce a realizuje projekty, které vyžadují zapojení různorodých odborníků z více oblastí. Takovým projektem je například Enviroskop, jihočeský portál šetrné turistiky, který Krasce provozuje.

Text a foto: (tzjč)


 

Muzeum pomáhá zvýšit povědomí o venkovském životě

Evropské dotace pomohly v regionech vybudovat nejrůznější venkovská muzea. To je i případ Muzea venkovského života v Besednici na Českobudějovicku, které prezentuje historické pomůcky a techniky používané v zemědělství od začátku 20. století do období socialismu. Je umístěno v rozsáhlém podkroví objektu bývalého zemědělského družstva a dnešní Farmy Besednice. Bylo vybudováno před pěti lety s finanční podporou z Regionálního operačního programu Jihozápad ve výši takřka čtyř milionů korun.

„Smyslem projektu bylo zřízení a otevření Muzea venkovského života v obci Besednice, a tím i zpřístupnění dosud neveřejných exponátů. Příjemce dotace vlastnil velké množství zemědělských strojů, drobného ručního nářadí a dalších historických zajímavých exponátů, které nebyly v jednom seskupení a nebyly veřejně přístupné. Chtěl, aby se široká veřejnost mohla seznámit s dříve používanou zemědělskou technikou a dalšími historickými předměty spojenými s životem našich předků na venkově. Pro umístění muzea však neměl vhodné prostory. Ty byly v rámci projektu zajištěny rekonstrukcí podkrovních prostor dříve využívané hospodářské budovy,“ uvedla ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Michaela Šímová.

Vybudování Muzea venkovského života pomohlo zvýšit kulturní atraktivitu regionu a podpořit cestovní ruch. „Tento počin výborně využívá náš kulturně historický potenciál. Muzeum pomáhá zvýšit povědomí o venkovském životě a historii zemědělského hospodaření,“ řekl vicehejtman Jihočeského kraje Josef Knot.

Text a foto: (tzjč)


 

Vimperk – srubové domy v Inocencově ulici / Foto: (red) . Za krásnější Vimperk

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře