V KUCHYNI S DANULOU: Cuketové krokety s bramborovou kaší
Cca 300 g cukety (mladé plody neloupu a strouhám i se slupkou, starší vydlabávám a zbavuji tvrdé slupky), 100 g tvrdého sýra (najemno nastrouhat), 1 vejce, 4 lžíce strouhanky, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého černého pepře, 3 stroužky česneku (prolisovat) a mimo to vejce, strouhanka a hladká mouka na obalení.
Cuketu i se slupkou nastrouháme na jemném struhadle, necháme “vyplakat” a poté vyždímeme. Přidáme nastrouhaný sýr, česnek, sůl, pepř, vejce, mouku a strouhanku a vše důkladně rukou promícháme. Podle potřeby klidně ještě maličko zahustíme strouhankou, těsto je měkké, ale mělo by držet tvar. Ihned tvoříme malé kuličky, placičky nebo válečky, to záleží zcela na vaší fantazii, obalíme v trojobalu a smažíme ve vyšší vrstvě oleje ze všech stran dozlatova. Hotové necháme okapat na papírové utěrce a ihned servírujeme.
Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ