KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperská pouť: 1. – 2. června


 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na červen – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• ČERVEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

26. května – 2. června


 

Přehled tisku: vejce z klecových chovů, nedostatek nemocničního personálu a řízené vypalování lesa

Dva největší e-shopy s potravinami stahují z nabídky vejce z klecových chovů, podobný krok do budoucna plánují i velké obchodní řetězce, píše deník Právo. Regionální Deník si všímá nedostatku zdravotnického personálu v Plzeňském kraji. Lidové noviny pak píší o řízeném vypalování lesa, které pomáhá chránit přírodu a předcházet požárům. Více se dočtete v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 1. června: Skoro jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky, hlavně v horských oblastech. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, na Moravě a ve Slezsku během dne mírný severovýchodní 2 až 6 m/s.

Neděle 2. června: Jasno až polojasno, odpoledne ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 24 °C až 28 °C.


 

Zubní pohotovost o víkendu
01.06.2019 MUDr. Suková Vimperk Nad Stadionem 484 388414984
02.06.2019 MUDr. Suková Vimperk Nad Stadionem 484 388414984

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Přehled tisku: pražský imám podezřelý ze zpronevěry, dražší zelenina a kritika stavebního zákona

V pátečním tisku se dočtete o v Česku za poslední rok výrazně vzrostly ceny některých potravin. Upozorňují na to Lidové noviny. Mf Dnes píše, že policie podezřívá bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha ze zpronevěry peněz a deník Právo si všímá nesouhlasu některých obcí se stavebním zákonem. Více v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 31. května: Oblačno, přes den přechodně až zataženo a v Čechách ojediněle přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku přechodně i polojasno. Nejvyšší denní teploty 19 °C až 23 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Sobota 1. června: Skoro jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky, hlavně v horských oblastech. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, na Moravě a ve Slezsku během dne mírný severovýchodní 2 až 6 m/s.


 

Výluka na železnici – sdělení dopravce

Vážení cestující, od 3. do 14. června proběhne výluka v úseku Volyně – Čkyně – Lipka. Místo vlaků pojedou autobusy podle výlukového jízdního řádu. Za vzniklé nepříjemnosti se omlouváme.

 

V Českých Budějovicích je k vidění maringotka loutkáře Matěje Kopeckého

V Českých Budějovicích mohou lidé nahlédnout do maringotky, se kterou jezdil loutkář Matěj Kopecký. Malé divadlo i tímto způsobem oslavuje 70 let své existence. ČTĚTE ZDE


 

Přehled tisku: přísnější podmínky pro občanství, čínská měna v devizových rezervách a dražší chaty

Ve čtvrtečním novinách se dočtete, že ministerstvo vnitra chce zpřísnit podmínky pro získání českého občanství. Informuje o tom deník E15. Česká národní banka zařadí podle Hospodářských čínskou měnu do devizových rezerv. A chaty nebo chalupy stojí čím dál víc, píše Mf Dnes. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Je tomu již 20 let, kdy byla ukončena vlaková pošta. Při této příležitosti bude 31. května vypravený zvláštní vlak s vozem řady Postmw z roku 1985. V sobotu 1. června zastaví vlak také ve Strakonicích. Jízdní řád je zde:
http://www.vlakovaposta.cz/muzejni-vlakova-posta/

 

FINANČNÍ PROSTŘEDKY MINISTERSTVA KULTURY POMOHOU VIMPERSKÝM PAMÁTKÁM

V letošním roce se na území města Vimperk s využitím dotací Ministerstva kultury ČR opět dočkají obnovy některé objekty podléhající památkové ochraně. U těch, které se nacházejí na území Městské památkové zóny, bude obnova podpořena finančními prostředky z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Ministerstvo kultury ČR na obnovu památek v MPZ Vimperk v roce 2019 věnuje 505.000,-Kč, takže budou moci být finančně podpořeny všechny připravené a zaregistrované akce. Obnovou tak projde další úsek městského opevnění nad Pivovarskou ulicí, jižní stěna a východní štít objektu uzavírajícího nejspodnější část dvorního traktu č.p.8 na náměstí Svobody (MěÚ, MěSD) a všechny vstupní dveře do kostela Navštívení Panny Marie.

V souvislosti s obnovou památek ležících mimo území Městské památkové zóny zažádalo město Vimperk o finanční podporu z programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností. Z tohoto dotačního programu Ministerstva kultury by město Vimperk mělo získat celkem 438.000,-Kč, které významným způsobem podpoří realizaci opravy interiéru kaple Nejsvětějšího srdce Páně na hlavním vimperském hřbitově a nakonec i rekonstrukci terasy u objektu č.p.180 v ulici 1. máje (MŠ).

Některé z představených akcí již byly realizačně zahájeny, některé na své zahájení ještě čekají, avšak konečné výsledky provedených opatření, úprav i restaurátorských zásahů budou u všech zmíněných objektů k vidění již během letošního léta. Těšíme se na to, protože každá dílčí i kompletně dokončená obnova je v případě vimperských památek zárukou zachování historických hodnot i krásy našeho města. (MĚSTO VIMPERK)


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 30. května: Skoro jasno až polojasno, večer na západě Čech přibývání oblačnosti. Na jihovýchodě a východě území oblačno až zataženo a na východě ojediněle déšť, odpoledne a večer od západu pozvolné ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C, na východě kolem 14 °C. Slabý severozápadní vítr do 4 m/s, na Moravě a ve Slezsku mírný severovýchodní až severní 3 až 7 m/s, který bude k večeru slábnout

Pátek 31. května: V Čechách většinou oblačno, přes den přechodně až zataženo a místy přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku skoro jasno až polojasno, na východě zpočátku oblačno, odpoledne od západu přibývání oblačnosti a jen ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty 19 °C až 23 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.


 

Přehled tisku: regulace návykových léků, neúspěšný boj s chudobou i zanedbané pracovní prostředí

Stát začne regulovat návykové léky na nervy, bolest a spaní. Zabývá se tím Mf Dnes. Studenti, kteří protestují za lepší ochranu životního prostředí, řeší jak vyřešit absenci ve škole, téma pro Lidové noviny. Boj s chudobou vázne, z 15 bodů jsou splněny dva, tak zní titulek Hospodářských novin. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 29. května: Většinou zataženo, v jihozápadní polovině Čech a na Moravě a ve Slezsku místy občasný déšť nebo přeháňky, jinde srážky jen ojediněle. Během dne postupně ustávání srážek v Čechách od severu ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 12 °C až 16 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s, na východě čerstvý 4 až 8 m/s i s nárazy kolem 15 m/s.

Čtvrtek 30. května: Skoro jasno až polojasno. Na Moravě a ve Slezsku oblačno až zataženo a hlavně na východě místy déšť, odpoledne ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C, na Moravě a ve Slezsku 12 °C až 16 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, na Moravě a ve Slezsku mírný severovýchodní 2 až 6 m/s.


 

Přehled tisku: kraje se spojují s Maláčovou proti Schillerové, ztráty cukrovarů i boj s ‚elektrošmejdy‘

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD chce uzavřít s kraji spojenectví proti škrtům ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), píší úterní Hospodářské noviny. Mf Dnes zase píše, že české i evropské cukrovary končí ve velkých ztrátách, za což může přebytek cukru na trhu. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Hejtmanka ocenila Rotu E ze ZŠ ve Veselí. Vyhrála brannou soutěž na Dětském dni s armádou

Hejtmanka Ivana Stráská předala v pátek 24. května 2019 trofeje vítězům krajského kola branné soutěže z řad žáků 2. stupně základních škol Jihočeského kraje. Klání se konalo v rámci Dětského dne s Armádou ČR na českobudějovickém výstavišti a zúčastnilo se ho 17 šestičlenných smíšených družstev, která zvítězila v oblastních kolech. Soutěžilo se celkem v 17 disciplínách zaměřených na praktické dovednosti i teoretické vědomosti.  Vítězem krajského kola se stalo družstvo „Rota E“ ze ZŠ Veselí nad Lužnicí na Blatském sídlišti. Jejich učitelka Ivana Michalová uvedla, že se její svěřenci připravovali na soutěž opravdu poctivě zejména v teoretické části. Druhé místo pak obsadilo družstvo „Křemešťáci“ ze ZŠ Křemešná a bronzovou příčku tým „Dubínci“ ze ZŠ Edvarda Beneše Písek.  Celou akci Dětský den s armádou ČR organizovalo Krajské vojenské velitelství České Budějovice spolu s Jihočeským krajem.  (tzjč)


 

Předpověď počasí

Úterý 28. května: Většinou zataženo, občas déšť nebo přeháňky, ve východní polovině Česka místy bouřky, ojediněle i silné. Místy trvalejší a vydatnější srážky, hlavně v Čechách a na Českomoravské vrchovině. Během večera od západu slábnutí srážkové činnosti. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 18 °C, na Moravě a ve Slezsku 17 °C až 22 °C. Severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s, na východě zpočátku jižní až jihovýchodní, v bouřkách přechodně zesílí.

Středa 29. května: Většinou zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky, hlavně v jihozápadní polovině Čech. Později odpoledne a večer od severozápadu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 12 °C až 16 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s, na východě až 7 m/s.


 

Jihočeši hodnotí výsledky eurovoleb

Jižní Čechy – Volby do Evropského parlamentu na jihu Čech vyhrálo hnutí ANO, volební účast dosáhla v kraji hodnoty 28,99 %. Přečtěte si, jak Jihočeši výsledky voleb hodnotí. ČTĚTE ZDE


 

Politologové: Eurovolby jsou pro ČSSD debaklem

Praha – Výsledky voleb do Evropského parlamentu v Česku nejsou překvapivé, pro vládní ČSSD jsou ale debaklem, řekli ČTK oslovení politologové. Hnutí ANO, které vyšlo z eurovoleb jako vítěz, podle nich nedokázalo zúročit svou masivní kampaň a zmobilizovat všechny své voliče. CELÝ ČLÁNEK


 

Přehled tisku: drony pomáhající zemědělcům, problém jednorázových kelímků a řeč rostlin

Česko rozhoduje, jestli vydá osm zadržených Tchajwanců do Číny, píše Deník N. Brněnská firma vyvíjí technologii, díky které zemědělci snáz poznají, v jakém stavu jsou plodiny na jejich poli. Píšou o tom Hospodářské noviny. A deník Právo se věnuje tomu, jak se česká věda snaží rozluštit řeč rostlin. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

ANO v eurovolbách potvrdilo dominanci, levice opět propadla

Praha – České eurovolby potvrdily dominanci hnutí ANO premiéra a miliardáře Andreje Babiše na české politické scéně. Zároveň ale ukázaly růst popularity nejsilnějších opozičních stran – ODS a Pirátů – a další propad obliby tradičních levicových stran ČSSD a KSČM. Stabilní voličskou přízeň si udržely protiimigrační hnutí SPD Tomia Okamury i KDU-ČSL. Volby ukázaly, že se STAN vyplatila obnovená spolupráce s TOP 09. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 27. května: Zpočátku skoro jasno až polojasno, během dne přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo. Ojediněle, odpoledne postupně místy přeháňky nebo občasný déšť, ojediněle i bouřky. Večer od jihovýchodu srážky četnější. Na severozápadě Čech srážky jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C. Slabý jihozápadní vítr do 4 m/s, ve východní polovině postupně mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Úterý 28. května: Většinou zataženo, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle, na Moravě a ve Slezsku místy bouřky. Místy trvalejší a vydatnější srážky, hlavně v Čechách. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 18 °C, na Moravě a ve Slezsku 17 °C až 22 °C. Jižní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s se bude od západu měnit na severozápadní až severní, v bouřkách přechodně zesílí.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Kováci vyrazí do ulic

Jihočeští kováci se opět chystají vyrazit do ulic. Důvodem ovšem není protestní žádná akce. Zástupci nejsilnějšího tuzemského odborového svazu v Jihočeském kraji chtějí pouze pod heslem „Konec levné práce“ veřejnosti připomenout hlavní poslání a činnost odborů ve firmách a podnicích. V úterý 28. května budou v Českých Budějovicích, ve středu 29. května v Českém Krumlově.

„Lidé často zapomínají, že za růstem mezd stojí odbory, které vedou kolektivní jednání za všechny zaměstnance, tedy i nečleny odborů. Tuto službu považují za samozřejmost a zřejmě si neuvědomují, že nestačí stát stranou a očekávat, co bude. Odbory jsou dnes jedinou silou, která dokáže účinně hájit jejich zaměstnanecká práva a jejich síla a tedy i vyjednávací pozice roste s počtem členů v konkrétní firmě. I na to chceme samozřejmě upozornit,“ uvedl jihočeský zmocněnec Odborového svazu KOVO Jan Švec.

Jak řešit problémy v práci? Co je to kolektivní vyjednávání? Jak založit odborovou organizaci? Odpověď na tyto a další otázky získají všichni, kteří stánky Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) navštíví. Dozví se také například podrobnosti o možnostech anonymního členství v Odborovém svazu KOVO, jež je chrání před možnými represemi ze strany zaměstnavatelů, či získají zdarma radu specialisty v oblasti pracovně-právních vztahů.

„Strach z represí ze strany zaměstnavatelů je nejčastější příčinou obav ze zakládání nových odborových organizací. KOVO proto ve snaze pomoci zaměstnancům v těchto situacích umožnilo takzvané anonymní členství ve svých řadách, jehož součástí je také kompletní odborný poradenský servis,“ konstatoval vedoucí jihočeského Regionálního pracoviště Odborového svazu KOVO v Českých Budějovicích Rudolf Tkáč.

Informační stánky ČMKOS a OS KOVO budou veřejnosti k dispozici v úterý 28. května od 11 do 16.30 hodin před Domem kultury Metropol na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích. O den později, tedy ve středu 29. května pak na parkovišti u Kauflandu v Českém Krumlově. „Velmi užitečné budou nesporně služby pracovně-právní poradny. Tato problematika je pro veřejnost stále poměrně složitá a nepřehledná, a to ať už se jedná o Zákoník práce nebo Občanský zákoník,“ doplnil Tkáč. Pro děti mají odboráři připraveny různé soutěže a malé dárky.

Akci pořádá ČMKOS v rámci uplatňování §320a Zákoníku práce – Trh práce, agentury práce a odbory. (tzjč)


 

Vítězové mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga se veřejnosti představí sérií koncertů

Vítězové 53. ročníku rozhlasové soutěže Concertino Praga, kterou organizuje Český rozhlas, se v čele s absolutním vítězem a českým klavíristou Janem Čmejlou představí široké veřejnosti sérií koncertů, kterou odstartuje společné vystoupení v Rudolfinu. Následně se mladí hudebníci vydají na týdenní turné po Jihočeském kraji.

Na koncertě, který se uskuteční v neděli 9. června v pražském Rudolfinu, se kromě Jana Čmejly představí také vítězové ostatních kategorií – violoncellista Syon Najman z Bulharska, polský houslista Wiktor Dziedzic – oba laureáti Concertino Praga 2018 a ruská harfistka Aleksandra Arsenova. Právě harfa se na soutěži Concertino Praga objevuje poprvé.

Mezi dalšími účinkujícími budou dále nositelé druhých cen – klavíristka Eliška Tkadlčíková z České republiky, violoncellistka Mariia Slashcheva z Ruska, bulharská houslistka Lora Markova a harfistka Yelyzaveta Rakovska z Ukrainy. Českou republiku budou na koncertech v jižních Čechách reprezentovat také houslistka Klára Erdingerová a harfista Martin Sadílek, kteří v mezinárodním klání obdrželi čestná uznání. „Je pro mne obrovská radost sledovat mladé interprety a s pýchou si připomínat, že právě zde, v soutěži pořádané Českým rozhlasem, možná začala jejich umělecká kariéra, že zrovna získali svůj první velký titul, který je bude motivovat k dalším skvělým výkonům“, uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Mladí hudebníci následně v rámci Jihočeského festivalu Concertino Praga vyrazí na turné po jižních Čechách. „Letošní ročník soutěže Concertino Praga byl fantastický! Velké hudební osobnosti, vyspělé interpretace, mnoho různých přístupů k povinným skladbám – dva dny plné zábavy, inspirace a kvality,“ zhodnotil letošní ročník porotce Holger Hettinger, vedoucí oddělení hudby na Deutschlandfunk Kultur v Berlíně. Pro posluchače stanice Český rozhlas Vltava bude připraven přímý přenos z vystoupení v Rudolfinu a Jindřichova Hradce, ostatní koncertní vystoupení odvysílá stanice se záznamu.

Termíny koncertů: 9. června 19.00 – Rudolfinum, Praha 10. června 17.00 – zámek Český Krumlov, Maškarní sál 11. června 17.00 – zámek Bechyně, Vokův sál 12. června 19.00 – Schwarzenberská hrobka, Třeboň 14. června 19.00 – zámek Jindřichův Hradec, Rytířský sál

Speciální doprovodnou akcí Jihočeského festivalu bude vypravení hudebního parního vlaku Concertino Praga, kde vítězové soutěže rozezní své nástroje nejen ve vlaku, ale i na vlakových zastávkách. Speciálně vypravený vlak vyrazí z Jindřichova Hradce v sobotu 15. června v 10:44.

Stejně jako v roce 2018, připravil Český rozhlas pro děti základních škol výchovný koncert, který se bude konat ve čtvrtek 13. června v kapli sv. Máří Magdaleny v Jindřichově Hradci. Koncert připravila a bude moderovat Klára Boudalová, autorka a moderátorka koncertů pro děti, které pořádá Česká filharmonie, a hlavně autorka vynikajících titulů Nebojte se klasiky, audioknih, lákajících děti do světa hudby.

Concertino Praga 2019 finančně podpořily Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury, Hlavní město Praha, město Jindřichův Hradec, Jihočeský kraj, Nadace Bohuslava Martinů, Nadace Českého hudebního fondu. (tzjč)


 

Přípravy vrcholí! Do Olympiády dětí a mládeže s více než 4000 účastníky zbývá měsíc

Pouhých 30 dní zbývá do slavnostního zahájení dalšího ročníku Olympiády dětí a mládeže (ODM). Pořadatelem Her IX. letní olympiády dětí a mládeže ČR 2019 je Liberecký kraj. Svou účast na Hrách potvrdilo všech čtrnáct krajů, které vyšlou celkem 4.133 reprezentantů. Ti se utkají o své první olympijské medaile v 18 sportech. Vedle tradičních, jako je atletika, plavání, volejbal či fotbal, budou mít mladí závodníci nově možnost soutěžit také v judu, sportovním lezení, letním biatlonu nebo v umělecké disciplíně – street art.

„Olympiáda dětí a mládeže je letošní největší sportovní událostí, nejen našeho kraje, ale i celé republiky. Připravili jsme výborné podmínky pro závodníky a zajímavý doprovodný program pro fanoušky. Věřím, že si letní mládežnickou olympiádu všichni opravdu užijí a budou se do našeho kraje rádi vracet,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Akce se do kraje vrací po devíti letech, kdy se zde konala její zimní verze a své první olympijské medaile na ni v roce 2010 sbírali například biatlonistka Markéta Davidová, sdruženář Tomáš Portyk nebo lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká.

Jihočeský kraj, který se při posledním ročníku letní olympiády umístil na jedenácté příčce, vyšle letos rovněž své reprezentanty a věří, že si všichni odvezou nová přátelství a krásné vzpomínky. „Jihočeský kraj hostil Olympiádu dětí a mládeže v roce 2009. Všichni jsme ji tenkrát prožívali a fandili našim. Olympiáda měla báječnou atmosféru. Přeji všem děvčatům i chlapcům, kteří budou náš kraj letos reprezentovat, ať dosáhnou co nejlepších výsledků. A kdyby to nebylo zrovna na medaile, je důležité, abyste si přivezli krásné zážitky, radost z pohybu a nová přátelství. Jižní Čechy vám drží palce,“ uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Živý přenos na ČT Sport i bohatý program pro veřejnost

Atmosféru největší multisportovní akce si rodiče, kamarádi i sportovní fanoušci mohou opět užít i u televizních obrazovek. ČT sport odvysílá každý den živě z akce až 8 hodin závodů. „Předchozí dva ročníky Olympiády dětí a mládeže získaly díky živým přenosům České televize mnohem větší pozornost veřejnosti, kterou si mládežnický sport rozhodně zaslouží,“ dodal místopředseda ČOV Filip Šuman. Kdo se vypraví přímo do dějiště olympiády v Liberci, Jablonci nad Nisou nebo Bedřichově, může se kromě skvělých sportovních výkonů těšit také na doprovodný program. Ten nabízí návštěvníkům široké spektrum možností od vzdělávacích přednášek, přes vyzkoušení nejrůznějších sportů, až po medailové ceremoniály obohacené o koncerty známých kapel. To vše je v průběhu olympiády volně přístupné veřejnosti a samozřejmě zdarma.

Jedním z hlavních cílů projektu je motivace mládeže ke sportu, což potvrzuje i předseda ČOV Jiří Kejval. „Olympiáda dětí a mládeže je pro Český olympijský výbor nejvýznamnější akcí pro mládež. Díky své jedinečné atmosféře, která přibližuje dětem skutečné Hry, dokáže účastníky ve sportu dále motivovat. Krásným příkladem byla v říjnu 2018 mezinárodní olympiáda mládeže v Buenos Aires, kde českou výpravu tvořili z poloviny bývalí účastníci ODM. Mám radost, kam se za svou šestnáctiletou historii akce posunula, “řekl Kejval. (tzjč)


 

Obyvatelé i návštěvníci Cepu si v kapli opět poslechnou varhany. Obec získala od kraje na jejich finální opravy 70 tisíc korun

Obec Cep na Třeboňsku získala od Jihočeského kraje dotaci 70 tisíc korun na opravu varhan v kapli sv. Jana Křtitele. Jedná se již o třetí a zároveň finální etapu rekonstrukce tohoto vzácného nástroje. Obnáší mimo jiné opravu měchu, kompletování a ladění. Lidé by se do jeho tónů mohli opět zaposlouchat v říjnu tohoto roku.

V první etapě byla opravena varhanní skříň. Během druhé přišly na řadu vzdušnice, píšťalnice a vzduchové soustavy. I tyto práce Jihočeský kraj dotoval.

„Varhany byly nefunkční, poškozené dřevokazným hmyzem a proto obec znovu požádala o dotaci na rekonstrukci“, uvedl starosta Jan Vobejda. „Už se blíží chvíle, kdy si v Cepu konečně po dlouhé době varhany poslechneme. Jejich rekonstrukci beru jako příkladnou snahu vlastníka pečovat o kulturní památku. Obec nástroj koupila v roce 1875 za 460 zlatých. Kaple sv. Jana Křtitele je veřejně přístupná a každoročně se zde slouží několik mší a pořádají se tu i koncerty“, doplnil Vobejda.

„Celkové náklady na třetí etapu rekonstrukce varhan v Cepu činí 180 290 korun. Krajská dotace tedy pokryje 44,37 % této částky,“ upřesnil náměstek hejtmanky pro kulturu Pavel Hroch.

Náměstek zároveň dodal, že se kraj samozřejmě snaží podporovat kulturní památky i jinde. „Například pomůžeme s opravou oltáře v kapli sv. Petra a Pavla v Zechovicích na Strakonicku nebo třeba s restaurováním vzácných obrazů ze sbírek muzea v Netolicích na Prachaticku,“ nastínil Hroch s tím, že krajští zastupitelé pro letošní rok v rámci dotačního titulu Kulturní dědictví vyčlenili pro žadatele 14 milionů korun.

Cep se nachází 12 kilometrů jižně od Třeboně v území chráněné krajinné oblasti CHKO Třeboňsko. Návsi vesnice vévodí rybníček a právě kaple sv. Jana Křtitele, která byla vybudována v letech 1869 až 1871. „Nedaleko se nachází oblíbené pískovny, takže v létě přes Cep jezdí velké množství turistů, kteří se obvykle zastaví na občerstvení v místní hospodě. A kaple s obnovenými varhany by pro ně mohla být dalším lákadlem,“ míní Vobejda.

Více informací o obci Cep naleznete ZDE.


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře