V KUCHYNI S DANULOU: Špenátová bábovka
1 mražený špenátový protlak (v hrnci trochu povařit, bez cibule, bez soli a česneku! a malinko vydusit, aby nebyl jen samá voda), 4 vejce, 200 g rozpuštěného a zchladlého másla, 200 g krystalu, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 400 g polohrubé mouky, špetka soli, kůra a šťáva z jednoho citronu (já dala asi 1 lžíci sušené citronové kůry), 100 ml mléka, 4 lžíce rumu, 2 lžičky mandlového aroma a mimo to máslo na vymazání a strouhaný kokos na vysypání formy.
Žloutky vyšlehat s krystalovým a vanilkovým cukrem, po částech zašlehat rozpuštěné máslo, přidat mléko, rum, aroma, citronovou šťávu a kůru, vychladlý špenát, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků, ušlehaný se špetkou soli.
Můžeme přidat rozinky, brusinky nebo třeba nahrubo nasekané ořechy.
Formu vymažeme máslem a vysypeme mletým kokosem, nalijeme do ní těsto a formu zakryjeme alobalem.
Pekla jsem 50 minut na 160 stupňů, pak jsem alobal sundala a 10 minut dopekla. Nechávám zchladnout ve formě a pak teprve vyklápím.
Poznámka: Bábovka není suchá, je krásně vláčná, připomíná chuťově a strukturou třeba takovou známou tvarohovou bábovku.
Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ