VELIKONOCE HISTORICKÉ: Barvení vajíček na červeno při příležitosti svátků jara je stará...

VELIKONOCE HISTORICKÉ: Barvení vajíček na červeno při příležitosti svátků jara je stará tradice sahající přinejmenším do starověkého Egypta a Persie

Velikonoce se kvapem blíží, pokud potřebujete načerpat inspiraci k výzdobě svých kraslic, nebo si jen chcete přečíst něco o velikonočních zvycích našich předků,doporučujeme knihu Moravské ornamenty od moravské etnografky Madlenky Wanklové z roku 1888:
☞ krameri.us/moravske_ornamenty
Barvení vajíček na červeno při příležitosti svátků jara je stará tradice sahající přinejmenším do starověkého Egypta a Persie. Barvení tradiční červenou barvou vydrželo velmi dlouho a odtud také označení Velikonoc jako “červených svátků” i samotných kraslic, jejichž jméno je odvozené od staroslovanského slova “krasnyj” označujícího červenou barvu. Zdobila a darovala se především vařená vejce, malování vyfouknutých skořápek (tradičně symbolizujících smrt – sloužily proto např. ke zdobení Morany) je věc teprve moderní doby. Stála za ním Národopisná výstava českoslovanská v roce 1895, kde byla malovaná vejce poprvé vystavena. Výstava přispěla k tomu, že se kraslice staly předmětem sběratelského zájmu a z praktických důvodů se k prodeji na velikonočních trzích začala malovat vyfouknutá vajíčka (tzv. výdumky).
Text a foto: Kramerius – Digitální knihovna NK ČR

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře