KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperk – sídlo Správy Národního parku Šumava v ulici 1. máje / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk


 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na duben – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• DUBEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

  1. – 7. dubna 2019


 

REDAKČNÍ GLOSA

Ti naši úřední a političtí realizátoři. Snad, aby si dodali větší důležitosti, realizují, kde se dá a co se dá. Realizují úklid sněhu, realizují výstavu, realizují přednášku atd. A přitom by stačilo hezky česky napsat uklidili jsme sníh, uděláme výstavu a uspořádali jsme přednášku. Ale to by asi těm našim úředníkům a politikům znělo moc obyčejně a málo důležitě. Vůbec se mi tento způsob realizace nelíbí, proto jsem také realizoval napsání této krátké glosy. 

Zdeněk JUNGVIRT


 

Přehled tisku: uzavřený Jelení příkop, schvalování ochranných zón na Šumavě i hotel pro hmyz

Jelení příkop i Jižní zahrady pražského Hradu zůstanou letos pro veřejnost zavřené. Píše o tom Mf Dnes. Je to kvůli pokračujícím i novým stavebním pracím a úpravám těchto venkovních částí areálu. Protahuje se schválení nových ochranných zón v šumavském národním parku. Píše o tom sobotní Právo. Lidové noviny přinášejí návod na to, jak postavit speciální hotelem pro hmyz. Více v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 6. dubna: Oblačno až zataženo, na Moravě a ve Slezsku občasný déšť nebo přeháňky. Večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 11 °C až 15 °C, v Čechách až 18 °C. Mírný východní vítr 2 až 5 m/s.

Neděle 7. dubna: Polojasno až oblačno. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C. Mírný východní vítr 2 až 6 m/s.


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
06.04.2019 MUDr. Matoušek
Vimperk
1. máje 116 380428840
07.04.2019 MUDr. Matoušek Vimperk 1. máje 116 380428840

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Maso nikdy neoplachujte! varuje vyhlášený šéfkuchař

Na tuzemských pultech najdete kuřata kvalitní, ale i riziková. “To, že je nakažené salmonelou, nemáte šanci poznat. Můžete ale snížit možnost nákazy,” říká RADEK DAVID, šéfkuchař restaurace La Veranda. CELÝ ČLÁNEK


 

Hejtmanka Stráská přijala velvyslance Španělského království

V pátek 5. dubna dopoledne přijala hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská velvyslance Španělského království v České republice J.E. Angela Lossada Torres-Queveda. Hlavními tématy přátelského setkání byla regionální spolupráce. Hovořilo se o školství, zdravotnictví i o problematice zaměstnanosti. Ve Španělsku má téméř 30% mladých lidí po skončení studií problém najít práci.

Španělský velvyslanec je již druhý den na oficiální návštěvě jihu Čech. Včera se setkal s ředitelem a profesory španělštiny Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích, s děkanem FF Jihočeské univerzity a profesory španělské sekce. Spolu s rektorem JU oficiálně zahájil akci „Dny hispanismu, edice a digitální kultury“. Během pátečního programu ještě stihne navštívit firmu Viscofan, pivovar Samson a firmu AB Inbev. Text a foto: (tzjč)


 

Komunální odpad se bude vážit. Podle toho zaplatíte

V Šitbořicích na jihu Moravy váží sedmým rokem odpadky, aby lidé platili podle toho, kolik jich vyhodí. Produkce komunálního odpadu tam klesla o půlku – pod 120 kilogramů na osobu ročně, prudce roste třídění. Republikový průměr přesahuje 340 kilo a cílem je, aby obcí jako Šitbořice byla většina. Ministerstvo životního prostředí proto s novelou zákona spustí velký motivační balík.  CELÝ ČLÁNEK


 

Přehled tisku: komunista Filipa lobboval za podnikatele Horáčka a byznys obcí z měření rychlosti

V pátečním tisku se dočtete, že šéf komunistů a místopředseda sněmovny Vojtěch Filip lobboval za firmu obviněného podnikatele Tomáše Horáčka. Zjistil to deník Právo. Mf Dnes upozorňuje, že si některé radnice udělaly byznys z měření rychlosti a regionální Deník se věnuje novým přívozům na řece Berounce. Víc se dozvíte v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Akordeonisté z celého kraje si zasoutěžili v třeboňské „ZUŠce“

Ve dnech 25. a 26. 3. proběhlo v třeboňské ZUŠ krajské kolo soutěže žáků základních uměleckých škol České republiky ve hře na akordeon. Vyhlašovatelem soutěže je MŠMT, koná se jednou za tři roky a ZUŠ v Třeboni je jejím tradičním pořadatelem. Letos se zde sešlo celkem 69 soutěžních čísel a 117 mladých akordeonistů, kteří soutěžili v devíti kategoriích sólové hry a ve třech kategoriích komorní hry. Zahrály si i akordeonové soubory. V porotě usedli renomovaní pedagogové akordeonové hry z několika základních uměleckých škol v kraji. Předsedou poroty byl profesor pardubické konzervatoře, pan Mgr. Jakub Jedlinský. Porota měla před sebou nelehký úkol, vybrat akordeonisty, kteří budou Jihočeský kraj reprezentovat v ústředním kole, které se bude konat v Plzni 10 – 12. 5. 2019. Všichni soutěžící hráli, jak nejlépe uměli. Velkým úspěchem pro ZUŠ v našem kraji je postup 17 sólistů a dvou komorních her do ústředního kola soutěže. (tzjč)


 

Předpověď počasí

Pátek 5. dubna: Zpočátku polojasno až oblačno, od jihozápadu postupně přibývání oblačnosti. Později na východě a jihu ojediněle přeháňky nebo déšť. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 20 °C. Mírný, během dne přechodně čerstvý jihovýchodní až východní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Dnes se srážky objeví spíše jen ojediněle. Po delší době častější srážky nás čekají zítra, a to na východě území (hlavně na Moravě a ve Slezsku). Zde již od rána musíme počítat s velkou oblačností a občasným deštěm nebo přeháňkami. Na východě území zítra naprší většinou od 2 do 10 mm srážek. V neděli opět srážky ustanou a objeví se jen ojedinělé přeháňky. Na východě území tak bude lepší víkendové výlety odložit na neděli.

Sobota 6. dubna: Oblačno až zataženo, na jihozápadě i polojasno, na východě občasný déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 10 °C až 14 °C, v Čechách až 16 °C. Mírný východní vítr 2 až 5 m/s.


 

Přehled tisku: posun v těžbě lithia na Cínovci, podvodné sňatky s migranty i normy na pitnou vodu

Ve čtvrtečním tisku se dočtete, že se české ženy pro peníze vdávají za migranty, kterým v Německu hrozí vyhoštění, píše Mf Dnes. Ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka dostal medaili od americké zpravodajské služby CIA, zjistily Lidové noviny. Voda z kohoutku podle vědců potřebuje přísnější pravidla, uvádí Hospodářské noviny. Přehled tisku sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Dráhy nasadí na jihu Čech až 13 nových panterů, kraj počítá s odbavením kartou

Jihočeský kraj finišuje v jednáních s Českými drahami o zajištění obslužnosti na příštích deset let. Dnes jde na radu kraje dohoda (obdoba smlouvy o smlouvě budoucí), která garantuje uzavření tří nových smluv o závazku veřejné služby s Českými drahami. CELÝ ČLÁNEK


 

Veselští studenti za své pivo dostali bronz

Školní minipivovar SOŠ ekologické a potravinářské Veselí nad Lužnicí, kterou zřizuje Jihočeský kraj, získal na Jarní ceně českých sládků 2019 za pivo značky Blatská pšenice 3. místo. Soutěž zorganizoval Českomoravský svazu minipivovarů ve dnech 15. a 16. března 2019 , jednalo se o 13.ročník.  Pivo, které soutěžilo v kategorii pšeničné pivo silné, uvařili studenti oboru Technologie potravin pod vedením školního sládka Aleše Boubelíka. V soutěži se objevilo celkem 154 minipivovarů z celé republiky. Jedná se o další vynikající úspěch v této soutěži. V loňském roce obdržel náš minipivovar 3. místo za pivo Blatské tmavé. (tzjč)


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 4. dubna: Jasno až polojasno, během dne místy přechodně oblačno. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C, v Čechách až 21 °C. Čerstvý jižní až jihovýchodní vítr 6 až 11 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h), na severních horách až kolem 25 m/s (90 km/h). V západní polovině Čech je mírný vítr 2 až 6 m/s. Během večera bude vítr částečně slábnout.

Do Česka nadále proudí teplý vzduch od jihu. Bude tedy opět velmi teplo, nejvyšší denní teploty většinou přesáhnou 15 °C, v Čechách se ojediněle dostanou až k 21 °C. Teplo bude i na horách, hlavně na Šumavě, kde čekejme maxima v 1000 metrech kolem 15 °C. Kromě západní poloviny Čech nás ale bude zase provázet čerstvý jihovýchodní vítr. Bude ještě o něco silnější než včera, jeho nárazy tak dosáhnou hodnot kolem 70 km/h, na severních horách i přes 100 km/h. Takto silný vítr bude snižovat pocitovou teplotu od 4 až 8 °C. Zítra během dne nás od jihozápadu začne přecházet zvlněná studená fronta, která přinese mírné ochlazení a vítr bude slábnout.

Pátek 5. dubna: Zpočátku polojasno až oblačno, od jihozápadu postupně přibývání oblačnosti. Později místy občasný déšť nebo přeháňky, hlavně na jihu Česka. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C, na jihozápadě kolem 13 °C. Mírný východní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Večer bude vítr slábnout.


 

Náhradní autobusová doprava při výluce na železnici – sdělení dopravce

Z důvodu neplánované uzavírky silnice dochází s okamžitou platností ke změně zastávky náhradní autobusové dopravy v Nišovicích. Autobus bude stavět na návsi. Změna bude platit do 21. dubna. Děkujeme za pochopení a omlouváme se za vzniklé komplikace. GW TRAIN REGIO


 

Přehled tisku: medvěd na Frýdecko-Místecku, ojeté vozy jsou v Česku levnější, chleba naopak dražší

Ve středečním tisku se dočtete o plánech premiéra Babiše ušetřit na předsednictví Česka v EU. Dále také o tom, že ceny ojetých aut klesají, zatímco chleba v českých obchodech podražil. Nechybí ani informace o obci Krásné na Frýdecko-Místecku, kterou často navštěvuje medvěd. Přehled tisku sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 3. dubna: Oblačno až zataženo, během dne postupně místy polojasno. Odpoledne a večer v Čechách ojediněle, na západě místy, přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C, v Čechách ojediněle až 20 °C. Čerstvý jihovýchodní až jižní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na severních horách až kolem 25 m/s (90 km/h). V západní polovině Čech je mírný vítr 2 až 6 m/s.

Nad střední Evropou se zvětšil tlakový gradient, tedy rozdíl tlaku vzduchu, mezi tlakovou níží nad východní Evropou a brázdou nízkého tlaku nad Evropou západní. A to znamená zesílení jihovýchodního až jižního větru. Jeho rychlost bude – vyjma západní poloviny Čech – dosahovat 5 až 10 m/s, v nárazech to bude 15 až 20 m/s, tedy 55 až 70 km/h, na severních horách čekejme nárazy až kolem 90 km/h V noci na zítřek vítr přechodně zeslábne, ale ve čtvrtek přes den zase zesílí. A právě zítra bude jeho rychlost ještě o něco větší než dnes, nárazy tak v nížinách budou dosahovat hodnot kolem 20 m/s (70 km/h), na severních horách to může ojediněle být až 100 km/h. Takto silný vítr už může působit menší škody, mimo jiné lámat větve a komplikovat pozemní dopravu. Pouze ve zmíněné západní polovině Čech budou mít vítr jen mírný, do 5 nebo 6 m/s. Výrazně slábnout pak na celém území bude vítr během pátku.

Čtvrtek 4. dubna: Většinou polojasno, na západě později oblačno až zataženo, ojediněle možnost přeháňky. Na západní Moravě zpočátku místy zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C, v Čechách až 21 °C. Čerstvý jižní až jihovýchodní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h), na severních horách až kolem 25 m/s (90 km/h). V západní polovině Čech je mírný vítr 2 až 6 m/s.


 

Nemocnice Strakonice opraví vjezd do areálu

Ve čtvrtek 4. dubna bude zahájena oprava vjezdu do Nemocnice Strakonice. Stavební práce potrvají zhruba čtrnáct dní. Až do doby ukončení realizace stavby bude vjezd pro veřejnost do areálu zajištěn současným vjezdem pro ZZS, DZS z ulice Radomyšlská. Pro výjezd poslouží „technický vjezd“ do ulice MUDr. Hradeckého ve spodní části areálu. Poplatek za vjezd nebude po dobu oprav vybírán. (fbnem)


 

NP Šumava spustil registraci pro splouvání Teplé Vltavy

Vimperk (Prachaticko) – Šumavský národní park dnes spustil registrační systém pro zájemce o splouvání úseku Teplé Vltavy. Sezona na řece mezi Soumarským Mostem a Pěknou pro turisty začne od 1. května. Část Teplé Vltavy vede územím šumavského národního parku, proto pro splouvání platí přísnější režim. Pravidla i ceník se proti loňskému roku nemění. ČTK to řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák. CELÝ ČLÁNEK


 

Přehled tisku: členové opouštějící politické strany, vysoké školy proti czechxitu a přibývání vinoték

V úterním tisku se dočtete, že velké politické strany přicházejí o tisíce členů. Informuje o tom Právo. V Česku podle deníku E15 přibývá vinoték. A vysoké školy chtějí přesvědčit veřejnost, že je pro Česko důležité zůstat v Evropské unii. Píšou Hospodářské noviny. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Město Vimperk vypisuje výběrové řízení na pozici městského architekta

Přihlášku s povinnými přílohami doručte do 10. 5. 2019 osobně na podatelnu Městského úřadu Vimperk, Steinbrenerova 6, Vimperk nebo poštou (rozhoduje podací razítko pošty) na adresu městského úřadu. Podrobné informace ZDE. (www.vimperk.cz)


.

Hejtmanka Stráská: Stavba dálnice D3 je pro Jihočechy životně důležitou akcí

Jsem velice ráda, že byla zahájena stavba dalšího úseku dálnice D3. My to samozřejmě bedlivě sledujeme, protože se pro Jihočechy jedná o životně důležitou akci. Hejtmanka Ivana Stráská to řekla během slavnostního poklepání základního kamene na připravovaném úseku dálnice mezi Hodějovicemi na Českobudějovicku a Třebonínem na Českokrumlovsku, které se uskutečnilo v pátek 29. března. Hotovo má být v létě 2022.

Hejtmanka zároveň uvedla, že tam, kde je kraj schopen při této stavbě pomoci, rád podá pomocnou ruku. „Například ve spolupráci s Českými Budějovicemi pracujeme na tom, aby všechny potřebné přípojky na dálnici ve městě a jeho okolí byly vybudované včas,“ upřesnila Stráská s tím, že v posledních letech nabrala stavba tempo, za což poděkovala. V této souvislosti pak připomněla, že s budováním dálnice D3 se začalo již v roce 1988 a hotova měla být v roce 2010. „Podívejme se ale, jak jsme na tom nyní v roce 2019. Velice se proto těším na 2022, kdy bude úsek Hodějovice – Třebonín dokončen, i na ten rok 2028, kdy má být hotova celá dálnice D3 z Prahy až do Dolního Dvořiště.”

To, že se v poslední době stavba D3 posunula vpřed, přičítá Stráská lepšímu přístupu ministerstva dopravy i Ředitelství silnic a dálnic ČR. „Možná je to i tím, že se přestali na zmíněném ministerstvu střídat ministři. Jenom od roku 2008, kdy jsem se stala členkou užšího vedení kraje, jsem zažila již 11 ministrů dopravy a devět generálních ředitelů Ředitelství silnic a dálnic. To jenom potvrzuje, že určitá stabilita a možná i určitý a někdy i tvrdý přístup státu je důležitý pro to, abychom takto životně důležité stavby dokázali realizovat,“ míní hejtmanka.

Část dálnice D3 mezi Hodějovicemi a Třebonínem bude dlouhá 12,5 kilometru a tvoří součást obchvatu Českých Budějovic. Zadavatelem stavby je Ředitelství silnic a dálnic ČR a investice činí sedm miliard korun. Stavbu má na starosti italsko-slovenské sdružení firem Salini Impregilo a Doprastav, které ji má dokončit v létě 2022. (tzjč)


 

Travelcon 2019 chce být první zelenou konferencí v ČR

Turismus, který dbá na to, aby nezanechal negativní stopy na životním prostředí a místních obyvatelích. To je udržitelný cestovní ruch, trend dnešní doby, a zároveň nosné téma konference Travelcon 2019. Její třetí ročník se uskuteční ve čtvrtek 25. a v pátek 26. dubna v pavilonu Z českobudějovického výstaviště. Akce organizovaná Jihočeskou centrálou cestovního ruchu (JCCR) by se současně měla stát vůbec první plně udržitelnou konferencí u nás.

„Cestovní ruch hraje významnou roli v rozvoji území, často přitom vlivem jeho obrovského vzestupu dochází k poškozování životního prostředí, nadměrnému využívání přírodních zdrojů a vzniku konfliktních situací mezi domácím obyvatelstvem a návštěvníky. Travelcon podporuje udržitelný cestovní ruch, který pomáhá rozvoji území a šetrně využívá přírodní i kulturní hodnoty, čímž míří k dlouhodobé prosperitě dané oblasti,“ uvedl ředitel JCCR Jaromír Polášek.

Environmentální témata hýbou v poslední době celou oblastí cestovního ruchu, a to hlavně ta negativní. Posledním takovým příkladem je vzrůstající množství plastu v oceánech. Na ostrově Bali pokryly loni pláž statisíce tun odpadků. Místní oblasti to vedle velkého znečištění přineslo i pokles turistů. A podobných příkladů je mnoho.  Podle manažerky konference Petry Machovcové proto Travelcon vstupuje do roku 2019 se zcela novou vizí: „Stát se první plně udržitelnou konferencí v ČR, která je klimaticky neutrální, bezodpadová a netvoří negativní environmentální či společenské dopady na své okolí. Musíme ukazovat dobrý příklad tam, kde sami můžeme něco ovlivnit“.

„Chceme zajistit dlouhodobý růst oblasti odpovědného turismu a vytvářet přidanou hodnotu účastníkům konference Travelcon. Vedle propagace udržitelného cestovního ruchu se budeme zabývat také snížením negativních dopadů na životní prostředí, které konference vytváří, a tvorbou benefitů pro místní komunitu. Věříme, že šíření osvědčených postupů je právě ten první krok, jak začít,“ konstatovala Machovcová.

Na Travelconu nebude použito jednorázové nádobí, dodány budou jen opakovatelně použitelné či recyklovatelné materiály a obaly. Veškeré potraviny budou pocházet od regionálních dodavatelů z Jihočeského kraje a káva bude Fairtrade, jejíž kelímky bude sám kavárník kompostovat. Důraz se bude klást na recyklaci veškerého odpadu na místě, kde bude návštěvníkům a dodavatelům k dispozici dostatek třídících košů. Konference také dbá na digitalizaci, aby se zamezil tisk zbytečných vstupenek, brožur a letáků. Propagační materiály dostanou účastníci proto pouze v digitální podobě. Celkově bude kladen důraz na snížení energií, materiálů, odpadů a vody v době konání konference. Cílem je co nejvíce šetřit přírodní zdroje.

„Letos poprvé se mohou účastníci připojit online a nemusí jezdit na místo konání, čímž dochází také k významnému snížení uhlíkové stopy akce. Této možnosti využil například uznávaný profesor z britské Univerzity v Surrey Xavier Font, který vystoupí na téma udržitelný turismus prostřednictvím skypu,“ doplnila Machovcová.

JCCR na letošním Travelconu očekává účast více než tří stovek manažerů, marketérů, podnikatelů v cestovním ruchu a dalších expertů na turismus z celé ČR. Na ty v Českých Budějovicích čekají dva dny plné přednášek, workshopů, diskusí a pracovních setkání, které jim přinesou inspiraci, přehled, kontakty, dobré i špatné případové studie a mnoho dalších užitečných informací. Travelcon 2019 otevře také otázky současných trendů turismu, na které odborníci na cestovní ruch i profesionálové z branže přinesou nové a mnohdy neočekávané odpovědi. Cena účastnického poplatku je do konce března snížena na 1 999 korun, poté již bude nutné uhradit plné vstupné ve výši 2499 korun.

K registrovaným účastníkům konference se již v pátek 26. dubna připojí na českobudějovickém výstavišti také široká veřejnost. V prostorách pavilonů T1, T2 a Z totiž odstartuje třídenní veletrh cestovního ruchu Travelfest 2019 tradičně spojený s přehlídkou dobrého jídla a pití Gastrofest.

Pořadatelem Travelconu i Travelfestu, spolufinancovaného z přeshraničního projektu Památky žijí, je Jihočeská centrála cestovního ruchu. Více informací k oběma navazujícím akcím lze nalézt na www.travelcon.cz a www.travelfest.cz

(tzjč)


 

Jihočeské školy se mohou zúčastnit MS v softballu mužů

 

Ve dnech 13.-23.6. 2019 bude Česká republika hostit softballové mistrovství světa mužů. Vůbec poprvé v historii se mužský softballový šampionát koná na půdě Evropského kontinentu. O titul mistra světa se utká 16 národních týmů. Tato unikátní sportovní událost se odehraje v Praze a v Havlíčkově Brodě.

Mistrovství je pro Český softballový svaz vhodnou příležitostí, jak oslovit mladou generaci a šířit softball mezi šiřokou veřejnost. V rámci svazového projektu „Intenzifikace škol“ softballové kluby spolupracují se školami. Základním cílem je intenzifikace školních softballových kroužků, klubů a rozvoj školních lig.

Předseda České softballové asociace a prezident Evropské softballové federace zvou žáky jihočeských škol na vybrané zápasy zcela zdarma. Připraven pro ně bude i bohatý doprovodný program.

Více informací v přiloženém pdf souboru. MS softball – plakát (.jpg – 309.81 KB)

 

MS softball – pozvánka pro ředitele škol (.pdf – 368.28 KB)

(tzjč)


 

Předpověď počasí

Úterý 2. dubna: Jasno až polojasno, během odpoledne a večera v Čechách postupně přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C, v Čechách ojediněle až 20 °C. Mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, ve východních Čechách, na Českomoravské vrchovině na a jihozápadní Moravě čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Nad západní Evropou se prohlubuje brázda nízkého tlaku vzduchu a po její přední straně k nám začíná proudit teplejší vzduch od jihu. Díky tomu budou už dnes teploty opět citelně vyšší než včera, kdy se odpoledne pohybovaly kolem 12 °C. Dnes maxima většinou přesáhnou 15 °C. V Čechách se ojediněle vyšplhají až ke 20 °C, s největší pravděpodobností na jihozápadě Čech. Ve srovnání s dlouhodobými průměry pro začátek dubna jde o nadprůměrně vysoké teploty, asi o 4 až 6 °C. Taky zítra a pozítří nás čekají podobně vysoká maxima, většinou mezi 15 °C a 20 °C, a na rozdíl ode dneška už budou noci bez mrazů. Ve východní polovině republiky bude ale pocitovou teplotu poněkud snižovat čerstvý jihovýchodní vítr.

Středa 3. dubna: Polojasno až oblačno, během dne přechodně až zataženo, hlavně na západě Čech. Později odpoledne a večer v Čechách ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C, v Čechách místy až 20 °C. Čerstvý jihovýchodní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na severních horách až kolem 25 m/s (90 km/h). V západní polovině Čech je mírný vítr 2 až 6 m/s.


 

Správa Národního parku Šumava informuje – Dostupná Šumava 2019

Program “Dostupné Šumavy” pro návštěvníky se sníženou mobilitou se letos bude tradičně konat od poloviny května, a pak na podzim. Letos nabízíme společně s ČSAD Sušice zcela novou trasu směřující především do západní části Šumavy. Rezervace míst je možná od 7:00 hod v pondělí 8.4.2019 pouze telefonicky na ČSAD Sušice, tel. 376 524 639. Všem přejem příjemné zážitky při poznávání divoké přírody Národního parku Šumava! Informace k programu včetně trasy a rozpisu jízd najdete na adrese: https://1url.cz/pM3nB. (fbnpš)


 

Přehled tisku: titul za několik dní, boj proti plagiátům na UK a rozdíly v platech podle bydliště

Někteří policejní šéfové získali prestižní titul MBA během několika dnů. Takové je téma pondělní Mf Dnes. Karlova univerzita chce přitvrdit v boji s plagiáty, píší Lidové noviny. Deník se věnuje tomu, že změna bydliště může zvýšit plat o tisíce i desetitisíce korun měsíčně. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 1. dubna: Jasno až polojasno, zpočátku na jihu a jihozápadě až oblačno. Nejvyšší denní teploty 10 °C až 14 °C. Mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na východě místy s nárazy kolem 15 m/s.

Dnes k nám přechodně proniká chladnější vzduch od severu. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem 12 °C (bude v průměru o 5 °C chladněji než včera). Příliv chladnějšího vzduchu se nejvíce projeví v noci na zítřek. Na většině území totiž bude jasno a nastane tak výrazné radiační ochlazování. Zítra ráno se teploty budou pohybovat mezi -1 °C až 3 °C. Bude se jednat o nejchladnější ráno v tomto týdnu. Již zítra k nám totiž začne proudit opět teplejší vzduch.

Úterý 2. dubna: Skoro jasno až polojasno, odpoledne postupně přibývání oblačnosti a v západních Čechách ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C. Mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, na východ postupně čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Velikonoční hra v zahradě zámku Kratochvíle

Pro návštěvníky, malé i velké, bude na Velikonoční pondělí 22. dubna 2019 přichystána již tradiční velikonoční hra. V zámecké zahradě bude uschováno několik malovaných vajíček, u kterých budou umístěny záludné otázky a úkoly. Na ty, kteří vajíčka objeví a správně odpoví, čeká v pokladně zámku odměna v podobě ilustrovaného průvodce pro školáky Objevování renesanční zahrady zámku Kratochvíle a možná i další překvapení. Hra je připravována v rámci Mezinárodního dne památek. Zámek Kratochvíle otevírá své brány již o posledním březnovém víkendu. (iŠUMAVA)


 

Naučná sváteční vycházka Za tajemstvím Velhartic

Soukromé muzeum šumavských minerálů ve Velharticích vás v sobotu 20. dubna 2019 zve na sváteční vycházku okolím Velhartic. Dozvíte se o tajemných příbězích a pověstech o městečku, kostelech, hradu Velhartice, i tajemného hřbitova. Vycházka je cca na 2,5 hod. včetně promítání. Akce je vhodná pro děti i dospělé, trasa sjízdná i pro kočárky. Nutná telefonická rezervace na 735 099 975 nebo info@muzeummineralu.cz. Muzeum minerálů také nabízí zajímavou aktivitu – hledání minerálů.  Nyní na jaře je nejvhodnější doba na jejich hledání. Chcete si najít své krásné minerály? Pojeďte s námi na lokality. Cena a čas je na individuální domluvě – dle počtu účastníků a počtu navštívených lokalit. Pro více informací volejte na tel: 735 099 975. (iŠUMAVA)


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře