KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperk – malé náměstí / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk


 

 

• Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na březen – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• BŘEZEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

24. února – 4. března


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
02.03.2019 MUDr. Wimberská Prachatice Nemocniční 204 388316040
03.03.2019 MDDr. Vojtíšková Vlachovo Březí Žižkova 98 737608640

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Přehled tisku: žaloba kvůli odmítnutí azylu, nové typy pracovních úvazků a nesouhlas se sexismem v reklamě

První čínská křesťanka uspěla s žalobou na ministerstvo vnitra poté, co jí odmítlo udělit azyl. Tématu se věnuje sobotní Právo. Mf Dnes se věnuje průzkumu, podle kterého se většina Čechů staví proti sexismu v reklamách. Deník píše o nových typech pracovních úvazků. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 2. března: Oblačno až zataženo, přechodně i polojasno, ojediněle, na jihozápadě a na horách místy, přeháňky, nad 800 m sněhové. Nejvyšší denní teploty 5 °C až 9 °C. Mírný západní, postupně jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Neděle 3. března: Oblačno zataženo, ojediněle, na severu zpočátku místy, občasný déšť. Nad 1000 m ráno srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C. Mírný, přes den přechodně čerstvý jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.


 

Polské maso z problematické zásilky jedli také lidé v Prachaticích a ve Volyni

Přímo ze skladu Alda Foods odešlo cca 50 kg hovězího masa z problematické zásilky, došlo však ke složení do nové větší šarže, která byla dodána do MD Maso s.r.o., Klecany u Prahy – 54 kg a do S.V.G. s.r.o., V Lipkách 98, Strakonice – 90 kg. V tabulce je přehled koncových míst, kam se zásilka masa ze Strakonic a Klecan dostala.

S.V.G. s.r.o., V Lipkách 98, Strakonice 90 kg 1. Jídelna Pod Branou, Prachatice

2. VELLS s.r.o., Restaurace Velké náměstí, Písek

3. Restaurace Loděnice s.r.o., Lipno nad Vlavou

4. Hotel a restaurace Na Nové, Volyně

Firma S.V.G. distribuovala veškeré množství hovězího maso do provozoven veřejného stravování a toto maso bylo již zkonzumováno. Nebyly hlášeny zdravotní potíže. 

MD Maso s.r.o., Klecany u Prahy 54 kg 1. ZŠ Obříství

2. Restaurace U Klokoně, Praha

3. Malešický mikropivovar, Praha

4. Special Tours, Praha

5. Café Braun, Praha

Firma MD Maso distribuovala veškeré množství 54 kg do veřejného stravování, 4,82 kg se podařilo zachytit v Malešickém mikro pivovaru, zbytek zkonzumován. Nebyly hlášeny zdravotní potíže. 

Identifikace problematické zásilky: zásilka hovězího masa z Polska o celkové váze 1164 kg, v níž byly zjištěny salmonely od dodavatele: Z. P. M. Bierniacki, 63-200 Jarocin, PL 30063801 WE, šarže 00566419, datum výroby 8. 2. 2019. (tzsvs)


 

Přehled tisku: kandidáti ANO do eurovoleb, zkoumání vlivu Číny a komplikace vydávání stíhaných

Brexit zkomplikuje vydávání stíhaných osob mezi Českem a Velkou Británií, upozorňuje E15. Tým expertů Univerzity Palackého v Olomouci se zaměřuje na vliv Číny – a to jak na sousední země, tak na státy střední Evropy, píšou Lidové noviny. Hnutí ANO zatím nepotvrdilo jména kandidátů do europarlamentu, podle informací Práva je ale o prvních pěti místech v podstatě rozhodnuto. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 1. března: Oblačno až zataženo, na většině území občas déšť nebo přeháňky, na severu a severovýchodě od 900 m srážky sněhové. Večer od severovýchodu ustávání srážek. Nejvyšší denní teploty 7 °C až 11 °C, na jihu Moravy až 12 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Druhá polovina února u nás byla velmi suchá. Počasí ovlivňovali mohutné tlakové výše a srážky se vyskytovaly jen výjimečně. Dnes se ovšem situace změní. Přes naše území dnes přechází studená fronta. Na obloze tak bude hodně oblačnosti a občas bude pršet. O víkendu bude srážek sice o něco méně, ale místy se stále budou vyskytovat (hlavně na horách). Jednotlivé frontální systémy přes naše území budou přecházet také v příštím týdnu. Nad Evropu se totiž dostane celá řada tlakových níží z Atlantiku. Slunečné počasí se hned tak nevrátí. Teploty budou ovšem stále nadprůměrné, ale rekordy už překonávat nebudou a na horách se objeví i sněžení.

Sobota 2. března: Oblačno až zataženo, přechodně i polojasno, místy, zejména na jihozápadě a na horách, přeháňky, nad 600 m, na jihozápadě nad 900 m sněhové. Nejvyšší denní teploty 5 °C až 9 °C. Mírný západní, postupně jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.


 

Přehled tisku: Velká pardubická bez sponzora, realitní šmejdi a podvodní exekutoři

Velký zájem o byty nahrává takzvaným šmejdům, všímá si Mf Dnes. Podle Deníku nemá Velká pardubická stále hlavního sponzora, ředitel Dostihového spolku Pardubice Martin Korba ho přitom chtěl najít do konce ledna. Dopisy od exekutorů posílané přes emaily jsou vždy podvod – upozorňuje na to deník Právo. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Začíná anketa o nejlepšího sportovce Jihočeského kraje za rok 2018

 

Jihočeská krajská organizace České unie sportu spolu s Gymnáziem Česká, pořádá anketu o nejlepšího sportovce Jihočeského kraje za rok 2018 do 15 a 19 let. Vyhlášení se uskuteční v úterý 26. 3. 2019 od 18.00 hodin v Domu kultury Metropol v Českých Budějovicích. Návrhy ankety je možné zasílat prostřednictvím elektronického formuláře na následujících odkazech nejpozději do 3. 3. 2019 do 20 hodin. Po odeslání návrhu je potřeba zaslat oznámení o nominaci sportovců a týmů na mailovou adresu sport@gymceska.cz.

 

Jihočeský sportovec do 15 a 19 2018 plakát (.pdf – 641.57 KB)


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 28. února: Jasno až polojasno, později odpoledne a večer od západu přibývání oblačnosti a na západě později ojediněle déšť. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C. Čerstvý severozápadní až západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Večer bude vítr slábnout.

Poslední únorový den bude na mnoha místech nejteplejším dnem letošního února. Ve vrcholícím přílivu teplého vzduchu od západu totiž odpolední teploty vyšplhají na hodnoty mezi 14 °C a 18 °C, a to už často znamená i rekordně vysoké teploty pro 28. únor. Pocitovou teplotu ale může snižovat mírný až čerstvý vítr od západu až severozápadu, který bude v nárazech dosahovat rychlostí kolem 15 m/s (tj. 55 km/h). V první polovině dne nás bude provázet slunečné počasí s minimem oblaků, ale později odpoledne a večer začne oblačnosti od západu přibývat, nicméně déšť dorazí až v noci. A s ním taky mírné ochlazení, zítřejší maxima čekejme kolem 10 °C, což ale stále představuje nadprůměrně vysoké teploty.

Pátek 1. března: Oblačno až zataženo, na většině území občas déšť nebo přeháňky, později nad 1000 m, na severu a severovýchodě od 600 m srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 7 °C až 11 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s.


 

Ministryně Dostálová: Jihočeský kraj patří k nejnavštěvovanějším oblastem

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová zavítala do jižních Čech. Na jednání s hejtmankou Jihočeského kraje Ivanou Stráskou společně probraly klíčové aktivity v regionu. Posléze ministryně navštívila projekty, které mohly být realizovány díky podpoře Ministerstva pro místní rozvoj.  CELÝ ČLÁNEK


 

Pravidelné zkoušky sirén budou doplněny o verbální informaci

Pravidelné zkoušky sirén, které probíhají zpravidla každou první středu v měsíci, doznají v některých obcích Jihočeského kraje od března změny. Před samotnou sirénou uslyšíme i verbální informaci. Návrh na změnu ve zkoušce sirén vzešel z iniciativy starostů jihočeských obcí, kteří se obávají možné paniky obyvatel při zaznění sirény. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje zájem o toto opatření ochrany obyvatelstva ze strany starostů uvítal. A jelikož právě hasičské operační středisko je tím, kdo sirény spouští, byl to právě Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, který změnu realizoval. Od března 2019 bude tedy prostřednictvím místních informačních systému a vybraných rotačních sirén zahájeno vysílání verbální informace „zkouška sirén“, které proběhne vždy v 11:55 hodin. Samotný signál zkoušky sirén se pak rozezní ve stejný čas jako doposud, a to v rovných 12 hodin.  (vm)


 

V rámci Světového dne ledvin se zájemci budou moci nechat preventivně vyšetřit v Nemocnici Prachatice

Ve čtvrtek 14. března se uskuteční Světový den ledvin. Připojí se k němu také Nemocnice Prachatice, která zve zájemce o preventivní vyšetření do nefrologické ambulance. Akce se uskuteční od 7 do 11 hodin. K vyšetření je potřeba vzorek ranní moče. Příchozím bude také přeměřen krevní tlak. Na místě bude i možnost konzultace s lékařem. V případě pozitivního nálezu ambulance pacienta kontaktuje. (tznem)


 

Růžičková a slaměná koleda se spolu v Hořicích na Šumavě utkají o právo koledovat první březnovou sobotu

V sobotu 2. března se v Hořicích na Šumavě uskuteční tradiční masopust. Stejně jako v předchozích letech začne v 8 hodin žádáním starosty městyse Martina Madeje o povolení koledovat. Poté se již koledníci vydají na dlouhou cestu plnou veselí, tancování a dobrot. Koleda v Hořicích na Šumavě je rozdělena na růžičkovou a slaměnou. Druhá jmenovaná vyrazí v poledne do hořických osad a pokud bude potřeba, připojí se k růžičkové koledě v poslední fázi cesty. Od 16 hodin se pak obě koledy na náměstí utkají o právo koledovat v Hořicích na Šumavě. Chybět nebude ani muzika, kdy koledníky budou doprovázet hudebníci. Od 20 hodin pak naváže masopustní zábava v kulturním domě, kde zahraje skupina Takton. Samozřejmostí je i bohatá tombola. Vstupné na sál bude 100 korun. Masopust se v Hořicích na Šumavě poprvé konal v roce 1993.


 

Přehled tisku: klesající ceny bytů, Volného výpověď nájemníkům a méně přesčasů

Několika ostravským rodinám hrozí, že na konci února skončí na ulici – jde o nájemníky bytů, které patří poslanci SPD Lubomíru Volnému, píše Deník N. Češi méně pracují přesčas, píšou o tom Hospodářské noviny. V některých městech makléři očekávají pokles cen bytů až o deset procent. Můžou za to špatně dostupné hypotéky, píše Deník. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Rakušané jsou horší než Češi a Němci, řekl nám mluvčí NP Šumava, kde je stále dva metry sněhu a skialpinisté řádí. Leckdy ale porušují zákon

Skvělé sněhové podmínky letošní zimy stále zaručují perfektní zážitky všem vyznavačům zimních sportů. Na Šumavě toho využívají jak běžkaři, sjezdoví lyžaři a také skialpinisté. Až stovky skialpinistů týdně vyráží na hraniční část Šumavy do okolí Plechého, Třístoličníku a Plešného jezera. Mnozí ale nectí zákony a vstupují do klidových zón, kde jim hrozí nejen pokuta, ale také zranění. CELÝ ČLÁNEK


 

Digitální planetárium nabídne už od března návštěvníkům úchvatnou podívanou

Hvězdy v budějovickém planetáriu začínají zářit digitálně. Nová technologie přináší nejen samotný zážitek noční oblohy, ale i další zajímavé možnosti – na kopuli planetária promítá záběry z vesmíru, obrázky souhvězdí, různé animace i celooblohová (fulldome) videa a filmy. S kvalitním ozvučením, novými sedadly a celkovou úpravou sálu se planetárium halí do hávu nové digitální éry. Rozsáhlá rekonstrukce stála 14 milionů korun. Akci financoval zřizovatel planetária Jihočeský kraj.

Modernizace budějovického planetária začala už minulý rok. Na první pohled to zvenku není patrné, ale uvnitř probíhají velké změny. Kopule, na níž jsou hvězdy promítány, byla vyměněna za novou, s akustickou izolací pro optimální zvuk v sále. Hlavní změnou je pořízení systému digitální projekce, který z velké části nahradí klasické promítání hvězdné oblohy původním optomechanickým přístrojem. Přístroj Zeiss ZKP 1 ze šedesátých let ale zůstává nadále zachován a plně funkční.

„Jsme hrdí na původní přístroj a necháváme si jej jak pro jeho historickou hodnotu, tak i pro jeho technické přednosti,“ tvrdí Jana Tichá, ředitelka Hvězdárny. Dodává, že „doplnění digitální projekcí významně rozšiřuje možnosti pořadů. Nově například umožňuje promítat v barvě průlety vesmírem od planet sluneční soustavy až po celé galaxie. Návštěvníci budou moci sledovat fotografie vesmíru, animace, obrázky souhvězdí i filmy, což je při fulldome projekci vizuálně velmi působivé.“

Budějovické planetárium fungovalo od sedmdesátých letech v téměř nezměněné podobě a nyní se otevírá světu jako první digitální planetárium na jihu Čech. Hvězdárna a planetárium České Budějovice je jediná profesionální instituce v Jižních Čechách, zabývající se astronomickým výzkumem a seznamováním široké veřejnosti s astronomií a jí příbuznými vědami. Hvězdárna a planetárium se nachází v Háječku na soutoku Vltavy a Malše. Pobočka na Kleti patří ke světové špičce ve výzkumu planetek a komet. Zřizovatelem instituce je Jihočeský kraj. (Jakub Šimánek, Hvězdárna a planetárium)


 

Předpověď počasí

Středa 27. února: Jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 11 °C až 15 °C, v Čechách až 17 °C. Slabý proměnlivý nebo severozápadní vítr do 4 m/s.

Dnes a zítra nás čeká příliv teplého vzduchu od západu. V něm se denní teploty vyšplhají neobvykle vysoko – maxima dnes čekejme kolem 14-15 °C, jen na severovýchodě bude o trochu chladněji. Zítra se odpolední teploty dostanou dokonce na hodnoty mezi 14 °C a 18 °C, v nejteplejších oblastech není vyloučeno ani dosažení 19 °C, možná i letošní první dvacítky. Jde o hodnoty, které jsou mimořádně nadnormální a odpovídají teplotám, které se v průměru objevují až kolem poloviny dubna, případně ještě později. Je proto vcelku logické, že jak dnes, tak hlavně zítra padne řada denních teplotních rekordů, což se týká i rekordů pro pražské Klementinum.

Čtvrtek 28. února: Jasno až polojasno, večer od západu přibývání oblačnosti a na západě později ojediněle déšť. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s.


 

Přehled tisku: drahá data za mapu, rizikový exekutor a nevýhodný ApplePay

V internetové Mapě exekucí chybí data za loňský rok. Exekutorská komora totiž podle Hospodářských novin nechce údaje poskytnout zadarmo. Spuštění služby ApplePay se tuzemským bankám podražuje o miliony korun, informuje deník E15. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Veřejnost si díky výstavě připomene dosavadní podporu z Unie

Významnou podporu z Evropské unie, z níž do jižních Čech dosud plynuly miliardy korun ve formě dotací, si bude moci připomenout veřejnost. Během letošního března bude v prostorách Krajského úřadu Jihočeského kraje v Českých Budějovicích zpřístupněna výstava představující projekty podpořené z Evropské unie  prostřednictvím Regionálního operačního programu Jihozápad (ROP Jihozápad).

Návštěvníci budovy krajského úřadu v ulici U Zimního stadionu si tak budou moci připomenout významné stavby, které přispěly ke zlepšení dopravy, k rozvoji měst nebo k podpoře cestovního ruchu. „Máme připraveno dvanáct panelů s popisem a fotografiemi konkrétních projektů. Veřejnost se v rámci výstavy bude moci blíže seznámit například s půdní vestavbou Gymnázia Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci, s výstavbou pavilonu Dětského oddělení Nemocnice České Budějovice, s rekonstrukcí věže Děkanského kostela v Písku a dalšími projekty,“ uvedla ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Michaela Šímová.

Díky Regionálnímu operačnímu programu Jihozápad, jehož smyslem byla v uplynulých letech podpora dopravní infrastruktury, rozvoj měst, obcí a cestovního ruchu, plynulo do Jihočeského a Plzeňského kraje z Evropské unie zhruba 18 miliard korun. „V rámci ROP Jihozápad bylo v období 2007–2014 předloženo celkem 3430 projektových žádostí v celkové hodnotě za téměř 55 miliard korun. Celkem bylo podpořeno 1147 projektů, jejichž příjemcům bylo proplaceno více než 17,9 miliard korun. Z toho vyplývá, že pokud by ROP Jihozápad disponoval trojnásobným množstvím přidělených finančních prostředků, mohl by vyhovět všem žadatelům. Rámcově putovalo nejvíce financí do dopravní infrastruktury, dále na rozvoj měst a obcí a v neposlední řadě byl podpořen cestovní ruch,“ řekla Michaela Šímová.

Jednu z největších dotací získal například projekt Zanádražní komunikace v Českých Budějovicích. „Záměrem její výstavby bylo zlepšit dopravní situaci ve městě. Zároveň je tato komunikace do budoucna plánovaná i jako výpadovka na dálnici. Jedná se o komunikaci dlouhou zhruba 4,5 kilometru, jejíž součástí bylo pět projektů podpořených z ROP Jihozápad částkou vyšší než 500 milionů korun. S výstavbou zanádražní komunikace souvisí i projekt s názvem Zanádražní komunikace – 4. etapa, díky němuž vznikly v roce 2014 chodníky a veřejné plochy u této silnice. Ve stejném roce byla podpořena také výstavba cyklostezky podél zanádražní komunikace,“ uvedl František Konečný, náměstek českobudějovického primátora.

V rámci regionu je pak viditelná řada projektů z oblasti cestovního ruchu. „Jmenujme například Muzeum vltavínů v Českém Krumlově, tamní synagoga, rekonstruovaný hrad v Soběslavi, jindřichohradecký zámek a dále modernizace jihočeských nemocnic, škol i domovů pro seniory,“ doplnil první náměstek hejtmanky Jihočeského kraje Josef Knot. (tzjč)


 

Inspektoři ČIŽP kontrolovali provozovatele restaurací a penzionů na Šumavě, 45 % kontrolovaných porušilo zákon

Téměř polovina kontrolovaných subjektů porušila zákon. Taková je bilance kontrol, při nichž inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v roce 2018 prověřovali, jak restaurace a ubytovací zařízení v Chráněné krajinné oblasti Šumava a v Národním parku Šumava nakládají s odpadními vodami. CELÝ ČLÁNEK


 

Sněmovna uznala petici za zelené lesy Šumavy – navzdory MŽP!

Čkyně (Komunita pro duchovní rozvoj, o.p.s.) – V Poslanecké sněmovně se 19. února 2019 konalo veřejné slyšení k petici “Za zákon pro zelené lesy Šumavy”, kterou podepsalo 10 701 občanů. Jedním z petentů je i prezident republiky Miloš Zeman. S podporujícím projevem na zasedání petičního výboru vystoupila také jihočeská hejtmanka Ivana Stráská. CELÝ ČLÁNEK


 

Uzávěrka žádostí o značku Šumava originální produkt je 25.3. 2019

Výrobci nebo zemědělci, kteří vyrábějí či pěstují své produkty na území okresů Domažlice, Klatovy, Prachatice a Český Krumlov a provozovatelé, nabízející služby v cestovním ruchu (ubytovací či stravovací služby a zážitky) na území okresů Klatovy, Prachatice a Český Krumlov, mohou podávat své žádosti o značku. Uzávěrka příjmů žádostí pro toto kolo certifikací je 25.3.2019.

Značku ŠUMAVA – originální produkt® mohou získat:

ubytovací a stravovací služby v cestovním ruchu,

zážitky a tradiční akce, a dále

výrobky a produkty: potraviny, pokrmy (jídla) a zemědělské produkty – např. mléko, sýry, maso, pečivo, ovoce, zelenina, nápoje (šťávy a mošty), med apod.,

řemeslné výrobky a umělecká díla – např. výrobky ze dřeva, skla nebo papíru, krajky, šperky, keramika, upomínkové předměty apod.,

přírodní produkty – např. léčivé byliny, čaje, minerální voda apod.

Veškeré podrobnosti o tom jak podat žádost o značku naleznete v článku na webu regionálních značek www.regionalni-znacky.cz/sumava


 

Svaz obcí ze Šumavy odmítá návrh na nové zóny ochrany přírody

Svaz šumavských obcí odmítl návrh ministerstva životního prostředí na novou zonaci v Národním parku Šumava. Návrh podle starosty obce Modrava a mluvčího svazu Antonína Schuberta prohlubuje neprůhlednou péči o největší lesnatý národní park ve střední Evropě, vhání do nejistoty místní a přírodu národního parku ještě víc uzavírá před návštěvníky. Schubert to dnes sdělil ČTK. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 26. února: Polojasno až oblačno, na severovýchodě dopoledne přechodně až zataženo. Nejvyšší denní teploty 12 °C až 16 °C, při zvětšené oblačnosti na severovýchodě kolem 11 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s, na Moravě a ve Slezsku i s nárazy kolem 15 m/s, bude večer slábnout.

Příliv teplého vzduchu od severozápadu do Česka pokračuje. Po okraji tlakové výše se středem nad západní Evropou bude dnes ale k jihovýchodu postupovat slabá studená fronta, která přinese přechodně víc oblačnosti. Na většině území půjde jen o střední a vysoké oblaky, ale na severovýchodě se přechodně objeví i oblaky nízkého patra. S největší pravděpodobností se to ale obejde beze srážek, respektive jen zcela výjimečně by se mohlo na severním návětří Beskyd objevit mrholení. Večer bude oblaků celkově ubývat. Studená fronta a zvětšená oblačnost na severovýchodě bude i příčinou o něco nižších teplot ve srovnání se zbytkem Česka. Maxima tam čekejme kolem 10 až 11 °C, na ostatním území pak mezi 12 °C a 16 °C. 

Středa 27. února: Jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 11 °C až 15 °C, v Čechách až 17 °C. Slabý, přes den mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.


 

Šumava je plná sněhu, na posílení spodních vod je to však stále málo

Sníh na Šumavě nyní zadržuje šesté největší množství vody za posledních padesát let. Pokud se v krajině udrží, mohlo by to zemědělcům výrazně pomoci. Dlouhodobý nedostatek podzemní vody však jarní tání nenapraví. CELÝ ČLÁNEK


 

Testování inteligence se na Gymnáziu Český Krumlov budou moci zúčastnit i zájemci z řad široké veřejnosti

V pátek 8. března se bude na Gymnáziu Český Krumlov testovat inteligence s Mensou České republiky. Centrem dění se stane přednáškový sál a zúčastnit se mohou i zájemci z řad široké veřejnosti. „Po absolvování testu bude účastníkům zaslán certifikát s mezinárodní a doživotní platností,“ upozorňuje ředitelka gymnázia Hana Bůžková a dodává, že v případě dosažení hodnoty IQ 130 a více bude účastníkům nabídnuto členství v Mensa ČR. Testování pro studenty Gymnázia Český Krumlov se uskuteční od 9 do 13 hodin. Pro širokou veřejnost a rodiče bude možné absolvovat testování ve 14 hodin, je však třeba se předem registrovat, a to na odkazu http://www.mensa.cz/volny-cas/detail-akce?id_a=9404. Účastnický poplatek je pro dospělé 300 korun a pro studenty z jiných škol 200 korun. Studenti gymnázia zaplatí 150 korun. S sebou je třeba vzít doklad totožnosti a tužku. (vv)


 

Za pitnou vodu se platí, za umělý sníh ne. Čerpají jen málo, brání skiareály ministerstvo

Skiareály by měly za vodu pro umělá zasněžování platit, ne mít výjimku, navrhují vodohospodáři. Ministerstvo zemědělství i samotná horská střediska se ale brání tím, že vody odebírají jen zanedbatelné množství. Zákon přitom zpoplatňuje odběry povrchových vod pro průmysl či výrobu pitné vody.  CELÝ ČLÁNEK


 

Přehled tisku: výměna ředitele kybernetického úřadu, nákup léků na Bulovce a nedostatek třídních učitelů

V pondělním tisku se dočtete, že Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost by mohl vyměnit ředitele, píše Mf Dnes. Školy hlásí další problém. Nikdo nechce dělat třídní učitele, zejména kvůli nízkému ohodnocení, upozorňuje Právo. Tuzemské e-shopy se budou moci lépe bránit proti lidem, kteří je využívají jako bezplatnou půjčovnu většinou sezonního zboží. Tématu se věnuje Deník N. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 25. února: Jasno až polojasno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C, v Čechách ojediněle až 15 °C. Slabý proměnlivý, během dne mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Je sice konec února, ale počasí tomu v dalších dnech vůbec odpovídat nebude. Čekají nás totiž nadprůměrně vysoké teploty přes 10 °C (v polovině týdne se dostanou i k 15 °C). Paradoxně k nám teplý vzduch bude pronikat ze severozápadu a ne z jihu, jak tomu obvykle bývá. Severozápadní proudění se jindy v zimě váže spíše s chladnějším počasím a přeháňkami, tentokrát bude slunečno a teplo. Teplý vzduch totiž nad Atlantikem pronikl daleko k severu až k Islandu. Vysoké teploty budou panovat také v celé západní a severní Evropě. Jen na Balkáně zůstává chladný vzduch. Řecko dnes bude mít podobné teploty jako Skandinávie.

Úterý 26. února: Skoro jasno až polojasno, na severovýchodě přechodně i oblačno. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 10 °C až 14 °C.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka ve strakonické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Zahájeno zpracování “Akčního plánu střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Jihočeského kraje” pro rok 2020

Jihočeský kraj informuje odbornou i laickou veřejnost, že zahájil zpracování dokumentu Akční plán Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Jihočeského kraje pro rok 2020(AP SPRSS JčK), který reaguje na platný Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb Jihočeského kraje na období 2019 – 2021. Při tvorbě tohoto dokumentu budou využita dostupná data z Registru poskytovatelů sociálních služeb, informace od poskytovatelů sociálních služeb i data z interních zdrojů krajského úřadu, především ze žádostí poskytovatelů sociálních služeb o zařazení konkrétních služeb do základní sítě na území Jihočeského kraje, dále ze žádostí o poskytnutí dotace v rámci dotačního řízení Jihočeského kraje pro rok 2019, včetně přehledů o finančních prostředcích poskytnutých z dalších zdrojů.

Podněty k AP SPRSS JčK a nastavení základní sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji na rok 2020 mohou zadavatelé, poskytovatelé i uživatelé sociálních služeb zaslat prostřednictvím vyplněného formuláře elektronicky na adresu planovani@kraj-jihocesky.cz v termínu do 10. března 2019. Došlé podněty budou předloženy k projednání Krajské koordinační skupině.

Formulář k podnětům AP 2020 (.doc – 66.50 KB)


 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře