DOTACE NA VEŘEJNOU ZELEŇ: Do Vimperka nepřijde ani koruna, město o příspěvek...

DOTACE NA VEŘEJNOU ZELEŇ: Do Vimperka nepřijde ani koruna, město o příspěvek nepožádalo

 

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR k 31. březnu ukončily příjem žádostí o dotace na rozvoj a podporu veřejné zeleně. Zájemci o příspěvek měli v této výzvě k dispozici celkem 40 milionů korun. Zájem o příspěvek ale převýšil vymezené finanční prostředky. Na SFŽP ČR dorazilo 191 žádostí téměř za 67 milionů Kč. Žadatelé by měli své projekty zrealizovat do konce roku 2016.

Tolik úvod tiskové zprávy Ministerstva životního prostředí ČR uvedené titulkem  Obce a města mají enormní zájem o dotace na veřejnou zeleň. Podaly 191 žádostíPochopitelně jsme se zajímali, zda je naděje, že nějaká koruna z tak obrovského balíku peněz přiteče také do vimperského rozpočtu. Zda se úředníci radnice činili a podali nějaké projekty, které třeba v soutěži uspěji.

 

 

Odpověď odboru životního prostředí Městského úřadu ve Vimperku nám zprostředkoval pracovník propagace radnice Pavel Pechoušek. Dozvěděli jsme se toto (bez redakční úpravy): 

Odbor životního prostředí má osm pracovníků, ale z hlediska samosprávy, která řeší  problematiku uvedenou níže a také dotace o jakých píšete, jen jeden úvazek. Ostatní kolegové se zabývají výkonem státní správy, na úseku ochrany a tvorby životního prostředí v oblastech ochrany přírody a krajiny, lesního hospodářství, myslivosti, ochrany zemědělského půdního fondu, rybářství, ochrany rostlin, ochrany zvířat proti týrání, veterinární péče, vodního hospodářství, odpadového hospodářství a ochrany ovzduší. V součtu je to 14 různých oborů.

Z hlediska samosprávy řešíme kompletní problematiku odpadů, zeleň, dětská hřiště, psi a mobiliář. Celou tuto problematiku zajišťuje v součtu jeden pracovní úvazek. Samozřejmě i v rámci samosprávy čerpáme dotace a zapojujeme se do jejich získávání. Například z Programu péče o krajinu čerpáme dotace na ošetřování památných stromů, žádáme o granty z Jihočeského kraje týkající se podpory činnosti města, spadající do naší kompetence. Dotace ze Státního fondu životního prostředí jsou administrativně velice náročné. Zde jsme získali dotace například pro stavbu sběrného dvora, kompostárny atd. To byly ty větší akce v řádech desítek milionů korun.

Teď jsme vypracovali žádost na zisk dotace od Státního fondu životního prostředí na nákup svozového vozidla pro velkoobjemové kontejnery, právě velkoobjemové kontejnery a kompostéry, které by mohly být k dispozici občanům Vimperka. Větší množství práce kapacitně nepokryjeme.

Nu, co dodat. Je to stejné, jako před několika týdny s nepodanými žádostmi o příspěvek na údržbu veřejných komunikací: Dotační peníze se Vimperku opět obloukem vyhnou. Kdo nesoutěží, nic nezíská. Škoda. 

(red)

Ilustrační foto: (red)

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře