KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

• Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na leden – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• LEDEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

20. – 27. ledna 2019


 

Neděle 27. ledna: Nedělní ráno je v porovnání ostatními v tomto týdnu výrazně teplé – přináší nejčastěji teploty mezi 3 až -1 °C. Včerejší přechod teplé fronty je znát.


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu – sobota 26. ledna

Tato výstraha upřesňuje předchozí výstrahu, upravuje územní platnost pro novou sněhovou pokrývku, ruší výstrahu před ledovkou a přidává výstrahu před tvorbou náledí.


 

Přehled tisku: emergentní systém pro lékárny, bioplasty na skládkách a stíhaná sestra lobbisty Horáčka

V sobotním tisku se dočtete, že ministerstvo zdravotnictví chce propojit lékárny s výrobci léků a zavést takzvaný emergentní systém. Proti návrhu se ale postavila část lékárníků, upozorňuje Deník. Bio rozložitelné plasty podle Mf Dnes končí častěji než v kompostárnách na skládkách a ve spalovnách. A policisté spolu s lobbistou Tomášem Horáčkem stíhají i jeho sestru Barboru Horáčkovou, píše Právo. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Sobota bude bohatá na srážky. Zatímco v ranních a dopoledních hodinách ještě sněžní, postupně se budou od západu pod 600 m srážky měnit na smíšené, mrznoucí a dešťové.


 

Zubní pohotovost o víkendu
26.01.2019 MUDr. Vokáčová Zdíkov zdravotní středisko 388426806
27.01.2019 MUDr. Vokáčová Zdíkov zdravotní středisko 388426806

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Předpověď počasí

Sobota 26. ledna: Zataženo, od západu se sněžením, které bude hlavně v jihozápadní polovině území v polohách pod 600 přecházet do deště se sněhem nebo deště, ojediněle i mrznoucího s tvorbou ledovky. Nejvyšší denní teploty 0 °C až 4 °C, na Moravě, ve Slezsku a severovýchodě Čech -3 °C až 1 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, přechodně místy s nárazy kolem 15 m/s, na severovýchodě Čech a na Moravě mírný 2 až 5 m/s.

Dnes nás čeká sněžení. Hlavně v jihozápadní polovině území ovšem začne přecházet v polohách pod 700 m do deště nebo deště se sněhem. Pronikat k nám totiž začne teplejší vzduch. Nejvyšší denní teploty dnes vystoupí na 0 °C až 4 °C, na Moravě, ve Slezsku a severovýchodě Čech zůstanou teploty mezi -3 °C až 1 °C. Včera se přitom vyskytl ledový den, kdy teploty i v nížinách zůstaly celý den pod bodem mrazu. Ještě více se příliv teplejšího vzduchu projeví zítra, kdy naměříme 2 °C až 6 °C. Dnes napadlý sníh tak rychle roztaje.

Neděle 27. ledna: Oblačno až zataženo, místy déšť nebo mrholení, nad 800 m, na Moravě a ve Slezsku zpočátku i v nižších polohách, sněžení. Ojediněle srážky mrznoucí. Nejvyšší denní teploty 2 °C až 6 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 5 m/s, na Moravě a ve Slezsku jižní až jihovýchodní 3 až 7 m/s.


 

“Div jsem nesjel ze srázu!” Školní autobus minul kamion o zrcátka

Video, na kterém řidič české společnosti předjíždí u hraničního přechodu Strážný přes plnou čáru a jen centimetry ho dělí od srážky s protijedoucím autobusem, vyvolalo obrovskou vlnu emocí. Řidič autobusu doufá, že šofér kamionu bude potrestán. Firma, pro kterou jezdí, se k jeho jízdě prý ale vyjádří až po víkendu. CELÝ ČLÁNEK


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu – pátek 25. ledna
🥶 Silný mráz
❄🌨 Nová sněhová pokrývka
⛸🥌❄ Ledovka

➡ Od severozápadu bude přes naše území přecházet frontální systém, který přinese na naše území sněžení. Očekáváme, že v sobotu 26. 1. v Čechách napadne 2 až 10 cm, na horách na západě kolem 20 cm, na Moravě a ve Slezsku do 5 cm vlhkého a těžkého sněhu.

➡ Sníh bude zejména v nižších polohách Čech rychle odtávat, na silnicích může být uježděný a zledovatělý sníh. Sněžení bude během dne v Čechách přecházet do deště, který bude na podchlazeném a holém povrchu namrzat a tvořit ledovku, a to zejména v jižních, středních a severovýchodních Čechách.

➡ Při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce budou na východě a severovýchodě v noci na sobotu 26. 1. klesat teploty pod -12 °C.


 

Pátek 25. ledna: Dnes se budeme setkávat místy se slabým sněžením, ale už v noci na sobotu a v sobotu bude srážek více – postupně bude sněžení v nižších polohách přecházet ve srážky smíšené nebo i mrznoucí. Pozor tak na ledovku.


 

Přehled tisku: oprava Staroměstské tržnice, ohrožený šéf Národní galerie a konec dálničních známek

V pátečním tisku se dočtete, že Staroměstskou tržnici v centru Prahy zřejmě čeká rekonstrukce. Informuje o tom deník E15. Prezident Miloš Zeman pak podle Mf Dnes žádá odvolání šéfa Národní galerie Jiřího Fajta. Dálniční známky mají už příští rok skončit, píšou Lidové noviny. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 25. ledna: Většinou zataženo, na severovýchodě Čech, na Moravě a ve Slezsku místy, jinde jen ojediněle slabé sněžení. Odpoledne a večer ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty -5 °C až -1 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

O víkendu nás čeká změna v charakteru počasí. Již v noci na zítřek začne počasí ovlivňovat tlaková níže a s ní spojený frontální systém. Z Německa tak do Čech dorazí sněžení, které se během zítřejšího dopoledne rozšíří na většinu území. Napadne většinou od 1 do 5 cm sněhu, na Šumavě a v Krušných horách až 10 cm. Zároveň k nám ovšem začne pronikat teplejší vzduch, a to i ve vyšších vrstvách atmosféry. Ke sněžení se tak hlavně v Čechách místy přidá déšť, ojediněle může být mrznoucí. Nejvyšší denní teploty zítra vystoupí na -1 °C až 3 °C, na Moravě a severovýchodě Čech zůstanou mezi -3 °C až 1 °C. Oproti dnešnímu dni se tak v průměru o 4 °C oteplí a celodenní mrazy skončí.

Sobota 26. ledna: Zataženo, od západu se sněžením, které bude v polohách pod 700 přecházet do deště se sněhem nebo deště, ojediněle i mrznoucího s tvorbou ledovky. Na Moravě a ve Slezsku většinou srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty -1 °C až 3 °C, na Moravě a severovýchodě Čech -3 °C až 1 °C.


 

Tipy, jak přečkat mrazivé období ve zdraví

Po několika týdnech chladného až mrazivého počasí je náš organismus unavený odoláváním neustálým atakům nejrůznějších virů a bakterií. Podpořte jej třeba teplou snídaní nebo přírodní medicínou.  CELÝ ČLÁNEK


 

Co odhalili veterináři: potraviny se převážejí v teple i ve špinavé popelnici

Státní veterinární správa (SVS) zveřejnila výsledky své činnosti za minulý rok. V oblasti související s kvalitou a bezpečností potravin veterinární inspektoři nemuseli řešit tak rozsáhlé mezinárodní aféry týkající se zdravotně závadných potravin jako v roce 2017. Přesto například celkový počet kontrol v oblasti hygieny potravin meziročně vzrostl zhruba o osm procent.  CELÝ ČLÁNEK


 

Zájemci o studium na Gymnáziu Český Krumlov si mohou vyzkoušet přijímací zkoušky nanečisto

V sobotu 26. ledna se na Gymnáziu Český Krumlov uskuteční přijímací zkoušky nanečisto. Na zájemce čeká test z matematiky a následně z českého jazyka. „Přijít mohou i uchazeči, kteří nejsou přihlášeni dopředu. Na všechny se moc těšíme,“ říká ředitelka gymnázia Hana Bůžková a dodává, že si přijímací zkoušky nanečisto účastníci každý rok pochvalují. „Je to skutečně velmi významná zkušenost, proto si myslím, že by si ji neměli nechat ujít všichni zájemci, kteří studium na naší škole myslí vážně. Jedná se vlastně o reálnou simulaci přijímacího řízení.“ Prezence začne v 9 hodin ráno – ve třetím poschodí před přednáškovým sálem. V 9.30 se účastníci pustí do testu z matematiky, v 11.20 do testu z Českého jazyka. Vyhodnocení zkoušky dorazí do pěti dnů na adresu bydliště ve formě dopisu. (vv)


 

V sobotu sněžení, mimo hory i déšť se sněhem nebo déšť

Během soboty v nižších polohách napadne většinou 1 až 7 cm, i když přes den bude odtávat. Na horách, zejména na Šumavě a v Jizerských horách a Krkonoších připadne 10 až 20 cm vlhkého sněhu. V noci na sobotu začne ovlivňovat počasí u nás od severozápadu okludující frontální systém, který přinese sněžení, ale zejména v Čechách bude přes den postupně přecházet pod 800 m do deště se sněhem a deště. Ten může být i mrznoucí s tvorbou ledovky.


 

Přehled tisku: Finanční správa v podezření, nevýhodné firemní dluhopisy a byrokracie v Česku

Ve čtvrtečním tisku se dočtete, že Finanční správa čelí podezření, že platila lidem za informace o takzvaných karuselových podvodech. Firemní dluhopisy nemusejí být podle E15 tak výhodné, jak lidé čekali. A týdeník Ekonom se věnuje složité byrokracii v Česku. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Čtvrtek 24. ledna: V porovnání s dlouhodobým normálem jsou teploty výrazně podprůměrné – například v Praze až o 7 °C. Mírné oteplení přinese víkend.


 

Juniorský maraton 2019 startuje v dubnu

Juniorský maraton je největší běžeckou akcí pro střední školy v České republice. Běží se formou štafety desetičlenných družstev složených ze středoškolských studentů, kteří společně zdolávají trať klasického maratonu, tedy 42,195 km. Jihočeské semifinálové kolo se pod záštitou Jihočeského kraje poběží 2. dubna 2019. Start bude na Sokolském ostrově. V roce 2018 se semifinálových kol zúčastnilo rekordních 263 týmů, tedy 2 630 studentů. Akci provází mediální kampaň, jejímž cílem je podporovat kladný vztah mládeže ke sportu, zdravý životní styl, týmového ducha a preventivně působit proti užívání návykových látek.   Říká se, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. To je jistě pravda. Ale kdyby jihočeští studenti přece jen vyhrát chtěli, pak čas vítězného družstva v loňském finále je 2:30:57. Držíme palce. Více  informací  a přihlášky na www.runczech.com/jmc  (tzjč)


 

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ
Město Vimperk vyhlašuje výběrové řízení na místo úředníka odboru školství, kultury a cestovního ruchu – památková péče.

ČTĚTE ZDE


 

PRAVIDLA PRO REZERVACI PRODEJNÍHO MÍSTA NA VIMPERSKOU POUŤ, která se koná ve dnech 1. a 2. června 2019 v parku u Volyňky

ČTĚTE ZDE


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 24. ledna: Oblačno až zataženo, ojediněle, v jihozápadní polovině území zpočátku místy, občasné slabé sněžení. V severovýchodní polovině Česka místy přechodně polojasno. Nejvyšší denní teploty -5 °C až -1 °C. Slabý severovýchodní až severní vítr do 4 m/s, na východě mírný 3 až 7 m/s, v Moravské bráně s nárazy kolem 15 m/s.

Od minulé soboty nás na většině území provázejí celodenní mrazy, jinými slovy ledové dny. Těch bývá v dlouhodobém průměru v nižších polohách Česka 25 až 35 za sezónu. A vypadá, že letošní zima tento počet splní, možná i překoná. Minimálně dnes a zítra totiž zase bude prakticky na celém území mrznout, a to i odpoledne. Na jihu Moravy se dnes sice rtuť teploměru přiblíží k nule, jinde ale čekejme maxima kolem -3 nebo -4 stupňů. Zítra bude zhruba o stupeň chladněji. Až o víkendu by se mělo mírně oteplit, hlavně v Čechách, kde se pak teploty dostanou nad nulu. A jestli se po víkendu opět ochladí natolik, aby se vrátily na celé území ledové dny, zatím modely jednoznačně nepotvrzují.

Pátek 25. ledna: Oblačno až zataženo, na severovýchodě Čech, na Moravě a ve Slezsku místy, jinde jen ojediněle slabé sněžení. Odpoledne a večer ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty -5 °C až -1 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.


 

Přehled tisku: agrese na školách, úpadek plzeňské hutě a porušení patentu u eReceptu

Na základní školách přibývá útoků na učitele. Tématu se věnuje Mf Dnes. Na Státní ústav pro kontrolu léčiv míří žaloba kvůli eReceptu. Regionální deník píše, že ústav podle žaloby porušuje dvanáct let starý patent. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Dnešní (středa 23. ledna) ráno je zase hodně mrazivé. Teploty klesly na -7 až -11 °C, tam, kde leží sníh, bylo během noci ještě chladněji, teploty pod -11 °C. V nejchladnějších místech na Šumavě a v Jizerských horách i pod -20 °C.

🔵 Nejnižší teplotu jsme naměřili na Šumavě na Kvildě-Perle: -30,8 °C. I přes den zůstanou teploty pod nulou, mrznout bude i ve čtvrtek a v pátek, ale teploty už by neměly klesat tak nízko, jako včera a dnes.

➡️ Rozptylové podmínky budou mírně nepříznivé, postupně se rozfouká mírný vítr, a tak se místy zlepší na dobré.

⚠️ Pro Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj je vyhlášena smogová situace, na Ostravsku, Třinecku a Frýdecko-Místecku regulace


 

Odstartovalo projednávání nové zonace Národního parku Šumava

Prvním seminářem, zorganizovaným pro Radu Národního parku Šumava, dnes ve Vimperku začal proces předjednávání nové zonace území NP Šumava. Členové rady, tedy zástupci všech šumavských obcí, krajů, odborníci, ale i místní podnikatelé, a další zástupci regionu tak měli možnost seznámit se s komplexním a uceleným návrhem zonace, která na nejméně 15 let jasně stanoví to, jaká území na Šumavě se ponechají samovolnému vývoji, jaká budou trvale opečovávaná nebo kde se budou moci dále rozvíjet obce. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 23. ledna: Oblačno až zataženo, na severu a severovýchodě většinou jasno až polojasno, ojediněle mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Ojediněle, v jižní polovině Česka odpoledne a večer postupně na většině území, občasné slabé sněžení. Nejvyšší denní teploty -5 °C až -1 °C. Mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Nad centrálním Středomořím se prohlubuje tlaková níže. Jde o situace, které můžou potenciálně přinést vydatnější sněžení do střední Evropy, a to i do nížin. Tentokrát to tak ale nebude. Sněžit u nás sice bude, ale jen slabě. Sněžení dorazí od jihu během dnešního odpoledne a večera, a to hlavně do jižní poloviny Česka. Sněžení bude tedy jen málo vydatné – do půlnoci napadnou maximálně 1 až 2, zcela výjimečně snad až 3 centimetry sněhu, na severu republiky často nebude sníh padat vůbec. Sněžení bude zmíněná tlaková níže přinášet i zítra, opět ale bude jen slabé a objeví se hlavně v jihozápadní polovině republiky. Jinými slovy, zatím to na vytvoření významnější sněhové pokrývky v nížinách stále nevypadá.

Čtvrtek 24. ledna: Oblačno až zataženo, místy občasné, převážně slabé sněžení, četnější v jihozápadní polovině území. V severovýchodní polovině Česka odpoledne a večer místy přechodně polojasno. Nejvyšší denní teploty -4 °C až 0 °C. Slabý severovýchodní až severní vítr do 4 m/s, bude na východě území zesilovat na mírný 3 až 7 m/s.


 

Přehled tisku: Babišův švagr, dražší zelenina a nezvyklý nábor lidí na ministerstvo zdravotnictví

V úterním tisku se dočtete, že se mění přístup sněmovny k vydávání svých poslanců k trestnímu stíhání. Tématu se věnuje Mf Dnes. Regionální Deník informuje o nezvyklém náboru lidí na ministerstvo zdravotnictví. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurál. CELÝ ČLÁNEK


 

Úterý 22. ledna: Teple se oblékněte – také dnešní ráno je pořádně mrazivé – v nížinách klesá teplota k -6 až -13 °C, na horách až k -20 °C. Na Jizerce je a na Šumavě je až -25 °C.


 

Na led na Lipně zatím ne, varují ledaři

Lipensko – Na zamrzlé hladině Lipna už se skví ovál ledové magistrály, led ale ještě není v žádném případě dostatečně silný, upozorňují správci ledových drah. Bruslaři si ještě pár dnů musí nechat zajít chuť. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 22. ledna: Polojasno až skoro jasno. Místy zataženo nízkou oblačností, ojediněle se slabým sněžením. Ojediněle mrznoucí mlhy. Nejvyšší denní teploty -4 °C až 0 °C. Slabý,přechodně mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Počasí u nás i dnes ovlivňuje tlaková výše, která se přesouvá přes Ukrajinu zvolna k východu. Znamená to, že vítr během dne bude foukat většinou jen slabý, pouze přechodně může mírně zesílit. V Česku navíc setrvává studený vzduch, ve kterém se hlavně v noci daří teplotní inverzi, a proto jsou v něm možnosti prostorového rozptylu škodlivin včetně prachových částic jen omezené. Jinými slovy ani dnes odpoledne se rozptylové podmínky výrazně nezlepší a zůstanou vesměs mírně nepříznivé. Smogová situace na východě Česka tak nejspíš bude pokračovat a koncentrace zejména prašného aerosolu zůstanou vysoké. Od zítřka se ale dostaneme pod okrajový vliv tlakové níže nad centrálním Středomořím, což by mohlo mírně zlepšit rozptylové podmínky a snad i ukončit smogovou situaci. 

Středa 23. ledna: Oblačno až zataženo, v severovýchodní polovině území zpočátku většinou jasno až polojasno. V jižní polovině Česka odpoledne a večer postupně na většině území, jinde jen ojediněle, občasné slabé sněžení. Nejvyšší denní teploty -4 °C až 0 °C. Slabý proměnlivý, postupně mírný východní vítr 2 až 6 m/s.


 

Další chlazené kuřecí maso v Lidlu zapáchalo po kažení

Jednalo se o “Kuřecí spodní stehna” (šarže 8327) a “Kuřecí stehenní řízky” (šarže 8330), obojí od výrobce Drůbežářský závod Klatovy, 5. Května 112, 33901 Klatovy. Při kontrole inspektoři nezjistili nevyhovující podmínky skladování. Kontrolu provedli v provozovně Lidl Česká republika, v.o.s. na ulici Lhotecká 3a v Praze.

Inspekce nedávno informovala o podobném případu jak v provozovně Lidl, tak provozovně Albert. S kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty. (tzszpi)


 

Přehled tisku: syndrom vyhoření, vymáhání alimentů a pátrání po předcích

V pondělním tisku se dočtete o plánech vlády na vymáhání alimentů, tématu se věnují Hospodářské noviny. Týdeník Respekt píše o důsledcích syndromu vyhoření a deník E15 informuje o rozšiřování pražského metra. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Také pondělní ráno je pořádně studené – teplota se nejčastěji pohybuje od -5 do -12 °C. Jizerka hlásí až -24 °C. Studený bude celý týden.


 

Předpověď počasí

Pondělí 21. ledna: Jasno až skoro jasno. Ráno a dopoledne místy, zejména na jihozápadě, mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Ojediněle slabé sněžení. Nejvyšší denní teploty -4 °C až 0 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Počasí v tomto týdnu bude chladné. Do střední Evropy bude nadále proudit chladný vzduch ze severu. Po většinu týdne se teploty budou držet pod bodem mrazu a vyskytne se tak celá řada ledových dnů. Denní maxima budou většinou mezi -4 °C až 0 °C. O poznání nižší budou noční teploty. Ty se očekávají většinou mezi -5 °C až -10 °C, v místech se sněhovou pokrývkou klesnou i pod -10 °C. Noční teploty o něco vzrostou ve druhé polovině týdne, kdy bude na obloze více oblačnosti a neočekává se tak výrazné radiační ochlazování.

Úterý 22. ledna: Polojasno, místy oblačno až zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší denní teploty -4 °C až 0 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.


 

V pondělí ráno nastane úplné zatmění Měsíce, jaké bude počasí?

Oblačnost očekáváme zejména na JZ území, na Ostravsku a v severních Čechách. Pokud budete sledovat zatmění venku, dobře se oblékněte, teploty se budou pohybovat kolem -5 až -10 °C.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka ve strakonické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Česká obchodní inspekce zakazuje další nebezpečný holicí strojek

Česká obchodní inspekce upozorňuje na další nebezpečný holicí strojek, který se tentokrát nabízí a prodává pod názvem No RSCW-V2. Obdobně jako v prvním případě, tak i u tohoto výrobku hrozí riziko zásahu elektrickým proudem.

Česká obchodní inspekce objevila další nebezpečný holicí strojek, který může způsobit jeho uživateli vážné zranění. Tento holicí strojek se nabízí a prodává pod názvem „NO One RSCW-V2“. Při zasouvání odnímatelné dvojpólové vidlice do elektrické síťové zásuvky se uživatel dotkne přístupných živých částí dutinek kolíků vidlice, které jsou pod napětím a dojde k vážnému úrazu až smrti uživatele zásahem elektrického proudu. Dále výrobek není opatřen stanoveným označením CE, varovnou značkou dle normy  – není určeno do vlhkého prostředí. Nejsou uvedeny identifikační údaje výrobce a není přiložen návod a bezpečnostní instrukce v českém jazyce.

Česká obchodní inspekce zjistila u tohoto výrobku vážné riziko úrazu elektrickým proudem až smrti tím, že se uživatel dotkne přístupné vodivé části výrobku, která se stane živou v důsledku nevyhovující konstrukce vidlice. Dále identifikovala nevyhovující značení výrobku a chybějící návod na použití výrobku včetně bezpečnostních instrukcí. I tento výrobek objevili inspektoři ČOI v Chebu a prodáván byl za 99 Kč.

Česká obchodní inspekce vydala nařízení ve formě okamžitého stažení uvedeného výrobku z trhu. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a informace o něm budou zveřejněny v systému RAPEX.

 Identifikační údaje:

Název výrobku:                                                          Holicí strojek

Typ / číslo modelu:                                                        RSCW-V2/ZL201130129600.5

Výr.č./EAN:                                                                      29181777792

Identifikační údaje výrobce:                                    nezjištěn

Identifikační údaje dovozce:                                     Omnia Tour s.r.o., Slavníkova 2357/9, 16900 Praha

Distributor:                                                                      HX888 s.r.o., Cholupická 688/25, 14200 Praha

Země původu:                                                                 Čína

(tzčoi)


 

Každý čtvrtý prodejce o adventu porušil zákon

V závěru roku 2018 uskutečnila Česká obchodní inspekce kontroly zaměřené na nabídku a prodej zboží, které spotřebitel obvykle nakupuje v předvánočním období. Konkrétně se jednalo o vánoční stromky, svíčky, ozdoby a další drobné vánoční zboží kupované na adventních trzích. Česká obchodní inspekce provedla na celém území České republiky 444 kontrol v souvislosti s předvánočním prodejem a nedostatky zjistila ve 116 případech (tj. 26%). Součástí kontrol byl také dohled na dodržování správné míry podávaných nápojů a správné účtování, například i při koupi vánočního kapra.

Obchodníci nejčastěji porušovali zákon o ochraně spotřebitele, kdy opakovaně neinformovali o možnostech reklamace nebo nevydávali řádně doklady o zakoupení zboží. Inspektoři se také setkávali s prodejem alkoholu mladistvým nebo s porušením zákazu prodeje nebezpečných pyrotechnických výrobků.

Za jedno z nejzávažnějších zjištění v této oblasti lze označit porušení zákazu prodeje pyrotechnických výrobků kategorie F2 a F3 mimo prodejní místnost v Jihočeském kraji, a to v lokalitě příhraničních tržnic ve Vyšším Brodě, dále kategorie F4 na tržnici SAPA v Praze.

Česká obchodní inspekce nezjistila oproti minulým rokům časté nedostatky v oblasti prodeje kaprů a vánočních stromků. Na Ostravsku provedli inspektoři 12 kontrol na prodej kaprů a porušení předpisů zjistili pouze ve dvou případech, kdy se jednalo o neověřenou váhu a také předražení o 16 korun. V nabídce a prodeji stromků nebyly zjištěny žádné nedostatky v tomto regionu. (tzčoi)


 

Zlatý erb: uzávěrka soutěže prodloužena do 31. 1. 2019

19. listopadu odstartoval zahájením příjmu přihlášek další ročník populární soutěže o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst, obcí a regionů Zlatý erb. Jejich uzávěrka byla původně plánována na 18. ledna. Ale … zájem je obrovský a ne všichni se stihli přihlásit. Tady přichází dobrá zpráva: uzávěrka soutěže prodloužena až do 31. 1. 2019. Všechna města i obce mají stále šanci se soutěže zúčastnit.

Krajské ceremoniály proběhnou v únoru a březnu 2019, finále celostátního kola se opět uskuteční na konferenci ISSS v Hradci Králové, tentokrát v pondělí 1. dubna 2019.

Do jubilejního 20. ročníku soutěže se aktivně zapojily obce, města a regiony z celé ČR, poroty vybíraly ze 430 webových stránek a projektů včetně elektronických služeb. Oficiální záštitu poskytly Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ministerstvo vnitra ČR, Asociace krajů ČR, Svaz měst a obcí ČR a Sdružení místních samospráv ČR. MMR se aktivně podílelo i na koncepci a hodnocení Zvláštní ceny ministryně pro místní rozvoj za nejlepší turistickou prezentaci, která má v současné době 3 kategorie.

Více informací a přihlášky naleznete na stránkách www.zlatyerb.cz


 

Státní veterinární správa (SVS) před Vánoci zkontrolovala více než 1000 stánků s kapry, závad meziročně mírně přibylo

Tak jako každoročně i před loňskými Vánocemi kontrolovali veterinární inspektoři, zda pouliční prodejci kaprů dodržují platné předpisy. Jejich kontrolou prošla před svátky více než jedna tisícovka prodejních míst. Z toho alespoň jednu závadu zjistili ve třech procentech případů. Nejčastějším nedostatkem bylo nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě. Nárůst závad byl však zjištěn také v oblasti zásad welfare i plnění hygienických požadavků.

Celkem SVS provedla 1025 kontrol. Alespoň jednu závadu zjistila ve 31 případech. Celkový počet závad dosáhl 46. Ve dvaceti případech bylo zjištěno, že kontrolovaný prodejce předem nenahlásil, kde a v jakých dnech bude ryby prodávat, což mu ukládá příslušná legislativa. Porušení požadavků na hygienu pracovního místa a pracovních pomůcek, nedostatečný přívod pitné vody nebo naopak chybějící odtok do kanalizace zjistili úřední veterinární lékaři v jedenácti případech.  V devíti případech se vyskytla porušení v oblasti zásad welfare při prodeji a manipulaci s rybami.

Jeden z nejzávažnějších případů porušení legislativy byl zaznamenán inspektory v Jihomoravském kraji. Prodejce opakovaně při manipulaci rybám vsouval prsty pod skřele do žaber, což je legislativou považováno za týrání. Zároveň porušil pravidla hygieny, když kapry zpracovával na plstěné podložce, nikoliv na omyvatelné ploše. Těchto porušení se měl dotyčný dopustit opakovaně na různých prodejních místech. Mezi další porušení pravidel welfare patřilo přeplnění kádí či nedostatečné vzduchování.

„Úroveň prodeje se z dlouhodobého hlediska zlepšuje a naprostá většina prodejců je bezproblémových,“ řekl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. „Podobné závady by se i proto vyskytovat rozhodně neměly. Prodejcům, kteří porušili legislativu, bude uložena pokuta. V případech, kdy jsme zjistili týrání zvířat, bude předán podnět místně příslušné obci z rozšířenou působností. Na problémové prodejce se navíc přednostně zaměříme při kontrolách v příštím roce“ dodal.

Při kontrolách veterinární inspektoři každoročně mimo jiné prověřují, zda je stánek umístěn a vybaven dle zásad ochrany zdraví zvířat a požadavků na welfare ryb. Kontrolováno je také, zda prodej ryb probíhá v odpovídajících hygienických podmínkách. Sledováno je, zda nedochází k přeplnění kádí, zda je v nich čerstvá protékající voda a ryby tak mají dostatek kyslíku. Legislativním požadavkům musí odpovídat také výbava prodejců a v souladu s nimi (zejména se zákonem na ochranu zvířat proti týrání) musí být postupováno při usmrcování ryb. Na stánku nesmí chybět dostatečný zdroj pitné vody k omývání pracovního pultu a také odvod odpadní vody do kanalizace. Podle předpisů musí být nakládáno také s živočišnými odpady z kuchaných ryb. Kontrolování prodejci mají povinnost doložit původ ryb a zákazník musí dostat dostatečné informace o prodávaném zboží. (tzsvs)


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře