ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Toto je deset potravin bohatých na hořčík. Zařaďte některé...

ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Toto je deset potravin bohatých na hořčík. Zařaďte některé z nich do svého jídelníčku

 

Hořčík hraje ústřední roli v téměř každém procesu ve vašem těle, od syntézy DNA po metabolismus inzulínu. Nízké koncentrace klíčového minerálu, jakým je hořčík, jsou spojeny s řadou chronických onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, diabetes či srdeční onemocnění. Je proto důležité dbát ve vaší stravě na dostatek hořčíku, aby byla strava opravdu výživnou a vyváženou.
Zdroje hořčíku

Hořčík můžete doplnit s pomocí doplňků stravy, ale i konzumací celkem rozmanitého množství potravin. Pomůže vám také minerální voda bohatá na hořčík. Stačí do své stravy zařadit některé potraviny a vašemu tělu již hořčík scházet nebude.

TOP potraviny bohaté na hořčík
  1. Špenát, vařený – 1 šálek: 157 miligramů (39 procent DD)
  2. Mangold, vařený – 1 šálek: 150 miligramů (38 procent DD)
  3. Tmavá čokoláda – 1 čtvereček: 95 miligramů (24 procent DD)
  4. Sušená tykev – 1/8 šálku: 92 miligramů (23 procent DD)
  5. Mandle – 1 unce: 75 miligramů (19 procent DD)
  6. Černé fazole – 1/2 šálku: 60 miligramů (15 procent DD)
  7. Avokádo- 1 střední: 58 miligramů (15 procent DD)
  8. Fíky, sušené – 1/2 šálku: 50 miligramů (13 procent DD)
  9. Jogurt nebo kefír – 1 šálek: 46,5 miligramů (12 procent DD)
  10. Banán – 1 médium: 32 miligramů (8 procent DD)
Výhody konzumace hořčíku
  1. Snižuje symptomy PMS
  2. Snižuje krevní tlak
  3. Zvyšuje výkonnost
  4. Zmírňuje zánět
  5. Zabraňuje migréně
  6. Vyrovnává hladinu krevního cukru
  7. Bojuje proti depresi
  8. Vylepšuje kvalitu spánku
  9. Hraje důležitou roli v metabolismu vitaminu D
Snižuje symptomy PMS

Premenstruační syndrom, neboli PMS, je skupina symptomů, které se vyskytují u žen jeden až dva dny před menstruací. Symptomy se mohou lišit, ale obvykle zahrnují změny nálady, zvýšení tělesné hmotnosti, chutě při jídle, zadržování vody, únavu, podrážděnost, bolesti v prsou a poruchy trávení. Některé studie ukázaly, že hořčík může pomoci účinně snížit tyto příznaky. V jedné studii z roku 2010 bylo zjištěno, že kombinace hořčíku a vitaminu B6 významně snižují symptomy PMS. Dopřávejte si proto pravidelně stravu bohatou na hořčík a preventivně snížíte výše zmíněná rizika.

Snižuje krevní tlak

Vysoký krevní tlak, neboli hypertenze, je celkem běžný stav, který postihuje miliony lidí po celém světě. Zvýšený krevní tlak nutí vaše srdce, aby pracovalo rychleji, což může způsobit zbytečné namáhání srdečního svalu a eventuálně vést ke vzniku srdečních onemocnění. Strava bohatá na hořčík udržuje krevní tlak pod kontrolou a přispívá k celkovému zdraví kardiovaskulárního systému. Důležitý je vyšší obsah nejen hořčíku, ale i draslíku.

Zvyšuje výkon

Kvůli své roli při svalových funkcích a při tvorbě energie má magnézium  své nezaměnitelné místo a vliv výkonnost cvičení. Během intenzivního cvičení se odhaduje, že potřeby hořčíku se zvyšují o 10 až 20 procent.

Studie publikovaná v  časopise American Journal of Clinical Nutrition zkoumala účinky magnesia na výkon u 124 starších žen. Po 12 týdnech bylo zjištěno, že denní suplementace s oxidem hořečnatým zlepšuje fyzickou výkonnost ve srovnání s kontrolní skupinou.

Horčík je však velmi důležitý pro vaše celkové zdraví. Zařaďte proto některé z výše uvedených potravin do vašeho jídelníčku, aby byl pestrý a bohatý na hořčík.

 

Text a foto: ČESKO ZDRAVĚ

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře