KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na leden – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• LEDEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

27. prosince 2018 – 4. ledna 2019


 

Uzavření prodejny

Spotřební družstvo Jednota Vimperk oznámilo v pátek 4. ledna na svém facebookovém profilu: “Na začátku nového roku 2019 jsme uzavřeli prodejnu Průmyslového zboží a drogerie ve Vimperku na Fišerce. Tento sortiment nyní naleznete – nebo ho lze poptávat – v prodejně TIP – v přízemí 1.máje 200 Vimperk – křižovatka Fišerka!”


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu

V noci na zítra a zítra (sobota 5.1.) dopoledne čekáme vydatnější sněžení, a to zejména v Jizerských horách, na Šumavě, na Českomoravské vrchovině, v Jeseníkách a Beskydech. V Moravskoslezském a Zlínském kraji se vydatnější sněžení může vyskytnout i v polohách nad 400 m n. m. Úhrny nového sněhu budou v těchto oblastech 7 až 12 cm, ve vyšších polohách a na horách 15 až 20 cm. Podrobně zde:  http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/vystrahy/index.html


 

Chcete si prohlédnout střední odbornou školu ve Velešíně? V pondělí 7. ledna budete mít možnost

Prohlédnout si učebny, vybavení, seznámit se s kantory, s jednotlivými obory, dozvědět se vše podstatné k přijímacímu řízení… To vše umožní Den otevřených dveří na Střední odborné škole strojní a elektrotechnické ve Velešíně, který se uskuteční v pondělí 7. března. „Jedná se o poslední den otevřených dveří v tomto školním roce, proto by si ho zájemci o studium, kteří nás ještě nenavštívili, neměli nechat ujít. Zveme samozřejmě i jejich rodiče a celkově širokou veřejnost,“ říká ředitel SOŠ Velešín Milan Timko. Den otevřených dveří začne v 8 hodin a potrvá až do 16 hodin. „Předešlé dny otevřených dveří byly plné milého setkání. Zájemci o studium byli zvídaví, pozornosti se těšily všechny obory. Těším se na pondělí a všem děkuji za návštěvu,“ uzavírá Milan Timko. (vv)


 

V posledních dnech opět přibývá sníh. Kolik sněhu bylo v pátek v 7 hodin ráno je zobrazeno v mapce. Stanice s nejvyšší sněhovou pokrývkou pak v tabulce. (Český hydrometeorologický ústav)


 

Přehled tisku: pokuty od České národní banky, sankce za absence ve sněmovně i změna názvu medoviny

Česká národní banka loni rozdala 88 pokut. Nejčastěji přitom postihovala obchodníky s cennými papíry a směnárníky, píše deník E15. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) připravuje návrh jednacího řádu, který by měl zlepšit účast poslanců na jednáních. Tématu se věnuje Mf Dnes. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 4. ledna: Zataženo, na východě zpočátku i polojasno, postupně od severozápadu se sněžením, v nížinách severozápadních Čech a v Polabí večer i srážky smíšené. Nejvyšší denní teploty -3 °C až 1 °C, večer na severozápadě oteplování. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Počasí u nás dnes ovlivní teplá fronta. Během dne tak začne od severozápadu sněžit. Dnes odpoledne a v noci na zítřek se sněžení očekává téměř na celém území (v nížinách severozápadních Čech a v Polabí se vyskytnou i srážky smíšené). Nejvydatnější bude sněžení na návětrných stranách hor, kde napadne do zítřejšího rána kolem 15 cm sněhu. Jinde to bude většinou od 2 do 8 cm. Zítra ráno a dopoledne sněžení ještě více nabere na intenzitě. Během pár hodin hustého sněžení může napadnout až 10 cm sněhu a hrozí komplikace v dopravě. To se týká zejména vyšších poloh. V polohách pod 500 m, v Čechách přechodně i pod 800 m, se totiž zítra dopoledne začnou srážky postupně ze sněžení měnit v déšť. Zítra odpoledne potom začnou od severu srážky opět slábnout. Do sobotního večera napadne na návětrných stranách hor celkově 20 až 30 cm sněhu. Ve středních polohách to bude většinou od 5 do 15 cm, v nižších polohách od 0 do 10 cm. 

Sobota 5. ledna. Většinou zataženo, občas se sněžením, v polohách pod 500 m, v Čechách během dne přechodně i pod 800 m, déšť se sněhem nebo déšť. Nejvyšší denní teploty 1 °C až 5 °C. Mírný západní, během dne postupně severozápadní vítr 3 až 7 m/s.


 

 

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ NA PRACOVNÍ POZICI – ŘEDITEL MĚSTSKÉHO KULTURNÍHO STŘEDISKA

ČTĚTE ZDE


 

Správa Národního parku Šumava informuje

V pondělí 7. ledna bude Informační středisko Stožec z provozních důvodů uzavřeno. (tz)


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu

Během čtvrtka 3. ledna je třeba počítat od vyšších poloh s tvorbou sněhových jazyků, na horách ojediněle i závějí. Ve čtvrtek večer a v noci na pátek 4. ledna se bude na mokrých komunikacích v Ústeckém kraji, v Praze a v části Středočeského kraje místy tvořit náledí.


 

Přehled tisku: vyšetřování kauzy OKD, dochází novinový papír nebo odcházející učitelé ze škol

Ve čtvrtečních novinách se dočtete, že vyšetřování v jedné části kauzy OKD se už podruhé prodlužuje. Píší to Lidové noviny. A ve světě podle deníku E15 dochází novinový papír. Chybí totiž základní surovina pro jeho výrobu. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 3. ledna: Polojasno až oblačno, během dne přechodně až zataženo. Na většině území sněhové přeháňky nebo občasné sněžení, k večeru ubývání srážek. Nejvyšší denní teploty -4 °C až 0 °C. Čerstvý severozápadní až severní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na severních horách kolem 20 m/s. Od vyšších poloh se budou místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

Zimní počasí v Česku pokračuje, v týlu tlakové níže nad východním Evropou k nám dnes vyvrcholí příliv studeného vzduchu od severu. Kvůli tomu ani ty nejvyšší denní teploty většinou nepřekročí nulu, čeká nás tedy ledový den a současně taky nejchladnější den tohoto týdne. A protože nadále bude foukat čerstvý severozápadní vítr, budou pocitové teploty opět citelně nižší – až o 10 stupňů! Noc na zítřek pak přinese nejnižší teploty týdne, nicméně díky zmíněnému větru by neměly klesat pod -10 °C. Zítra do počasí u nás zasáhne frontální systém postupující od severozápadu. A s ním dorazí o něco teplejší vzduch, díky kterému v sobotu teploty už mimo hory zase vystoupí nad 0 °C. 

Pátek 4. ledna: Zpočátku oblačno, místy sněhové přeháňky, od severozápadu postupně zataženo se sněžením, v nížinách severozápadních Čech a v Polabí večer i srážky smíšené. Nejvyšší denní teploty -3 °C až 1 °C, večer na západě oteplování. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s.


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu

Dnes (2. 1.) bude severozápadní vítr v nárazech místy dosahovat 15 až 20 m/s (50 až 70 km/h). Také se dnes bude místy tvořit náledí a zmrazky.

Od dneška až do pátku 4. ledna hrozí od vyšších poloh tvorba sněhových jazyků.

 

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ NA MÍSTO ÚŘEDNÍKA – REFERENT FINANČNÍHO ODBORU

ČTĚTE ZDE


 

Dopravu na některých silnicích komplikují přeháňky a silný vítr

Praha – Dopravu na některých silnicích komplikují dnes sněhové přeháňky a silný vítr. Zvýšená opatrnost je na místě ve vyšších polohách a lesních úsecích. Na kluzký povrch upozorňují silničáři například na dálnici D5 na Tachovsku od hranic s Německem, v Jihomoravském kraji namrzají vozovky v Bílých Karpatech. Na Moravě popadaly na silnice stromy či větve. Stále platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu upozorňující na silný vítr, tvorbu sněhových jazyků a náledí. CELÝ ČLÁNEK


 

Přehled tisku: české milníky roku 2019, mizející okouni i nižší daň z jízdenek

O nejdůležitějších momentech, které Českou republiku čekají v roce 2019, píše středeční deník E15. Zmiňuje minimální mzdy i předsednictví Visegrádské skupině. Deník Právo se věnuje omezení lovu okounů, kteří mizí z českých řek. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Přes Českou republiku v úterý postupuje frontální systém, u Hradce Králové se dokonce vyskytla první letošní bouřka. V dalších hodinách očekáváme:
🌬Silný vítr (nárazy do 25m/s, na horách až do 30 m/s).
🌨Sněhové srážky v i nížinách.
❄️Sněhové jazyky.
🌡Noční minima ve čtvrtek ráno až kolem -6 / -10 °C.


 

Nový sládek strakonického pivovaru

Dudák – Měšťanský pivovar Strakonice má od 1. ledna nového sládka, za posledních 130 let teprve devátého v pořadí. Po Dušanu Krankusovi, řediteli pivovaru, se jím stává dosavadní podsládek Vlastimil Matej. (fb)


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu

V úterý 1. ledna a ve středu 2. ledna bude severozápadní vítr v nárazech místy dosahovat 17 až 22 m/s (60 až 80 km/h).

Ve středu se bude místy tvořit náledí a zmrazky.

Od středy 2. ledna až do pátku 4. ledna hrozí od vyšších poloh tvorba sněhových jazyků.

Podrobnosti zde: http://portal.chmi.cz/…/m…/om/vystrahy/data/WOCZ59_OPIN.html


 

Novoroční tradice

Říká se jak na Nový rok, tak po celý rok. A protože je Nový rok dnem svátečním, tak bychom jej měli prožít svátečně a dle krásné české tradice.

Ráno posnídáme Vánočku, kterou jsme si schovali ze Štědrého dne. Ti co neslaví Silvestra doma, si ji nezapomenou vzít s sebou, aby aspoň symbolicky byli s rodinou.

Na Nový rok celý den vládne krásná čistá jiskřivá nálada a abychom si ji řádně užili, měli bychom míti všude čisto a vyvětráno a na to máme ráno a dopoledne. Hospodyňka nezapomene, že stejně jako na Štědrý den nesmí viset prádlo a nepere se.

Ani tento den neděláme předsevzetí, to uděláme až po Třech králích (6. ledna).

Pěkně se oblékneme, abychom podpořili sváteční náladu.

Tradičně se dělá rodinný oběd.
K obědu se podává čočka s uzeným nebo ovarem, abychom měli hojnost celý rok. Vegetariáni si k čočce dají pouze kyselou okurku. Můžeme doplnit o čočkovou polévku. K obědu se nepodává peří – drůbež ani vejce, aby nám neulétlo štěstí a peníze od rodiny.

Odpoledne strávíme v příjemném rozjímání s rodinou, můžeme oblažit tělo a jít na procházku.

(FB – Přátelé českých tradic)


 

Prvním dítětem nového roku je Tomáš, narodil se minutu po půlnoci v Písku

ČTĚTE ZDE


 

Nový rok odstartuje větrným počasím – už dnes bude během odpoledne zesilovat mírný západní vítr na čerstvý s nárazy na horách o rychlosti až 90 km/h. Slábnout bude až během středečního večera. – Meteopress Online


 

Předpověď počasí pro první den nového roku

Na Nový rok budeme mít nejvyšší denní teploty mezi 4 až 8 °C, vyskytne se déšť, na horách čekejte sněžení a teploty kolem 1 °C. K večeru se smíšené nebo sněhové přeháňky vyskytnou i v nižších polohách. V noci na středu očekáváme ochlazení, sněhové srážky se začnou objevovat také v nižších polohách a výrazně zesílí vítr. Od vyšších poloh se budou tvořit místy sněhové jazyky. Mrazivé počasí bude pokračovat i ve druhé polovině týdne. Ve čtvrtek zůstanou teploty celý den pod bodem mrazu. O víkendu mrazy povolí. Aktuální předpověď najdete na: www.chmi.cz


 

Petr Štěpánek glosuje na facebooku

Kdeže jsou ty doby, kdy kupříkladu na Nově byl Silvestr vyvrcholením celoročního vysílání. A televizní Silvestr byl přehlídkou desítek a desítek českých zpěváků a skupin. Také jste si všimli, že tenhle typ programu z televizního vysílání úplně vymizel? Proč? Stojí to moc peněz. A peníze je přece potřeba odvážet pryč a ne je nechat vydělat zdejší umělce. Jj, kdeže jsou ty časy Vladimíra Železného. Ale safra, co to povídám. To přece byl ten zlý český podnikatel, jenž okradl hodného amerického strýčka Laudera. Co na tom, že ta televize patřila Železnému a naopak právě Lauder ho chtěl o licenci pumpnout. Ale nakonec se to přece jen podařilo. Stačilo jen prohrát neprohratelnou mezinárodní arbitráž. Co na tom, že jsme tu televizi, jež mu nikdy nepatřila, tomu hodnému strýčkovi nakonec zaplatili my daňoví poplatníci. A jaké z toho plyne poučení? Víte, jaký je rozdíl mezi americkým a českým politikem? Žádný. Oba dva hájí americké obchodní zájmy. A takhle my si tu žijeme!  (Petr ŠTĚPÁNEK)


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu

Číslo: PVI – 2018/125. Vydaná: pondělí 31.12.2018 11:49 (10:49 UTC)

Na jev: SILNÝ VÍTR (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Praha, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Vysočina
od úterý 01.01.2019 15:00 do středy 02.01.2019 18:00

Na jev: SILNÝ VÍTR (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský
od středy 02.01.2019 00:00 do čtvrtka 03.01.2019 00:00

V zesilujícím severozápadním proudění bude v úterý 1. ledna postupovat přes naše území frontální systém. Za jeho výraznou studenou frontou k nám později odpoledne a večer začne proudit studený vzduch od severu.

Během úterního dne bude zvolna zesilovat jihozápadní až západní vítr, který se na studené frontě bude měnit na čerstvý severozápadní 6 až 11 m/s s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách 20 až 30 m/s (70 až 110
km/h). Nejsilnější nárazy větru pravděpodobně budou až za studenou frontou, ve studeném instabilním vzduchu. V Čechách a na Českomoravské vrchovině bude nejvíce foukat v druhé polovině noci na středu 2. ledna, na Moravě a ve Slezsku ve středu ráno a dopoledne. Během středečního odpoledne a večera bude vítr od západu slábnout.

Doporučení ke zmírnění následků silného větru:
– Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty (květináče, zahradní nábytek, plechy, apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.
– Při řízení auta jet maximálně opatrně. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. Sledovat dopravní zpravodajství.
– Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Dodržovat pokyny Horské služby (http://www.horskasluzba.cz).

Vydalo: Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ – Praha/Šimandl ve spolupráci s VGHMÚř

http://portal.chmi.cz/…/p…/docs/meteo/om/vystrahy/index.html


 

Český rozhlas České Budějovice: Silvestrovská hodina s Babouky

Nejstarší jihočeská dechovka Babouci slavila v letošním roce 150 let na hudební scéně. A na poslední den roku jsme zařadili speciální koncert, který Babouci natočili letos v prosinci v našem studiovém sále.
Poslouchejte krátce po poledni na 106,4 FM nebo webu https://prehravac.rozhlas.cz/cb.  (fb)


 

Už silvestrovské ráno je relativně teplé – v minimech se teplota pohybuje mezi 4 až 0 °C, v odpoledních maximech naměříme 2 až 6 °C. Během noci na 1. ledna bude teplota zpravidla klesat k 3 až -1 °C. – Meteopress Online


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si miminka narozená ve strakonické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si miminka narozená v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

WebRádio Epigon informuje o svém vysílání

Poprvé v historii našeho rádia vám letos nabídneme speciální silvestrovské vysílání! Nepřetržitý čtyřhodinový stream toho nejlepšího z rádia Epigon začne zítra ve 20:00. Večerním programem vás provedou Áďa Bondová, Fanta a pan Bernard z Domova mládeže. Trápí vás, že v zápalu silvestrovských oslav nebudete moci poslouchat? Nezoufejte! 1.1.2019 od 00:15 celý program odvysíláme v repríze. (fb)


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

V neděli bude zejména v Čechách foukat silnější vítr, na horách mohou nárazy dosahovat 20 až 25 m/s – Meteopress Online

https://www.meteopress.cz/predpoved-pocasi/na-horach-pripadne-novy-snih-v-cechach-bude-foukat-silny-vitr/


 

12 nových vysílačů pro multiplex 4

Společnost Digital Broadcasting uvedla do provozu dalších 12 vysílačů pro svůj celoplošný DVB-T multiplex 4. Nově si mohou programy na pozemní anténu naladit domácnosti v různých částech České republiky.  CELÝ ČLÁNEK


 

Přehled tisku: nezájem řidičů o ekologičtější benzin i nález pravěké sekery ve Varnsdorfu

České deníky v sobotních vydáních píší například o nálezu pravěké sekery ve Varnsdorfu. Ta je podle zprávy Deníku stará 6000 let. Mf Dnes pak píše o českém nezájmu o ekologičtější benzin pod označením E10. Přehled tisku sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Také sobota přinese ještě v odpoledních maximech teploty až na 7 °C a sněžit bude pouze v horských oblastech. Výrazné ochlazení ale přijde hned po Novém roce. Meteopress Online


 

V reakci na námi zveřejněný článek Sesutý násep pod tratí z Vimperku do Lipky je zajištěn jsme dostali tuto informaci od společnosti GW Train Regio, která provozuje osobní dopravu na železniční trati ze Strakonic do Volar:

Práce na úseku Vimperk – Lipka budou pokračovat ještě v příštím roce, proběhne tam výstavba opěrné zdi.
Z toho důvodu bude v tomto úseku ještě jedna výluka, která bude trvat asi tři měsíce. Pravděpodobně od dubna do června. Termín bude ještě upřesněn.


 

Novoroční výstup na Stezce korunami stromů

Už posedmé se budou moci návštěvníci Lipna vydat na tradiční Novoroční výstup na Stezku korunami stromů (1.1.2019) a přivítat takto Nový rok. Stezka je otevřena od 10.00 do 16.00 hodin. Novoroční program je připraven od 11.00 do 15.00 hodin. „Každý účastník obdrží zdarma účastnický list a nealkoholický punč. O zábavu se postará kapela Hrajeto a kejklíř Slávek. Navíc v restauraci Lanovka a U Yettiho bude navařena novoroční čočka. Na stezku se mohou návštěvníci dostat buď pešky z centrálního parkoviště nebo Stezkabusem. Pokud vlastní lidé Lipno.Card, mají jízdu nahoru a dolů zdarma,“ uvedl ředitel obchodu a marketingu Jiří Falout. (tz)


 

Skiareál Lipno: Vynikající podmínky k lyžování

Skvělé podmínky k lyžování s ranním manšestrem panují v těchto dnech ve Skiareálu Lipno. Na sjezdovkách leží až 60 centimetrů sněhu, v provozu jsou všechny lanovky a celkem 5,3 kilometrů sjezdových tratí, což je nejvíce na Šumavě. „V noci mrzne, sjezdovky jsou tak zejména ráno naprosto skvělé k lyžování. Lyžuje se na sjezdovkách Jezerní, Dámská, Spojovací, lišáka Foxe a Vyhlídka. Otevřeno je také lyžařské výukové hřiště Foxpark,“ uvedl ředitel obchodu a marketingu Jiří Falout. Skiareál Lipno je v provozu denně od 8.30 do 16.00 hodin a večer od 18.00 do 21.00 hodin. „Výjimkou je Silvestr, kdy odpadá večerní lyžování,“ upřesnil Falout. Navíc každý den od 14.30 do 15.30 si připravil maskot lišák Fox zábavný program pro děti, a to ve Foxparku. „Nechybí při něm scénky z FIS pravidel, při kterých se děti zábavnou formou učí, jak se bezpečně a ohleduplně chovat na sjezdovkách. Od rodičů máme pozitivní ohlasy, neboť děti pak tato pravidla přenášejí na ně,“ dodal Falout. (tz)


 

Tradiční předsilvestrovské lenorské pečení chleba

Čerstvý chléb a další pečivo se v Lenoře peče každou poslední sobotu v měsíci, vždy od dubna do prosince. Poslední letošní pečení se uskuteční v sobotu 29. prosince od 9 hodin. Pečení pravidelně láká nejen místní, ale i turisty. Veškerý chléb a pečivo na místě rozdává pekař Augustin Sobotovič, který se tomuto řemeslu vyučil na Slovensku a na Šumavu se dostal jako voják a již zde zůstal natrvalo. Do kasičky na přístřešku můžete naoplátku darovat příspěvek pro postižené děti. Lenorská veřejná pec, která patří mezi takzvané hliněnky, byla postavena v letech 1834-1837 a znovu se rozhořela až v roce 1997. Tehdy již byla technickou památkou a do její opravy se pustila skupinka místních. Mouku na pečení dodává zdarma mlýn Bratři Zátkové a.s. z Boršova a dřevo dodává zdarma ing. Z. Kašpar z Volar. Pečení je financováno z rozpočtu obce Lenora. (iŠUMAVA)


 

Změna úředních hodin krajského úřadu v pondělí 31. prosince

Krajský úřad Jihočeského kraje upozorňuje na změnu úředních hodin v pondělí 31. prosince 2018. Ta bude z organizačních důvodů zkrácena na dobu od 08:00 do 14:00. Děkujeme za pochopení. (tzjč)


 

Přehled tisku: podvody s elektřinou a plynem, žloutenka typu C mezi lidmi a růst stavebnictví

V pátečním tisku se dočtete, že devět z deseti firem zprostředkovávajících dodávky elektřiny a plynu podvádí. Píše o tom Mf Dnes. Tisíce lidí podle Deníku netuší, že mají žloutenku typu C. A stavebnictví rostlo nejrychleji za 17 let, informuje Právo. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Pátek přinese občasný déšť zejména na sever a severovýchod území, postupně do hor sněžení. Naopak nejméně oblačnosti očekáváme na jihozápadě území – tam může být přechodně i polojasno. Meteopress Online


 

Dne 27. 12. 1963 byla vyhlášena Chráněná krajinná oblast Šumava. Jak to celé začalo?

První úvahy o národním parku se objevily už na začátku 20. století. Deset let po 2. světové válce se sešla skupina milovníků šumavské přírody, která chtěla připravit jeho vyhlášení. Mezi profesionálními ochránci přírody tehdy vyvolávala spíše pousmání. Přesto tito lidé dokázali poprvé formulovat představu národního parku, jeho rozsahu, cílů ochrany a organizace. Byli to např. Ladislav Vodák, Julius Komárek, Pavel Trpák a další. Vznikl tak Sbor ochrany přírody, jehož šumavská skupina předložila svůj návrh Státnímu ústavu památkové péče a ochrany přírody. Návrhu přibyli další podporovatelé a odborní garanti. Byl proveden ochranářský průzkum území a začal se rýsovat podnět k vyhlášení chráněné krajinné oblasti. V září 1962 byl projekt předložen Ministerstvu školství a kultury a dotčené území bylo dne 27. 12. 1963 vyhlášeno jako chráněná krajinná oblast (CHKO) Šumava. Vyhlášením národního parku v roce 1991 se stala jakýmsi jeho ochranným pásmem. Spravuje některé nejcennější části Šumavy jako jsou Královský hvozd s Černým a Čertovým jezerem, Boubín a další. (FB – NPŠ)


 

OMEZENÍ PROVOZU NA MĚSTSKÉM ÚŘADĚ VIMPERK V PROSINCI 2018

Dne 31.12.2018 (pondělí) bude provoz úřadu do 11,30. Dále upozorňujeme veřejnost, že úkony spojené s výběrem správních poplatků budou prováděny dne 31.12.2018 do 10,00 hod. Ostatní pracovní dny budou bez omezení.  (MĚSTO VIMPERK)


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře