RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Kapr na vánočním stole
KAPR PANA MLYNÁŘE
6 porcí kapra, 2 stroužky česneku, 3 lžičky sladké papriky, 1 lžička majoránky, hladká mouka, tuk na smažení, sůl, citron
Kapra nakrájíme na podkovičky, potřeme česnekem utřeným se solí. Obalíme v mouce, kterou jsme smíchali s paprikou a majoránkou a pečeme v rozpáleném oleji. Porce podáváme s plátky citronu.
SVÁTEČNÍ KAPR NA PIVĚ
4 porce kapra, ¼ l piva, 2 lžíce másla, 4 malé cibule na kolečka, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička mleté papriky, sůl, pepř
Porce kapra osolíme, opepříme, rozložíme na pekáček a zalijeme pivem. Necháme 2 hodiny odležet. Na másle osmahneme cibuli, přidáme citrónovou šťávu, kmín a papriku. Přidáme do pekáčku a dusíme v troubě do měkka.
KAPR PODLE VORAŘŮ
6 porcí kapra, 2 vejce, 3 stroužky česneku, 5 syrových nastrouhaných brambor, 5 lžic polohrubé mouky, 1 lžíce majoránky, 1 dcl mléka, olej nebo máslo na smažení, sůl, pepř
Strouhané brambory lehce vymačkáme a promícháme s vejci, utřeným česnekem, moukou, mlékem, majoránkou, solí a pepřem. V těstíčku namáčíme osolené kousky kapra, které jsme poprášili hladkou moukou. Smažíme v rozpáleném oleji a podáváme nejlépe horké.
RYBA V ČERNÉ OMÁČCE
6 porcí uvařeného kapra, 10 dkg másla, 2 cibule na plátky, 2 mrkve nakrájené na kostičky, ¼ celeru na kostičky, 1 petržel na kostičky, 2 kolečka citronu, 2 dl černého piva, 3 lžičky cukru, směs koření (3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list), 3 lžíce nastrouhaného perníku, 1 lžíce povidel, 1 lžíce rozinek, nasekané sušené švestky
Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm kořenovou zeleninu a cibuli. Přidáme cukr a za stálého míchání ho necháme zkaramelizovat. Přisypeme koření, citron a minutu opékáme. Takto připravený základ omáčky zalijeme pivem a 2 dl vody, necháme 5 minut provařit. Přidáme povidla, perník a dobře promícháme. Omáčku propasírujeme, přidáme porce kapra, namočené rozinky a švestky. Už jen prohřejeme.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ