KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Zima ve Vimperku / Foto: Ivana PISKÁČKOVÁ


 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na listopad – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• Literární, kulturní a jiná výročí v listopadu 2018 – ZDE
• LISTOPAD A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky ZDE

 

25. listopadu – 2. prosince


 

Nová VÝSTRAHA ČHMÚ

Riziko vzniku ledovky se bude v nejbližších dnech zvolna přesouvat na východ republiky.

V noci na neděli (2.12.) se bude v Čechách místy vytvářet náledí nebo zmrazky. Od nedělního odpoledne do pondělního (3. 12.) poledne se bude zejména v severovýchodních částech Čech, na Českomoravské vrchovině a na Moravě vyskytovat mrznoucí déšť s tvorbou ledovky.

V oblasti Českomoravské vrchoviny a na Moravě se bude ledovka vytvářet déle, takže její tloušťka pravděpodobně místy překročí 5 mm.

Všechny podrobnosti na http://portal.chmi.cz/…/p…/docs/meteo/om/vystrahy/index.html


 

Přehled tisku: obchody vyřadí z nabídky vejce z klecového chovu, statisíce Čechů trápí plicní nemoc

Do Česka se stěhuje nová generace Rusů. Tématu se věnují Lidové noviny. Sobotní Mf Dnes upozorňuje na to, že tuzemské obchody do roku 2025 vyřadí z nabídky vejce od slepic chovaných v klecích. Statisíce Čechů trápí chronická plicní nemoc, většina z nich o tom ale neví, píše deník Právo. Více se dočtete v přehled tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

 Nová VÝSTRAHA ČHMÚ 
Dnes v 16:02 meteorologové rozšířili územní platnost výstrahy na tvorbu ledovky a byl zvýšen stupeň nebezpečí na velmi silnou ledovku pro západní část Čech.
V předcházejících 8 hodinách spadlo na západě Čech až 6 mm mrznoucího deště. Mrznoucí srážky a s nimi spojená tvorba ledovky budou ještě pokračovat až do sobotního rána. Během noci bude mrznoucí déšť přecházet zvolna ve sněžení a slábnout.


 

Pozor, nebezpečná ledovka bude pokračovat i nadále!

❄️Mrznoucí srážky očekáváme stále na západě Čech, tvořit se tak bude stále ledovka. 🌨 Zítra očekáváme sněhové srážky, primárně v Čechách a na Moravě. Mapa zobrazuje předpokládaný úhrn srážek.

Meteopress Online


 

Za srážku vlaků stíhá policie strojvedoucího, nerespektoval návěstidlo

Zařízení na železnici bylo v pořádku, a tak policie zahájila trestní stíhání strojvůdce, který podle zjištění vyšetřovatelů zavinil květnovou srážku dvou vlaků na Českokrumlovsku. Zranilo se při ní 14 cestujících. Když se případ dostane k soudu, hrozí obviněnému až osm let vězení.  CELÝ ČLÁNEK


 

Zubní pohotovost Prachatice na víkend 1. a 2. prosince

ČTĚTE ZDE


 

Na západě republiky začíná padat mrznoucí déšť, vytvářet se tak může ledovka!

Meteopress Online


 

Přehled tisku: desítky tisíc na válečné veterány zmizely, dálkové vytápění může podražit

V pátečním tisku se dočtete o zmizení desítek tisíců korun vybraných na válečné veterány. Píše o tom Mf Dnes. A po elektřině a plynu zdraží podle Lidových novin i náklady na dálkové vytápění. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 30. listopadu: Oblačno až zataženo, na východě zpočátku skoro jasno až polojasno. Ojediněle, na západě místy, slabý mrznoucí déšť. V Čechách odpoledne a večer od západu postupně na většině území občas sněžení nebo déšť, většinou mrznoucí s tvorbou ledovky. Nejvyšší denní teploty -3 °C až 1 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině a na severu čerstvý vítr 5 až 10 m/s s nárazy 15 až 20 m/s, na hřebenech severních hor nárazy větru 20 až 30 m/s. Odpoledne bude vítr od západu slábnout.

Z Německa dnes hlavně západní polovinu území ovlivní frontální systém. Ráno se očekávají slabé srážky na západě Čech. Ty budou i při teplotách pod bodem mrazu výhradně dešťové (ve vyšších vrstvách atmosféry k nám proudí teplý vzduch). V západní polovině území tak hrozí nebezpečná ledovka. Odpoledne a večer se srážky začnou rozšiřovat dále na východ, ale zároveň přejdou do sněžení. Odpoledne se totiž začne ve vyšších hladinách atmosféry opět ochlazovat a mrznoucí déšť tak začne přecházet ve sněžení. V pátek ráno se očekává na řadě míst našeho území slabá sněhová pokrývka. 

Sobota 1. prosince: Oblačno až zataženo, na východě místy sněžení, jinde jen ojediněle sněžení nebo déšť, zpočátku i mrznoucí s tvorbou ledovky. Během dne od západu ustávání srážek. Místy mlhy, i mrznoucí. Nejvyšší denní teploty ve východní polovině území -4 °C až 0 °C, na západě až 4 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.


 

Kdy skončí výluka na železnici v úseku Vimperk – Lipka? Aktuální sdělení dopravce

Upozornění pro cestující! Informace, které zveřejnila některá regionální periodika o ukončení výluky Bohumilice v Čechách – Vimperk – Lipka, nejsou podle našich informací pravdivé. Předpokládaný termín ukončení výluky momentálně není 30. listopadu, ale 5. prosince. Rozhodla o tom Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Děkujeme za pochopení a omlouváme se za vzniklé komplikace.
GW TRAIN REGIO

 

Přehled tisku: peníze pro politické instituty, smrt několika desítek koní a chybějící strojvedoucí

Ve čtvrtečním tisku se dočtete, že odborné instituty zřizované politickými stranami dostanou od státu milionové dotace. Informuje o tom deník E15. V Česku na podzim umřely podle Mf Dnes kvůli suchu zhruba tři desítky koní. A Českým drahám chybějí strojvůdci, píší Hospodářské noviny. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

VÁNOCE? JAK TO VIDÍTE VY?

Vánoce byly, jsou a budou vždy svátky duchovními, oslavou rodiny, klidu a pohody. Máte to také tak? Tvrdím, že rodina je odrazem dnešní společnosti.Touha po moci, úspěchu, penězích, nejlepší vánoční výzdobě, vánočním stromu, apod. Ve spolupráci s vedením města Vimperk probíráme možnosti týkající se změny konceptu vánočních trhů ve Vimperku. Diskutujeme případnou změnu termínu, rozložení do více dní, program či pořízení nového inventáře. Stojíme o Váš názor, proto si Vám dovolujeme položit několik otázek, jejichž odpovědi nám budou zamyšlením jak vánoční trhy do budoucna pojmout. Někdo možná namítne, že je na to čas, ale ne, je právě ta nejvhodnější doba, si v sobotu 1. prosince všimnout, co Vám na vimperských vánočních trzích chybělo. Odpovědi můžete zaslat na email renata.leskova@mesto.vimperk.cz nebo osobně odevzdat na podatelně MěÚ Vimperk(Steinbrenerova 6) v zalepené obálce na jméno Renata Lešková do 31. ledna 2019Dotazník je k dipozici zde (DOC 27 Kb)


 

Jihočeský kraj vytvořil unikátní systém digitální evidence muzejních sbírek

Jihočeský kraj disponuje novým unikátním a nadčasovým systémem digitální evidence muzejních sbírek, který podle IT specialistů nemá v současné době v Česku obdoby. Zaznělo to na zatím posledním pracovním setkání zástupců krajského úřadu, regionálních muzeí a konstruktérů originálního softwaru systému MUSEION. To se uskutečnilo minulý týden v Českých Budějovicích.

 „Potřeby moderní společnosti se rychle mění a zrychlujícím tempem jdou dopředu také informační technologie. Přijímat novinky a změny bývá obtížné. Před vývojem ovšem nelze zavřít dveře a je třeba reagovat. A reagovat rychle. Jsem velmi rád, že konečně přichází doba, kdy se kultuře začíná věnovat pozornost, kterou si zaslouží. Dokázali jsme, že jsme silný tým, který umí spolupracovat napříč obory: Výsledkem je Museion, jedinečný komplexní sbírkový evidenční systém pro muzea a galerie,“ uvedl ředitel Krajského úřadu Jihočeského kraje (KÚ JčK) Milan Kučera.

Podle vedoucího Odboru kultury a památkové péče KÚ JčK Patrika Červáka vznikl projekt Centrálního evidenčního systému sbírek muzejní povahy Jihočeského kraje jako reakce na již nevyhovující systém vedení evidence. „Z technologického hlediska se stávající informační systém stal neudržitelným a jeho modernizace byla v nedohlednu. Hledal se tedy centralizovaný systém moderní koncepce za přijatelné finanční prostředky,“ poznamenal Červák.

Dodávkou Museionu byla pověřena na základě výběrového řízení pražská společnost Musoft.cz. Celkové náklady na projekt, jehož realizace byla zahájena v červenci 2015, činí 2,4 miliónu korun. Na dalších 1,8 miliónu vyjdou pětileté služby Musoftu související s dalším vývojem, podporou a správou systému. Veškeré náklady hradí Jihočeský kraj ze svého rozpočtu.

Systém je určen pro příspěvkové organizace Jihočeského kraje disponující fondem sbírkách předmětů, tedy pro Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Muzeum Jindřichohradecka, Muzeum středního Pootaví ve Strakonicích, Prachatické muzeum, Prácheňské muzeum v Písku, Regionální muzeum v Českém Krumlově a Alšovu Jihočeskou galerii (AJG).

„Projekt Museion tak, jak byl Jihočeským krajem uchopen, nemá v rámci České republiky a Slovenska obdoby. V této oblasti je nepochybným tuzemským lídrem,“ konstatoval Pavel Mlčoch z projekčního týmu Musoftu. O jihočeský model se již zajímají další české kraje i různé slovenské instituce.

Další silnou stránkou krajského nového modelu je také napojení na takzvané Technologické centrum (TC) Jihočeského kraje, které disponuje dlouhodobým úložištěm pro ukládání všech dat včetně multimediálních a Identity managerem pro správu uživatelů. „Databáze sbírek i další data budou sloužit dalším generacím v době, kdy my už tu dávno nebudeme. Díky způsobu ukládání je může zničit snad jen obrovský meteorit, který by dopadl na České Budějovice a zcela je srovnal se zemí,“ konstatoval vedoucí Odboru informatiky KÚ JčK Petr Vobejda.

Díky Museionu dnes mají správci jihočeských muzeí a AJG k dispozici jednu centrální strukturovaná databázi s jednotnou metodikou evidence pro všechny instituce, snadnou kontrolu práce zaměstnanců, statistické výstupy a podklady, jednotné slovníky, možnost vyhledávání a třídění přes celé sbírky i přes všechny instituce, robustní moduly depozitáře i bezpečně a strukturovaně uložená data související dokumentace a obrázků.

Práce na vývoji systému ovšem ještě nejsou u konce. Kraj počítá například také s integrací archeologické mapy ČR, implementaci modulů digitálních depozitářů, s integrací na případné další obdobné systémy či s možností přímé komunikace systému s policií ČR při ochraně sbírek a pátrání po ukradených předmětech. Museion umožní mimo jiné přípravu virtuálních výstav pro širokou veřejnost. (tzjč)


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 29. listopadu: Převážně jasno, na západě postupně až polojasno, ráno ojediněle mrznoucí mlhy. Večer na Moravě od jihovýchodu postupně místy zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší denní teploty -2 °C až 2 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině a na severu čerstvý vítr 5 až 10 m/s s nárazy 15 až 20 m/s, na hřebenech severních hor nárazy větru 20 až 30 m/s.

Nad střední Evropou se zvětší rozdíly tlaku vzduchu mezi tlakovou výší nad východní Evropou a tlakovou níží nad východním Atlantikem. A to povede k zesílení jihovýchodního větru. Ten bude během dne foukat mírný s rychlostí kolem 5 m/s, ale na Českomoravské vrchovině a na severu ho čekejme čerstvý 5-10 m/s. Místy počítejme i s nárazy mezi 15 a 20 m/s (70 km/h). Na hřebenech severních hor pak bude foukat dokonce silný vítr s nárazy až 30 m/s (110 km/h). Vítr tak může působit menší komplikace v dopravě hlavně kvůli padajícím větvím, výjimečně i stromům. Na Českomoravské vrchovině se večer začne tvořit nízká oblačnost a ta v kombinaci s čerstvým větrem povede k tvorbě námrazy, a to zejména v jihovýchodní polovině regionu – do soboty by tam její tloušťka mohla výjimečně dosáhnout 3 až 5 cm. Větrné počasí sníží také o dalších 5 °C až 10 °C pocitovou teplotu. 

Pátek 30. listopadu: Oblačno až zataženo, na východě většinou skoro jasno až polojasno. Ojediněle mrznoucí mrholení nebo slabé sněžení. V Čechách odpoledne a večer od západu postupně na většině území občas sněžení nebo déšť, většinou mrznoucí s tvorbou ledovky. Nejvyšší denní teploty -3 °C až 1 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině a na severu čerstvý vítr 5 až 10 m/s s nárazy 15 až 20 m/s, na hřebenech severních hor nárazy větru 20 až 30 m/s. Odpoledne bude vítr od západu slábnout.


 

Přehled tisku: pokuta pro Českou spořitelnu, servisy pro elektromobily a urgentní příjmy v nemocnicích

Ve středečním tisku se dočtete, že Česká spořitelna dostala další pokutu. Píše o tom E15. S příchodem elektrických aut musí podle Mf Dnes jejich dealeři začít připravovat servisy. A ve většině českých nemocnic by měly vzniknout urgentní příjmy, informuje Deník. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

OZNÁMENÍ O UZAVÍRCE V SOUVISLOSTI S KONÁNÍM VÁNOČNÍCH TRHŮ A ROZSVÍCENÍM VÁNOČNÍHO STROMU 1. PROSINCE

V souladu s § 24 zákona č. 13/1997 Sb. povoluje Městský úřad Vimperk, odbor dopravy a silničního hospodářství úplnou uzavírku místních komunikací ulic Rožmberská, Pasovská Kaplířova a ulice Pivovarská (parkoviště před č. p. 3) v termínu 1. 12. 2018 od 6:00 do 13:00 hodin z důvodu konání vánočních trhů a dále uzavírku náměstí Svobody od 13:00 hod, do 19:00 hod, z důvodu konání akce „Rozsvícení vánočního stromu” .

Žádáme obyvatele a majitele provozoven ulic Rožmberská a Kaplířova,  aby si přeparkovali své automobily nejpozději do soboty 1. prosince, 6:00 hodin. a ulic Svornosti a náměstí Svobody (ve směru dolů od čp. 39 a čp. 12 včetně + celá spodní polovina náměstí až k městské zvonici), aby si přeparkovali své automobily  nejpozději do soboty 1. prosince. 13:00 hodin.

V horní části náměstí od čp. 13 na levé straně ač. 38 na pravé straně (při pohledu od městské zvonice) lze parkovat dle zvyklostí.

V době úplné uzavírky a zvláštního užívání místních komunikací budou úseky uzavřeny pro veškerý provoz podle schváleného dopravně inženýrského opatření. V nutných případech bude dle možností do uzavřeného prostoru zajištěn příjezd vozidlům integrovaného záchranného systému. Objízdná trasa se nestanovuje.

MĚSTO VIMPERK


 

Předpověď počasí

Středa 28. listopadu: Skoro jasno až polojasno, na severovýchodě a zpočátku i jinde zvětšená oblačnost s ojedinělým slabým sněžením. Odpoledne ubývání oblačnosti až na jasno. Nejvyšší denní teploty -2 °C až 2 °C, na jihovýchodě až 3 °C. Mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s, v Čechách dopoledne jen slabý proměnlivý do 4 m/s.

Po delší době se dnes konečně dočkáme na velké části území slunečních paprsků. Nebe totiž bude po protrhání nízké oblačnosti jasné až polojasné. Nejdéle se mraky udrží na severovýchodě Česka, ale i tam se během odpoledne bude vyjasňovat. Ještě slunečnější bude čtvrtek – po rozplynutí ranních ojedinělých (a mrznoucích) mlh nás čeká jasné nebe, pouze na západě Čech se může občas objevit vysoká oblačnost, kterou ale slunce bude prosvítat. A večer by už na jižní Moravu mohla dorazit nízká oblačnost od jihovýchodu. Málo oblačné počasí bude – na tuto roční dobu vcelku logicky – doprovázeno nízkými nočními teplotami – v noci na zítřek teploty klesnou na hodnoty kolem -7 °C (na horách při sněhové pokrývce i k -13 °C).

Čtvrtek 29. listopadu: Jasno, na západě až polojasno, ráno ojediněle mrznoucí mlhy. Večer na jižní Moravě místy zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší denní teploty -2 °C až 2 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině a na severních horách čerstvý vítr 4 až 9 m/s s nárazy 15 až 20 m/s.


 

Přehled tisku: rizikové mosty na silnicích a dálnicích, druhý solární boom nebo obavy ze sucha

V úterním přehledu českého tisku se dočtete, že na dálnicích a silnicích v Česku je 126 rizikových mostů. Jejich stav ale není kritický. Píše o tom Mf Dnes. Stát podle Lidových novin vypíše dotace, aby motivoval domácnosti k nákupu solárních panelů na střechy, tepelných čerpadel a zateplení domů. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Silnice v okolí Šumavy jsou po sněžení hůře sjízdné

Praha – Některé silnice v okolí Šumavy a Novohradských hor jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Způsobilo to noční sněžení a teploty pod bodem mrazu. Silnice na Vsetínsku mohou dnes ráno místy namrzat, řidiči musí jezdit opatrně. Dopravu ve Zlínském kraji komplikují místy také mlhy a silný vítr. CELÝ ČLÁNEK


 

Proběhl úvodní seminář k Ceně hejtmanky Jihočeského kraje za společenskou odpovědnost

Společenská odpovědnost firem je stále aktuálnější téma zahrnující širokou škálu aktivit. Ať už se jedná o dodržování práv zaměstnanců, odmítání korupce, ochranu přírodních zdrojů, recyklaci odpadů, zaměstnávání handicapovaných osob nebo podporu místních zvyků a produktů, mají tyto aktivity jedno společné: firma je dělá dobrovolně nad rámec svých povinností. Spousta firem je dokonce realizuje, aniž by to nazývala společenskou odpovědností. A právě firmám, které se těmto aktivitám věnují, je určena Cena hejtmanky Jihočeského kraje za společenskou odpovědnost (dále jen „Cena hejtmanky“). Tu společně připravují Jihočeský kraj, Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s. (dále jen „JAIP“), Jihočeská hospodářská komora a Rada kvality ČR.

Základní informace k Ceně hejtmanky byly představeny na tematickém semináři, který se uskutečnil 15. listopadu 2018 v budově Krajského úřadu Jihočeského kraje. Seminář uvedl Ing. Luboš Průcha, vedoucí Odboru regionálního rozvoje, územního plánování a stavebního řádu, který zdůraznil vliv společensky odpovědného chování organizací na život v regionu a všeobecnou podporu Jihočeského kraje směrem k představení a ocenění odpovědného úsilí.

V úvodní prezentaci představila Ing. Jana Moravcová, členka týmu JAIP, projekt s názvem „Road-CSR“, z jehož aktivit vzešla iniciativa tohoto ocenění. Zkrácený název projektu vychází z oficiálního „Roadmap for Integrating Corporate Social Responsibility“ (reg. č. PGI02364,  www.interregeurope.eu/road-csr). Obecným cílem projektu je šíření myšlenky společenské odpovědnosti firem do sféry malých a středních podniků. Do realizace projektu financovaného z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím programu Interreg Europe jsou kromě JAIP zapojeni také partneři z Kypru (vedoucí partner), Řecka, Slovinska, Norska, Španělska a Itálie.

V další části semináře seznámila Ing. Michaela Novotná, ředitelka JAIP, přítomné s konkrétními informacemi, které se týkají Ceny hejtmanky jako takové. „Koncept Ceny hejtmanky připravila Rada kvality ČR již v roce 2009. Cílem bylo informovat organizace a širokou veřejnost o problematice společenské odpovědnosti a podpořit úsilí podniků a organizací veřejné správy, které se společenskou odpovědností aktivně a nad rámec svých zákonných povinností zabývají“, upřesnila Ing. Novotná. Kromě Moravskoslezského kraje, který ocenil společenskou odpovědnost jako první, Cenu hejtmana dále (již pravidelně) vyhlašují kraje Plzeňský, Jihomoravský, Ústecký a Kraj Vysočina.

V Jihočeském kraji bude Cena hejtmanky na jaře roku 2019 udělena poprvé. Je určena organizacím podnikatelského sektoru, veřejného sektoru (NNO, vzdělávací instituce a další), ale i organizacím územní samosprávy (města a obce), a to za jejich společensky odpovědné aktivity a přínos pro život v regionu v roce 2018. Cenu vyhlašuje Krajský úřad, uchazeči se mohou přihlásit prostřednictvím jednoduchého sebehodnotícího dotazníku. Došlé přihlášky budou hodnotit vyškolení nezávislí hodnotitelé. Konečné pořadí pak stanoví Hodnotitelská komise, ve které jsou vedle zástupců Jihočeského kraje i zástupci spolupracujících subjektů (Rady kvality ČR, JAIP, Jihočeské hospodářské komory).

Aktuální informace o Ceně hejtmanky budou postupně zveřejňovány na webových stránkách JAIP: http://www.jaip.cz/cenahejtmanky  (tzjč)


 

Předpověď počasí

Úterý 27. listopadu: Oblačno až zataženo, v horských oblastech ojediněle slabé sněžení. Na jihu ráno ještě doznívající slabé sněžení. Během odpoledne od severu částečné ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty -1 °C až 3 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku čerstvý severovýchodní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude večer slábnout.

Do Česka proudí studený vzduch od severovýchodu. Děje se tak po přední straně tlakové výše nad severní Evropou. Čekají nás tak chladnější, často i ledové dny, tedy dny s maximy pod bodem mrazu. Dnes těchto míst bude ještě poměrně málo (nejvyšší teploty totiž čekáme mezi -1 °C a +3 °C), ale zítra se to bude týkat asi poloviny území (očekávaná maxima kolem 0 °C). Noci budou na celém území mrazivé. Hlavně noc na čtvrtek, kdy bude zřejmě málo oblačnosti, přinese teploty kolem -7 °C. Studené severovýchodní proudění se ve druhé polovině týdne změní na teplejší jihozápadní, což ale povede ke vzniku teplotní inverze nad střední Evropou.

Středa 28. listopadu: Jasno až polojasno, na severovýchodě zpočátku zvětšená oblačnost s ojedinělým slabým sněžením. Nejvyšší denní teploty -2 °C až 2 °C. Mírný východní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, v západní polovině Čech jen slabý proměnlivý do 4 m/s.


 

Vánoční sbírka na podporu projektu Klokánek Fondu ohrožených dětí

Chtěli bychom Vás informovat, že dne 24.listopadu byla zahájena tradiční vánoční sbírka na podporu projektu Klokánek Fondu ohrožených dětí. Budeme velmi rádi, pokud i letos se nás rozhodnete podpořit zasláním jakékoliv částky na číslo sbírkového účtu 3055103/0300, děkujeme, že pomáháte těm, kteří v životě neměli takové štěstí – DĚTEM. Za každý, Vámi zaslaný, příspěvek budeme moc rádi.

Jan Vaněk, DiS. předseda FOD


 

Prachatické muzeum sděluje

Omlouváme se, zítřejší (úterý 27. listopadu) přednáška PhDr. Jiřího Raka 28. říjen 1918 je zrušena kvůli nemoci přednášejícího. Náhradní termín bude oznámen. Dále srdečně zveme na opakování přednášky Zaniklé vesnice po odsunu Němců na Prachaticku, která bude mít svou reprízu 4. 12. 2018 v 17 hodin v pokladně Prachatického muzea – vchod z Velkého náměstí 13. Ti  z Vás, kteří ještě nemají rezervaci, prosím, aby si místo zamluvili na tel: 388 311419, nebo emailem: skopkova@prachatickemuzeum.cz.


 

Knihovna Vacov oznamuje

Uprostřed týdne nás čeká první beseda s projekcí
JOSEF PECKA – ŠUMAVSKÉ PODLESÍ.
Ve středu 28. 11. 2018 od 19.00 hod. v klubovně SK Vacov.
Vstupné dobrovolné. (fb)


 

Prachaticko zasypává sníh, doprava u Horní Vltavice stojí

ČTĚTE ZDE


 

Přehled tisku: drahé byty, oprava pražských mostů a výchova sportovních talentů

V pondělním tisku se dočtete například o vysoké ceně pražských bytů. Tématu se věnuje týdeník Respekt. Regionální deník píše o rozsáhlých opravách mostů a Hospodářské noviny upozorňují na nákupy fakultní nemocnice Královské Vinohrady, která podle nich nakupovala zdravotnické pomůcky bez soutěže. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Rychlý přehled událostí: Alojz Lorenc přednáší studentům, souhlas s brexitem a stříbro Krpálka i Sáblíkové

Užívali jste si volno tak, že jste neměli čas sledovat aktuální dění? Nevadí, přinášíme vám pravidelný souhrn víkendových událostí, jak je zachytil server iROZHLAS.cz.  CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 26. listopadu: Většinou zataženo, ojediněle, na jihu občas, déšť, nad 800 m, během dne postupně kromě jihovýchodu ve všech polohách, srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 2 °C až 6 °C. Mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na východě čerstvý severovýchodní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Na celém území dnes bude zataženo, ale srážky se přidají jen na jihu. Skupenství srážek bude rozmanité. Zpočátku bude spíše pršet (sněžit bude hlavně v oblasti Šumavy). Odpoledne a večer ovšem déšť přejde ve sněžení i na ostatních místech. Jen na jihu Moravy začne sněžit až v noci na úterý, kdy už ovšem začnou srážky ustávat. Sníh tak napadne především na úplném jihu Plzeňského kraje a v Jihočeském kraji. Nejvíce to bude na jihu Jihočeského kraje, kde do úterního rána napadne až 15 cm sněhu, na Šumavě i přes 20 cm. Z větších měst se nejvíce sněhu očekává v Českém Krumlově, kde napadne přes 10 cm. V Českých Budějovicích to bude kolem 3 cm. Zítra ráno se navíc může místy zejména na jihovýchodě tvořit náledí nebo zmrazky. V noci vlivem ochlazení (teploty klesnou pod bod mrazu) budou mokré povrchy namrzat. 

Úterý 27. listopadu: Oblačno až zataženo, na jihu ráno s doznívajícím sněžením, během odpoledne od severu částečné ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty -2 °C až 2 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr 2 až 5 m/s, na východě Moravy a ve Slezsku zpočátku čerstvý severovýchodní vítr 4 až 8 m/s s nárazy 15 m/s.


 

Právě jsme přišli na svět. Sedm kluků a pět holek

ČTĚTE ZDE


 

Vydatné sněžení zasáhne během pondělí a v noci na úterý zejména Prachaticko, Českokrumlovsko, Novohradské hory a jih Vysočiny. Na Českokrumlovsku může napadnout do úterního rána až 30 cm sněhu. Sníh bude mokrý a těžký, mimo komplikací v dopravě lze očekávat i lámání větví nebo i celých stromů pod tíhou nového sněhu. [JS]  FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Strakoničtí gymnazisté zvítězili v předkole Robosoutěže 2018

Dvoučlenné družstvo Magdalény Kůtové (oktáva) a Miroslava Matějčka (3.A) pod vedením Mgr. Pavla Navrátila zvítězilo v prvním předkole letošní středoškolské robosoutěže na Fakultě elektrotechnické ČVUT. V konkurenci 38 družstev se po úvodních jízdách dokázal strakonický robot postupně probojovat všemi vyřazovacími jízdami. Studenti měli na jeho stavbu a naprogramování necelé dva měsíce. Přestože jejich robot vzbudil u mnoha soupeřů dojem prosté konstrukce, dokázal zvítězit díky kvalitnímu naprogramování, které se osvědčilo při řešení všech záludných úkolů. Naše družstvo tak mohlo zúročit již několikaleté zkušenosti získané ve školním robotickém kroužku vedeném naším obětavým kolegou. Jelikož je Jihočeský kraj zřizovatelem Gymnázia Strakonice, přejeme týmu GYMSTR 8.O hodně štěstí do finále soutěže a držíme palce! (tzjč)

Výsledky najdete ZDE:


 

Studentky uspěly v Soběslavské růži

Tři studentky oboru Zahradnictví SOŠ veterinární, mechanizační a zahradnické a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky v Českých Budějovicích, kterou zřizuje Jihočeský kraj, se zúčastnily floristické soutěže v aranžování. Soutěž se konala 15. listopadu v Soběslavi pod názvem Soběslavská růže. V úkolu nazvaném „Fantazie 100 let“ se umístila studentka této školy na výborném 1. místě. V úkolu „věneček Památka zesnulých“ získala stejná dívka ještě místo čtvrté. Celkově děvčata obsadila pěkné 4. místo v družstvech. O den později se dvě studentky školy zúčastnily mezinárodní floristické soutěže Brněnská růže 2018. Hlavní téma znělo „V duchu přírody“. V disciplíně Interiérová dekorace si jedna ze studentek přivezla 7. místo. Důležité byly ale získané zkušenosti, setkání a seznámení s odborníky floristického oboru. (tzjč)


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře