AKTUÁLNĚ: Tichá vzpomínka na vimperskou židovskou synagogu a tzv. Křišťálovou noc z...

AKTUÁLNĚ: Tichá vzpomínka na vimperskou židovskou synagogu a tzv. Křišťálovou noc z 9. na 10. listopadu 1938

 

Tichou vzpomínkou si připomnělo vedení města a příchozí veřejnost vimperskou židovskou synagogu a tzv. Křišťálovou noc roku 1938.

Rok 1938 a následné válečné události znamenaly v podstatě likvidaci (nejen) vimperské židovské komunity. Mnichovskou dohodou se Vimperk ocitl v Němci zabíraném pohraničním pásmu, ve dnech 5.-7.10. 1938 jej opustila československá vojenská posádka, o den později sem již vpochodovaly německé oddíly. Většina židovského i českého obyvatelstva stačila uniknout do vnitrozemí. Situace se vyhrotila v noci z 9. na 10.11. – nacisty organizovaná tzv. Křišťálová noc se nevyhnula ani Vimperku; 10.11. místní nacisté vypálili synagogu a spálili veškerý její mobiliář. Chátrající stavba zůstala stát ještě několik let, než ji r. 1941 vimperský lékař dr. Erich Finger koupil a vzápětí nechal zbořit, aby získal stavební parcelu. Osud Židů na Prachaticku neblaze završily především dva transporty z Klatov do Terezína koncem listopadu 1942.
Po válce vyrostl na místě synagogy obytný dům (dnes čp.361/3). R.2003 bylo rozhodnuto o umístění pamětní desky – pro odpor obyvatel domu byla nakonec umístěna na opěrnou zeď sousedního objektu Správy NP a CHKO Šumava, kde byla 23.6. 2003 slavnostně odhalena.

Hlavní zdroj údajů: R. Hajník – Vimperk (edice Zmizelé Čechy)

Text a foto: FB – Město Vimperk

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře