ŠUMAVA: Vojenské lesy a statky zvou veřejnost na největší rybářskou událost Šumavy...

ŠUMAVA: Vojenské lesy a statky zvou veřejnost na největší rybářskou událost Šumavy – v předvečer 100. výročí založení republiky vyloví 650 let starý rybník

 

Vojenské lesy a statky ČR po dvou letech opět zvou veřejnost na výlov k jednomu z nejvýše položených chovných rybníků v Česku – Olšině. Největší rybářská událost na Šumavě předloni přilákala na šest tisíc návštěvníků, na sobotu 27. října zde Vojenské lesy připravily opět bohatý doprovodný program.

Výlov Olšiny nabízí návštěvníkům unikátní zážitek v kulisách panenské šumavské přírody, která se v roce 2016 otevřela veřejnosti po 60 letech v rámci optimalizace vojenského újezdu Boletice. Jde o tradiční událost podzimu spojenou s kulinářským zážitkem a bohatým naučně-zábavným programem především pro děti. Nejvýše položený chovný rybník v ČR o rozloze 138 hektarů začnou rybáři lovit v sobotu 27. října kolem sedmé hodiny ráno.

„Jde o unikátní vodní dílo, které se loví jednou za dva roky. Díky tomu, že je Olšina zasazena ve výjimečné přírod-ní oblasti, má její výlov neopakovatelnou šumavskou“ atmosféru, říká ředitel divize Horní Planá Petr Král.

Od rána bude přímo na hrázi připraven doprovodný program lesní pedagogiky, tentokrát zaměřený na rybářství. Návštěvníci si budou moci prohlédnout živé exempláře ryb ve speciální ukázkové kádi, prověřit své znalosti z oblasti rybářství, ale také si zasoutěžit o vánočního kapra.

V rámci výlovu bude otevřena i expozice v Rybářské baště Olšina, umístěná v unikátní památkově chráněné budově z poloviny 15. století. Stálá výstava je věnována rybářství, lesnictví, ale také historii regionu a zdejší fauně a flóře. Mimořádně zde bude zařazeno také promítání filmů s rybářskou tematikou.

Návštěvníci se budou moci občerstvit ve stáncích, které budou nabízet i čerstvé rybí speciality. Restaurace v rekreačním zařízení Olšina pak přichystá speciální rybí menu. Samozřejmostí je prodej čerstvých, právě vylovených ryb. K dostání budou především kapři a amuři.

„Ryby z Olšiny jsou mimořádně chutné a zdravé. Je to dáno tím, že rybník je napájen čistými horskými bystřina-mi. Ryby v něm rostou dva roky a při jejich chovu nejsou využívány intenzivní chovné metody. Olšina má kameni-topísčité dno, a tak ryby z ní nemají bahnitou příchuť,“ vysvětluje ředitel Petr Král.

Doprovodný program k výlovu největšího šumavského rybníku je plánován do 15 hodin.

K návštěvě výlovu mohou návštěvníci využít ubytovacích kapacit rekreačního zařízení Olšina. To nabízí širokou škálu ubytovacích standardů od hotelových pokojů, přes rodinné chaty až po turistickou ubytovnu. Více na www.olsina.cz.

 

HISTORIE OLŠINY: 650 LET STARÝ RYBNÍK, KTERÝ ZAPLAVIL I PRAHU

Rybník Olšina byl pravděpodobně vybudován zlatokorunskými cisterciáky již v roce 1370, první písemná zmínka pochází z roku 1458, avšak existují domněnky, že byl založen již roku 1370. Během 16. století patřil do majetku Zlaté Koruny, po zrušení kláštera připadl Rožmberkům, následně jej převzali Schwarzenbergové. Současným vlastníkem rybníka jsou Vojenské lesy a statky.
S rozlohou téměř 140 hektarů a čtyřsetmetrovou hrází vysokou bezmála 6,5 metru se na svou dobu jednalo o monumentální vodní dílo. Rybník pojme 2,5 milionu kubíků vody a když se na konci 18. století protrhla jeho hráz, záplavová vlna, která po toku Vltavy zabíjela a ničila majetky, doputovala až do české metropole. Olšina si tím tehdy vysloužila přízvisko “Vrahem až ku Praze.“

 

 

Text a foto: (tzvls)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře