PROTEXT: Kočka v bytě dokáže váš život obohatit, na oplátku ale od...

PROTEXT: Kočka v bytě dokáže váš život obohatit, na oplátku ale od vás očekává tu nejlepší péči

 

Rozhodli jste se pořídit si domů kočku? Pak se připravte na velkou změnu. Kočičí šelma dokáže váš život obohatit, ale očekává, že na oplátku dostane tu nejlepší péči, kterou si zaslouží. Přestože péče o kočku není příliš náročná, je dobré se na nového člena připravit.

První krok, kterým bychom měli začít, je pořídit výbavičku než si domů koťátko přineseme. Stáří koťátka by mělo být alespoň tři měsíce, do té doby by mělo být se svou kočičí maminkou.

V případě, že plánujete chovat kočku výhradně doma, musíte pořídit kočičí záchod a stelivo, stravu podle doporučení chovatele, škrabadlo na obrušování drápků, pelíšek a hračky. Kromě vybavení je dobré zajistit prostředí, ve kterém se bude kočka pohybovat, tak aby bylo bezpečné (zajistit skrýše, či kouty, odkud by se kočka špatně dostávala), v případě, že bydlíte například v paneláku, opatřit okna sítěmi, které zabrání vypadnutí kočky z okna. Další věcí je odstranit z dosahu věci, které by mohly kočce ublížit, jako jsou jedovaté rostliny nebo vratké vybavení či předměty.

Pokud chcete chovat kočku i venku, musíte počítat s tím, že ze začátku bude nějaký čas trávit s námi doma, a poté správně načasovat její vypuštění ven. Než poprvé pustíte kočku z domu, měli bychom jí pár týdnů před tím naučit na volně přístupné místo, kde bude mít k dispozici krmivo. Ze začátku vypusťte kočku před pravidelným krmením, hlad ji přinutí vrátit se zpět domů. Postupně můžete intervaly prodlužovat.

Jaké jsou základní požadavky na výživu koček?

Kočka je od přírody masožravec. Neobejde se bez bílkovin živočišného původu, dobře metabolizuje tuky, vyžaduje minimum sacharidů a vůbec nepotřebuje zeleninu nebo ovoce. Samozřejmě je rozdíl mezi kočkou chovanou výhradně doma a kočkou, která má přístup ven. Venkovní kočka si obohacuje jídelníček masem z ulovených drobných hlodavců. Složení potravy kočky žijící doma máte plně ve své kompetenci.

Základem jsou hotová krmiva, ať už ve formě granulí, tak mokrá, tedy konzervy a kapsičky. Pokud zvolíte kvalitní krmivo, máte jistotu, že Vaše kočka dostane přesně to, co potřebuje. Vždy vybíráme krmivo dle věku a specifických potřeb kočky. Přesvědčení, že kočka potřebuje také maso v přírodní podobě, vede často majitele k podávání syrového masa. V takovém případě je nutné dbát na to, aby maso bylo zdravotně nezávadné a především z prověřeného zdroje. V dnešní době máme velký výběr kvalitních granulí pro koťata Profine Cat Kitten, dospělé kočky N&D GF CAT ADULT i kočky v pokročilejším věku, tedy granule seniorské Calibra Cat HA senior & light. Dále jsou k dispozici granule pro kastrované kočky MONGE CAT MONOPROTEIN STERIL , pro kočky s dlouhou srstí nebo žijící výhradně doma. Je na Vás a hlavně na Vaší kočce, jakou příchuť a druh granulí si kočka vybere, výběr je opravdu veliký.

Které potraviny kočkám neprospívají nebo mohou způsobit zdravotní problémy?

Kočce škodí jednostranná strava. Výlučné krmení masem či masnými produkty může způsobit zdravotní komplikace. U zvířat krmených syrovým, ale i vařeným masem musíte dbát na vyváženost krmné dávky a zastoupení všech důležitých složek, které kočka potřebuje. Nedoporučuje se podávat lidskou stravu – tedy sladké, slané, kořeněné nebo mastné. Přestože jim naše jídlo většinou chutná, riskujete tím možné zdravotní problémy především gastrointestinálního charakteru nebo v horším případě problémy oběhového systému, díky nevyváženému poměru iontů.

Kastrovat či nekastrovat?

Je na Vašem rozhodnutí, zda chcete zvíře do chovu, nebo pouze jako mazlíčka. V druhém případě je lepší přistoupit ke kastraci. Kastrací se vyřeší problémy spojené s dospíváním, jako je změna chování a nehygienické projevy nejen kocourů (značkování).Kastrace, odborný termín používaný u koček i kocourů, je preferovanou metodou pro prevenci reprodukce. Kastrovány jsou z důvodů sociálních, zdravotních, ale i z důvodu kontroly jejich populace. Kočka pohlavně dospívá zhruba v šesti měsících, v té době dochází k první říji (mrouskání) a může dojít i k nakrytí. Pro zdraví kočky není rozhodující, zda někdy v životě měla koťata.

Kočka je považována za velmi čistotné zvíře, potřebuje v tomto ohledu naši péči?

V případě uší a zubů kočka péči potřebuje. Uši se doporučují čistit preventivně dvakrát ročně, bavíme-li se o zdravé kočce. Důležitá je především prevence a také pravidelná kontrola ucha veterinářem, který včas dokáže odhalit začínající zánět ucha nebo případný svrab, který je velmi častý u koček žijících venku. Co se týče péče o zuby, je vhodné kontrolovat zejména u starších koček, zda se nerozvíjí zánět dásní. Nejčastější příčinou je zubní kámen, který se postupně rozšíří až k zubnímu lůžku. Zubní kámen odstraní veterinář. Na vzniku zubního kamene se nejvíce podílí vyšší příjem syrové stravy a konzerv, kdy kočka není nucena stravu kousat a tím si mechanicky obrušovat zubní kámen. Předkládáním granulovaného krmiva dochází již při samotném krmení k mechanickému čištění zubů a tím předcházení vzniku zubního kamene.V současné době existují rovněž zubní kartáčky a enzymatické pasty s různými příchutěmi k čištění kočičích zubů. Pokud ovšem chcete kočce zuby čistit, je dobré ji zvykat na kartáček již od koťátka.

Jak předcházet onemocněním a kdy navštívit veterináře?

Zdravotní péče by měla být založena na odpovídající péči a prevenci z Vaší strany a adekvátní veterinární péči ze strany odborníka.

Už od narození prochází kočka vakcinací. S tou je možné začít již v 8. týdnu věku. Druh očkování se opakuje cca ve 12. týdnu a následně jedenkrát za rok. Na trhu je velké množství vakcín a záleží jen na Vás proti jakým onemocněním necháte svoji kočku očkovat.

Součástí péče je také běžné sledování zdravotního stavu. Každý majitel zná své zvíře nejlépe, pozná změny v chování, které by mohly poukazovat na zdravotní problém.

Uši mají být světle růžové, bez nečistot a vyšší koncentrace mazu uvnitř. Oči by neměly slzet, měly by být bez výtoku a větších ospalků.Nos má být čistý, bez příznaků rýmy, neslyšné dýchání. Dásně a jazyk mají být růžové. Srst lesklá bez parazitů a holých nebo zarudlých míst či strupů.

Kvalitní strava je více než polovina zdraví Vaší kočky.

Nezapomínejte, že kočka nebydlí u vás, ale vy bydlíte u své kočky.

 

PROTEXT

Ilustrační foto: pixabay

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře