ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Japonský křen wasabi působí jako přírodní antibiotikum

ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Japonský křen wasabi působí jako přírodní antibiotikum

 

 

Není křen jako křen. Ten japonský se jmenuje wasabi a kromě fantastického využití v kuchyni působí jako přírodní antibiotikum. V obchodech je ale často k dostání jeho náhražka v podobě wasabi pasty. Pokud si nechcete kupovat pravou wasabi pastu (pod označením hon wasabi), máme pro vás návod, jak si wasabi vypěstovat doma v květináči.

 

 

 

 

Nejedná se o nic složitého, jen je potřeba dodržovat několik pravidel. První záludností je hned nákup sazenice. Měli byste vybrat rostlinku Wasabia japonica a nesplést se jí s Armoracia rusticana, tedy křenem selským. Obě jsou podobné v květu, odlišují se ale listy. U pravého wasabi se můžete spolehnout na listy okrouhlého až srdčitého tvaru a výšku až 30 centimetrů.

Wasabii lze pořídit do 170 korun a až ji budete mít doma, nejlepší je zasadit ji do většího květináče s vlhkou a výživnou zeminou. Vlhkost je vůbec velmi důležitá a měli bychom ji udržovat stabilně po celou dobu růstu.

Velkou pozornost je nutné rovněž věnovat umístění květináče. Wasabii vyhovují stinná místa, kam svítí pouze ranní nebo večerní slunce. Velmi zajímavě reaguje japonský křen na teplotu. V létě hůře snáší počasí nad 20 °C, kdy zpomaluje růst. Více mu vyhovuje teplotní rozmezí od 10 do 18 °C, takže ožívá, na rozdíl od ostatních rostlin, na podzim. Nebuďte tedy překvapení, když se v chladnějším období bude činit, a přitom v teple nepovyroste ani o kousek.

Když se do pěstování wasabie pustíte, můžete úrodu očekávat za dva roky, až bude kořen dostatečně velký. Když ho budete zpracovávat, vezměte si nejprve raději menší množství, aby byl čerstvý. Po nastrouhání se z něj totiž rychle ztrácejí typické silice, a tím i část nezaměnitelné chuti. Pokud uříznete větší kus a nezpracujete ho, můžete zbytek oddenku schovat do mikrotenového sáčku a dát do lednice.

Kromě skvělé chuti má wasabi i řadu léčivých účinků. Látky v něm obsažené posilují imunitu, působí jako antioxidanty a přírodní antibiotikum a podle některých výzkumů dokáže dokonce zčásti redukovat rakovinné buňky. A aby toho nebylo málo, také ředí krev a funguje jako prevence zubního kazu.

Nejčastěji se wasabi podává k sushi a sashimi, výborně se doplňuje se sójovou omáčkou. Zpracovat se může nejen oddenek, ale také listy. Ty můžete klidně přidat do salátů, nebo je použít jako koření k masu.

JEN TO DOBRÉ

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře