DOBRŠ: Perla šumavského Podlesí přivítá druhý ročník mezinárodního hudebního festivalu Dobršská brána

DOBRŠ: Perla šumavského Podlesí přivítá druhý ročník mezinárodního hudebního festivalu Dobršská brána

 

Mezinárodní hudební festival Dobršská brána ve svém druhém roce nabídne osvěžující vhled do světa soudobé hudby bez dramaturgických kompromisů a formálního žánrového zařazení interpretů. Ti ve tvorbě, kterou představí, volně přechází mezi žánry a kombinují prvky lidové hudby s jazzem a komorní hudbou. Tomu odpovídá i konkrétní dramaturgie festivalu a jeho motto Brána do světa hudby.

Jednotícím prvkem druhého ročníku festivalu jsou dřevěné dechové nástroje. Ty uslyšíme v různých nástrojových kombinacích, hrát volnou improvizaci, lidové písně i kompozice určené přímo pro ty které konkrétní interprety. Z rodiny dřevěných dechových nástrojů se představí především klarinety a saxofony všech ladění a velikostí, ale též různé flétny, šalmaje a píšťaly. Bude znít hudba stará (skladatelka a mystička Hildegarda z Bingenu žila ve 12. století) i zcela současná, aktuální, vznikající právě v okamžiku vystoupení.

Jednotlivé koncerty festivalu se uskuteční na různých místech Dobrše. Komorní koncerty budou v kostele Zvěstování Panny Marie, některá vystoupení v areálu tvrze a zámku, jiná u kaple sv. Jana a Pavla. Posluchači i hudebníci se tak seznámí s Dobrší a jejími památkami zblízka.

Festival navazuje a zapadá do celosvětového trendu hledání nových souvislostí mezi tradiční, klasickou a soudobou hudbou a vytváří tak svým charakterem jedinečnou hudební událost, která by na české hudební scéně těžko našla srovnání. Festival současně dává nový impulz k setkávání světových hudebníků a českého publika na místě pro mnohé návštěvníky netradičním, přesto s dlouhou tradicí a to také hudební, přesto však mimo tradiční české metropole. Důkazem skutečnosti, že zaměření festivalu bylo vykročení tím správným směrem, je úspěch minulého ročníku, podpořený hudebními ohlasy ze strany publika a recenzemi hudebních kritiků. Na festivalu se v průběhu dvou dnů posluchačům představili interpreti z Norska, Švýcarska, Irska, i Francie. Proběhla tak akce se vskutku evropským přesahem.

Mezi účinkujícími umělci na letošní Dobršské bráně nebudou chybět třeba český  Phoenix Quartet (Pavel Hrubý, Michal Nejtek, Jaromír Honzák a Daniel Šoltis), známé české hudební uskupení Clarinet Factory, mimochodem nositel letošní hudební ceny Prague Music Awards, maďarský Bobély Dresch Quartet, Radim Hanousek & Pavel Zlámal Quintet (s Georgem Cremaschim, Kristiánem Kurucem a Petrem Práčkem), trio Romanovská/Tichý/Hrubý či norsko-švédsko-nizozemský Mats Eilertsen Turanga Quartet. Pro Matse je to do Dobrše po roce opět návrat, když v loňském roce byl člen hudebního uskupení Nils Øklad Ansamble, která obstaralo samotný nezapomenutelný vrchol festivalu. Nesmím zapomenout ani na mladou rakouskou dvojici Ramsch und Rosen, která staví hudbou mosty mezi minulostí současností, kde si v mnohotvárnosti uměleckého vyjádření každý posluchač, přijede-li na jejich dobršský koncert, jistě najde to své.  Vstupenky lze v předprodeji zakoupit na první, druhý nebo oba dva dny festivalu, na místě v infostanu na dobršská návsi pak i na jednotlivý koncert.

Stejně jako v loňském roce má i letos festival doprovodný program

V dobršská galerii CoCo se tak mohou návštěvníci ve čtyřech prostorech ve dvou podlažích setkat s dvěma výstavami. Čtyři fotografové (Renata Wagnerová, Petr Jedinák, Štěpán Kafka a Karel Šimon Hlavatý) se specielně pro ten účel spojili v „Družinu jediné krásy“, což je i název této výstavy. Druhá výstava s názvem „Scary monsters and super flaks“ pak představí tvorbu malířky Kateřiny Barabášové a výtvarníka a kurátora, žijícího v Berlíně Marka Schovánka. Tyto výstavy samozřejmě nebudou přístupny jen v době konání festivalu, prohlédnout si je lze každý víkend až do počátku října.

Ivo KRAML, zástupce pořadatele festivalu

 

Program festivalu:

pátek 17. srpna

16.00 – zámek – Phoenix Quartet

18.00 – zámek – Clarinet Factory

20.00 – zámek – Borbély Dresch Quartet

21.30 – kostel – Waclaw Zimpel & Klaus Kugel

 

sobota 18. srpna

11.00 – Galerie Co Co – vernisáž

11.30 – Galerie Co Co – Čistý obraz, ostrý zvuk – společné vystoupení saxofonistů a klarinetistů

13.00 – kostel – Romanovská Tichý Hrubý

14.00 – kostel – Seshen & Michal Wroblewski

15.00 – zvonice – Karla Braunová Trio

17.00 – zvonice – Ramsch und Rosen

19.00 – zámek – Hanousek Zlámal Quintet

21.00 – zámek – Mats Eilertsen Turanga Quartet

(Aktivní odkazy směřují na facebookové stránky festivalu, kde jsou profily jednotlivých interpretů a skupin.)

 

VIDEO: Filmové ohlédnutí za prvním ročníkem Mezinárodního hudebního festivalu Dobršská brána, dvěma srpnovými festivalovými dny roku 2017

 

PŘEČTĚTE SI U NÁS: První číslo bulletinu Mezinárodního hudebního festivalu Dobršská brána

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře