RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Plněné řízky
6 širších řízků, sůl, pepř, hladká mouky na obalení
Nádivka: 10 dkg vepřových jater, 1 vetší vejce, 2 žemle,1 lžíce másla, plnotučné mléko na namočení žemlí, sůl, majoránka, 1 lžíce nasekané petrželky, 2 utřené stroužky česneku
Žemle nakrájíme na kousky a namočíme je do mléka. Lehce vymačkáme a utřeme je s kořením, solí, měkkým máslem, česnekem, vejcem, nakrájenými játry, petrželkou a majoránkou.
Plátky masa lehce naklepneme, osolíme, opepříme a do každého uděláme hlubokou kapsu. Naplníme, sešijeme a obalíme v hladké mouce. Zprudka opečeme na másle, a i s výpekem dáme do pekáčku. Podlijeme troškou vývaru a pečeme v horké troubě. Během pečení obracíme a podle potřeby podléváme. Měkké maso vyndáme, odstraníme nitě a výpek zredukujeme na šťávu, do které přidáme kousek másla.
Výborné jsou s novými bramborami.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ