TIP NA RODINNÝ VÝLET: Annínsko si o tomto víkendu při sklářské pouti...

TIP NA RODINNÝ VÝLET: Annínsko si o tomto víkendu při sklářské pouti zvolí svoji novou královnu

 

Korunovace nové sklářské královny bude v sobotu 28. července odpoledne vrcholem III. sklářské anenské pouti v Anníně na Sušicku. Součástí víkendových slavností budou ukázky výroby a broušení skla ve sklárnách v Anníně a sousedním Rajsku, taneční vystoupení souboru Annínské ženy nebo koncert Nezmarů.

Sklářskou pouť v Anníně založili místní lidé před dvěma lety. „Navázali jsme na vesnické poutě, které se v Anníně před lety přestaly držet. A protože má Annín 222 let dlouhou sklářskou historii a dodnes se v našem údolí sklo brousí a několik let znovu i vyrábí, je pouť zasvěcená právě sklářům. Annín navíc slaví jmeniny. Jméno dostala vesnice v 19. století podle Anny, manželky tehdejšího majitele sklárny. Důvodů k oslavě je tedy hned několik,“ vysvětluje zakladatel pouti a annínský rodák Lukáš Milota.

Letošní pouť začne v pátek večer koncertem Jakuba Smolíka v kostele na Mouřenci. Při něm sklářská královna Lucie I. vyzvedne korunovační klenoty, které předloni vyrobili místní skláři. „Poté zažehneme oheň, který symbolizuje sklářskou výheň a půjdeme coby světelný průvod z Mouřence dolů do údolí. Oheň předáme sklářům a ostatním lidem jako znamení, že začala pouť,“ popsal letošní novinku Milota.

Od sobotního rána můžou zájemci přicházet do sklárny v Anníně, kde můžou pozorovat výrobu skla, a nebo do manufaktury v Rajsku, kde uvidí broušení skla nebo vinutí perlí. Ve 14 hodin vyjdou z obou skláren slavnostní průvody a zamíří do centra Annína. V čele průvodu pojede v kočáře taženém koňmi současná sklářská královna Lucie I., občanským jménem Lucie Hájková, jejíž funkční období právě v sobotu končí. Jestli bude i dál královnou nebo žezlo převezme na dva roky druhá kandidátka Ludmila Koželuhová, se lidé dozvědí po sečtení hlasů z tajné volby po 15. hodině. Novou královnu čeká korunovace a složí slib a jako dárek dostane vystoupení Konrádyho dudácké muziky z Domažlic. I letos se účastníci pouti můžou těšit na vystoupení tanečního souboru Annínské ženy. „Je nás 14. Té nejmladší z nás je 27, nejstarší 72 let. Pro letošní pouť jsme si připravily retro tanec ve stylu 60. let a večer zopakujeme oblíbený kankán,“ láká na obě vystoupení trenérka souboru Lada Hanzelínová. Hudebním vrcholem pouti bude v sobotu od půl šesté večer vystoupení skupiny Nezmaři. Večerní zábavu se skupinou Dobrý ještěr doplní po setmění ohňová a světelná show.

V neděli po 11. hodině projde Annínem procesí, které bude zakončené mší svatou ve sklářské hrobní kapli rodiny Schmid nad annínskou sklárnou. „Mši bude sloužit místní kněz Jenda Kulhánek, který zároveň požehná královně a ostatním lidem na Annínsku. Součástí mše bude i modlitba za zemřelé obyvatele našeho údolí,“ upřesňuje organizátor Lukáš Milota. Hudební tečkou za annínskou poutí bude v neděli od 18 hodin koncert Pocta sklářům v kostele na Mouřenci, při kterém vystoupí harfistka Katarína Ševčíková a sopranistka Valentýna Mužíková. Sklářská královna při koncertu uloží opět na rok do kostela korunovační klenoty. V sobotu i v neděli budou v kostele a kostnici na Mouřenci komentované prohlídky. Pro veřejnost bude také otevřené Muzeum lehkého opevnění nedaleko Annína. Pro návštěvníky jsou nachystané pouťové atrakce, stany s občerstvením a můžou navštívit prodejní stánky. V rámci doprovodného programu bude přístupná také nová kulturní stodola s výstavou 222 let Annína. Pro rodiny s dětmi je připravená poznávací hra O poklad sklářské královny Annínska.

Text a foto: iŠUMAVA

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře