TÝDEN NA RADNICI (54): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá...

TÝDEN NA RADNICI (54): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá víkendová inventura

Nejdelším dnem roku (21. 6., 16 hod. 22 min.) začalo léto.
Jaká byla nejdůležitější práce na radnici tento první letní týden. Především to bylo pondělní zasedání zastupitelstva města (ZM) jako vrcholného orgánu samosprávy města. Bylo to předposlední v tomto volebním období.

Město dostává nové šance pro rodinné bydlení. Byla odsouhlasena výstavba rodinných domků v prostoru Hrabice. Soukromá firma nabídne v této lokalitě zajímavý produkt výstavby domů „na klíč“. A to včetně projekce, stavby i nabídky financování.

A záruka pro město? Do pěti let musí investor ze svých peněz podle projektu udělat kompletní stavební vybavení lokality počínaje kanály, vodou, plynem atd. až po osvětlení, chodníky i asfaltové cesty a předat to zdarma zpět městu. To platí i pro domy, co už stojí. Rozpočtová cena tohoto smluvního závazku je kolem 45 mil. Kč. Město dostane za pozemky 3,6 mil. Kč a po podpisu smlouvy je můžeme použít na přípravu dalších stavebních pozemků, třeba v jiných lokalitách. A pojistka? Když to firma neudělá, tak město pozemky může odkoupit zpátky za desetinu ceny.

A začneme stavbu „májovky“. Výběrové řízení už proběhlo a byl schválen úvěr 60 mil. Kč na stavbu úseku od Fišerky po Zlatou Hvězdu. Začne se v září tohoto roku. Je ale potřeba ještě doladit technické věci stavebního povolení. Je to celé pro město finančně bezpečně zvládnutelné a udělá se to ještě za „levné peníze“ (1, 8 % úroku při fixaci na 10 let). Bylo to vše projednáno v různých komisích, odborech, na pracovních schůzkách zastupitelstva i ve finančním výboru. Prostě jdeme do toho s kolektivním vědomím prospěšnosti. Tu rekonstrukci jsme lidem slíbili, tak to plníme.

Zajímavá byla schůzka nad studií „nádrže Hrabice“. Jedná se o rybník, o kterém už jsme informovali. Projektant ing. Josef Skala představil konečnou verzi. Vznikne tam skoro hektarová nádrž s provozní hloubkou kolem čtyř metrů. Mohla by se tam udělat v horní části rybníku lávka, na svazích pak odpočinková rekreační zóna, stezka kolem atd. Během pár dní dostaneme videoskicu, tak to zveřejníme. Martin Kalous, šéf odboru majetku, začne upřesňovat celkovou rozlohu zatopených pozemků. To vše také pro možnost podání žádosti o významný státní grant.

Byl schválen Strategický plán rozvoje sportu. Je to podmínka pro další získávání peněz od státu na investice do sportovních zařízení. Skvělá práce našeho odboru rozvoje. Kristýna Samková a Eliška Gregorová to zvládly v rekordním čase. Je to na našem webu města.

Sportovní kluby dostaly poprvé na svou činnost od města jeden milion korun. Městu se vede dobře, a tak jsme si to zvýšení o 200 tis. Kč mohli dovolit.

Pokračovaly kontroly rozdělaných ulic Mírové a Nad Stadionem, byl předán stadion ke stavbě tartanového atletického projektu. Vše běží podle plánu. Teď nás čeká rozkopání ulic Sušická a Pražská, tam se budou dělat o prázdninách přechody.

Jedna hodně milá slavnost bude v neděli, a to otevření Rákosníčkova hřiště u Volyňky. Jistě si pamatujete, jak město zvítězilo v hlasování a jaké to vyvolalo nadšené emoce. A jak to rozproudily na facebooku hlavně tři mámy. Pavlína Chvostová, Hana Košnarová a Iveta Preslová. Moc se těšíme a děkujeme všem.

Celý pátek jsme byli s vedoucím odboru životního prostředí Josefem Kotálem na semináři o odpadech. Bylo to jednání o komunálním odpadu, třídění, recyklaci, elektroodpadu, spalovnách, o roli státu nebo města. Mnoho je toho nejasného. V diskuzi byla několikrát zmíněna výborná úroveň celé koncepce nakládání s odpady v našem městě. Je to dobrá zpráva, fakt jsou na kraji o Vimperku velmi dobré reference.

A ještě něco. Někdo z Vás se mne ptal, jak snáším osobní napadání, vyhrožování, lži a urážky třeba z posledního zastupitelstva nebo z různých vimperských tiskovin. Štve i posiluje mne to. Jsme na správné cestě s tímto městem pohnout dopředu. Nikdo nás v tom nezastaví. Je to vyčerpávající práce, kterou dělám rád. Jsem zvyklý jet naplno.

Tak hezký víkend a držte nám palce.

Pavel DVOŘÁK (JIH 2012), starosta města Vimperk

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře