ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Méně známé vitamíny D a K, jsou pro lidské tělo také velice důležité
Vitamíny se stále více spojují s jídlem, protože právě správný mix potravin vede k pevnému zdraví a komplexní péči o celé tělo. Je pravda, že pulty zdravých eshopů jsou zaplaveny „hypervýživnými“ přípravky a výtažky, které jsou komplexní a pokud je správně dávkujete, měli byste mít vyvážený přísun těchto nezbytných látek, starajících se především o obranyschopnost.
Známé vitamíny
Nejznámější jsou vitamíny A, C a E, ovšem najdou se i takové, které buďto musíme získávat jinak než z potravy, nebo jsou pro nás tak trochu „španělskou vesnicí”. I ty je však potřeba znát, neboť mají neoddiskutovatelný přínos. Představme si dva z takových vitamínů, ať máte alespoň představu, k čemu jsou vlastně dobré.
Vitamín D
Většinu vitamínů získává naše tělo z potravy, v případě kalciferolu, tedy vitamínu D je tomu poněkud jinak. V dostupné a přirozené formě se totiž vyskytuje pouze v rybách a vaječném žloutku, případně v některých houbách. Nejvíce ho však získáme ze slunečního UV záření.
V důsledku nedostatku vitamínu D se mohou objevit bolesti kostí a kloubů, nejčastěji to bývá v zimních měsících lednu a únoru. Tyto bolesti mohou být jen jedním z několika příznaků takzvaného slunečního deficitu, později může dojít dokonce k měknutí kostí, které se stávají pórovitými a více se lámou.
Zelený vitamín K
Možná budete také méně informovaní o přínosu vitamínu K, který se tak trochu krčí na konci abecedního výčtu všech známých i méně známých vitamínů. Přesto bychom ho neměli opomíjet. Je nazýván také „antikrvácivým vitamínem“, protože je nesmírně důležitý pro správnou srážlivost krve a činnost krevních destiček. Ten již nemusíte získávat vstřebáváním slunečních paprsků, nalézá se prakticky ve všem, co má zelenou barvu. Je totiž závislý na chlorofylu v rostlinách. Najdeme ho ale také kupříkladu v rajčatech.