STRAKONICE: Historii a současnost raketového vojska ukazuje výstava na druhém hradním nádvoří

STRAKONICE: Historii a současnost raketového vojska ukazuje výstava na druhém hradním nádvoří

Venkovní výstavu s názvem 100 let raket hostí strakonický hrad, konkrétně jeho druhé nádvoří. Vernisáž se koná ve čtvrtek 5. května od 16 hodin. Výstava potrvá do 29. června.

Výstava s názvem 100 let raket se věnuje historii a současnosti raketového vojska. Mapuje vývoj raketových zbraní od první světové války až po současnost. Na dvaadvaceti panelech přibližuje vývoj jednoho z nejsložitějších zbraňových systémů za uplynulých sto let. Autory výstavy jsou Ivo Pejčoch a Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu Praha. Výstavu připravovali několik měsíců. „Snad nejobtížnější bylo získat k některým tématům dostatečně kvalitní fotografie s vypovídající hodnotou. Zatímco část problematiky je bohatě zdokumentovaná, u jiných témat tohle zdaleka neplatí. Některé fotografie jsme museli pořídit díky exponátům v muzeích,“ prozradili historici.

Expozice přibližuje i současnost. Jeden z panelů se například věnuje 25. protiletadlovému raketovému pluku ze Strakonic, jehož příslušníci úspěšně navazují na tradice Československého pěšího praporu 11 – Východního. Ten byl v době druhé světové války nasazen do bojů u severoafrického přístavního města Tobruk. „České protiletadlové raketové vojsko nemá jen bohatou historii. Plní úlohu spolehlivého partnera při zabezpečení integrované protivzdušné a protiraketové obrany v rámci NATO,“ uvedl velitel 25. protiletadlového raketového pluku plukovník Ján Sedliačik.

Město Strakonice

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře