LÍSTEK ŽIVOTA: Deset důvodů, proč je užitečné natrhat si mladé listy kopřivy

LÍSTEK ŽIVOTA: Deset důvodů, proč je užitečné natrhat si mladé listy kopřivy

 

Kopřiva, přes svůj název a vzhled, je velmi užitečná bylina, která je účinná při léčbě široké palety onemocnění. Tato bylina se také označuje jako žahavka, protože listy a stonky obsahují ostré chlupy, které při dotyku vyvolávají pocit pálení.

Nejsilnější jsou mladé listy, které se sbírají od konce dubna do konce května, takže teď začíná ideální období pro její sběr. Můžete vařit stonky a listy, nebo využívat extrahovaný olej, a léčit vše od menopauzálních symptomů až po vysoký krevní tlak.

Kopřiva, přes svůj název a vzhled, je velmi užitečná bylina, která je účinná při léčbě široké palety onemocnění. Tato bylina se také označuje jako žahavka, protože listy a stonky obsahují ostré chlupy, které při dotyku vyvolávají pocit pálení. Nejsilnější jsou mladé listy, které se sbírají od konce dubna do konce května, takže teď začíná ideální období pro její sběr. Můžete vařit stonky a listy, nebo využívat extrahovaný olej, a léčit vše od menopauzálních symptomů až po vysoký krevní tlak.

Níže jsou některé z mnoha výhod a použití pro kopřivu (Urtica dioica)
1. Přírodní detoxikace
Kopřiva odstraňuje toxiny z těla a čistí celý systém. Je silným diuretikem, a také zajišťuje, aby se z těla rychle odstranily přebytečné toxiny. Tato rostlina také stimuluje lymfatický systém a trávicí systém.

2. Zdraví ledvin
Protože je to silné diuretikum, kopřiva pomáhá udržet ledviny čisté a zdravé. A může být také schopna pomoci rozbít ledvinové kameny.

3. Menstruace a léčba menopauzy
Kopřiva prokázala, že uklidňuje křeče a nadýmání, dvě z nejběžnějších vedlejších účinků menstruace. Kvůli svým adstringentním a koagulačním vlastnostem může kopřiva také snížit nadměrné krvácení během menstruace. A může také pomoci regulovat hormony během menopauzy a menstruace.

4. Pomoc při porodu
U kopřivy se věří, že pomáhá řešit nadměrnou bolest a urychlit proces během porodu. Může také snížit krvácení, protože je to přírodní koagulant. Většina civilizací jí také používají ke zlepšení produkce mléka.

5. Zlepšuje oběh
Vitamin C v kombinaci se železem činí z kopřivy výborný přírodní prostředek pro stimulaci toku krve. Zlepšený oběh pomáhá při hojení ran, snižování únavy a prevenci bolesti hlavy.

6. Podporuje zdravé kosti
Bór, který se vyskytuje ve velkých množstvích v kopřivě, je minerál, který je pro zdraví kostí rozhodující. Bór pomáhá udržovat obsah vápníku v našich kostech, což zabraňuje zlomeninám, osteoporóze a dalším problémům kostí.

7. Protizánětlivá
Kopřiva má protizánětlivé vlastnosti, což je účinné při léčbě zánětu v důsledku artritidy, dny a dalších stavů. Výzkum podporuje myšlenku, že konzumace kopřivy může potlačit bolest svalů, snižovat artritické příznaky a léčbu dny.

8. Zdravá kůže
Při aplikaci na kůži bylo prokázáno, že působí na různé kožní onemocnění, jako je akné a jiné bakteriální infekce. Extrakt může také snížit vzhled jizev, stařeckých skvrn, a vrásek.

9. Respirační podpora
Bylo prokázáno, že některé kombinace výluhů z kopřivy redukují alergické reakce a symptomy sezónních alergií. Užívání kopřivového čaje je další přírodní lék, který byl po staletí používán k léčbě astmatu a dalších respiračních problémů.

10. Jiné účinky
Tato bylina byla také spojena s podporou zdraví srdce, prostaty a gastrointestinálního systému. Tento přírodní lék může pomoci zabránit růstu a zánětu prostaty, snížit krevní tlak a zabránit a potlačit vředy a hemoroidy.

Jak používat kopřivu
Čerstvé, mladé kopřivy se nejlépe používají, zejména pokud se nacházejí tam, kde žijete. Měli by být vařené, dokud nebudou nabízeny a poté ochuceny malým množstvím másla.

Pro vnější použití mohou být listy použity syrové a umístěny přímo na oblast, která má revmatickou bolest, protože zvyšuje oběh a potlačuje bolest. Mnoho lidí se snaží vyhnout pálení z těchto kopřiv, ale ti, kteří trpí artritickou bolestí, by měli pichlavé pálení překonat za účelem zmírnit bolest a zánět.

Sušené listy mohou být použity v čaji nebo posypány na vaše jídlo jako petržel.

Chcete-li udělat čaj, umyjte jednu malou větvičku mladé kopřivy a přidejte k jednomu šálku vařící vody. Promícháme. Nechte vychladnout, přeceďte a potom konzumujte.

Pozor – zatímco kopřiva je účinným přírodním léčivem pro mnoho nemocí, neměla by být používána těmi s nízkým krevním tlakem. Také, pokud jste těhotná, nezapomeňte to konzultovat se svým lékařem nebo bylinkovým odborníkem dříve, než použijete z jakékoliv důvodu kopřivu.

Text a foto: LÍSTEK ŽIVOTA

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře