ČESKÉ BUDĚJOVICE: Písek slaví návrat na trůn! Je Městem pro byznys Jihočeského...

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Písek slaví návrat na trůn! Je Městem pro byznys Jihočeského kraje

Písek, který vloni skončil těsně pod nejvyšší příčkou, se letos dočkal. Jeho největší jihočeský rival, Jindřichův Hradec, bere stříbro, vítěznou trojici doplňuje Milevsko. Srovnávací výzkum Město pro byznys, který zpracovává analytická agentura Datank, hodnotí podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy ve všech 205 obcích s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy.

Písek nabízí skutečně komplexní podnikatelské podmínky
Třicetitisícové město na Otavě se může pochlubit velmi vysokým podílem firem, stejně tak i vysokým podílem malých a středních podniků. Písek potvrdil pověst města studentů, má vysoký počet žáků v odborném vzdělání, a také index stáří je na velmi nízké úrovni. V oblasti pracovního trhu vítězné město vyniká nízkou nezaměstnaností, a to i tou dlouhodobou! Zvyšuje se také počet obyvatel, což svědčí nejen o dobrých podmínkách pro podnikání, ale i pro život. Město se může pyšnit nejvyšší likviditou v kraji a také vysokými kapitálovými výdaji. Písek dosáhl rovněž velmi dobrých výsledků v testu elektronické komunikace, která prokazuje dobrou komunikaci úřadu s podnikateli.

„Myslíme si, že to není krátkodobá záležitost, ale je to dlouhodobý trend. Pokud budeme podporovat podnikatele, přinese to zaměstnanost, bude se ve městě více utrácet, a to znamená i lepší podmínky například pro malé obchody a živnostníky. Jednoduše řečeno se to, že radnice spolupracuje s podnikateli, lidem ve městě vyplatí“, okomentoval vítězství místostarosta Písku Jiří Hořánek.

V Jindřichově Hradci mají vstřícný úřad, Milevsko podnikatelsky roste
Jindřichův Hradec je vůbec nejlepší v kritériích přístupu veřejné správy. Má nejlepší radniční webové stránky s podnikatelským obsahem, nabízí v kraji nejvyšší počet úředních hodin, má nejnižší poplatky za vodné a stočné. Radnice také vynakládá dostatečné finanční prostředky na veřejnou dopravu. V bronzovém Milevsku je nejvyšší meziroční nárůst počtu ekonomických subjektů v celém kraji, město zároveň nabízí velmi nízké ceny pozemků a jednu z nejnižších daní z nemovitosti. Letošní výrazný postup na stupně vítězů si rozhodně zaslouží.

CzechInvest znovu vybírá investičně nejatraktivnější regiony
Samostatnou soutěžní kategorií, kterou vyhlašuje Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest, je Investičně atraktivní region. Tato kategorie hodnotí přístup místních samospráv vůči podnikům a připravenost podnikatelského prostředí dané lokality pro nové soukromé investice. Jejím cílem je prezentovat úspěšné příklady obcí v České republice, které efektivně spolupracují s podnikatelskou sférou na hospodářském a investičním rozvoji regionu. Přihlášky je možné zasílat na adresu mestoprobyznys@czechinvest.org od 1. února do 31. března 2018. Prvních šest nominovaných bude představeno na vyhlášení celostátních výsledků výzkumu Město pro byznys v dubnu 2018.

Srovnávací výzkum Město pro byznys hodnotí letos již podesáté podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností v České republice. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Pořadí vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Pro pracovníky městských úřadů, podnikatele ale i veřejnost je sestavován unikátní žebříček nejlepších měst s největším podnikatelským potenciálem v ČR. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR.

Pořadí podle jednotlivých kritérií

Podnikatelské prostředí – hodnotí se aktuální vývoj počtu podnikatelských subjektů, podíl malých a středních firem, stabilita krajiny, vzdálenost k dálnici, index stáří, ceny stavebních pozemků, změny v počtu obyvatel, nezaměstnanost, průměrný plat, počet studentů…

Pořadí: 1. Písek, 2. České Budějovice, 3. Blatná, 4. Milevsko, 5. Třeboň, 6. Tábor, 7. Strakonice, 8. Trhové Sviny, 9. Soběslav, 10. Český Krumlov, 11. Kaplice, 12. Jindřichův Hradec, 13. Vodňany, 14. Vimperk, 15. Prachatice, 16. Dačice, 17. Týn nad Vltavou

Přístup veřejné správy – hodnotí se podíl kapitálových výdajů obce, podíl výdajů na veřejnou dopravu, likvidita, dluhová služba ve vztahu k běžným příjmům obce, informace na webu města směrem k podnikatelské veřejnosti, výše poplatku vodného a stočného, daně z nemovitosti, rozsah úředních hodin a proběhl také tajný test elektronické komunikace, kterým se zjišťuje jak rychle a v jaké kvalitě úřad odpovídá na dotazy.

Pořadí: 1. Jindřichův Hradec, 2. Písek, 3 Milevsko, 4. Prachatice, 5. Dačice, 6. Kaplice, 7. Blatná, 8. Vimperk, 9. Tábor, 10. Třeboň, 11. Strakonice, 12. Tábor, 13. České Budějovice, 14. Trhové Sviny, 15. Týn na Vltavou, 16. Soběslav, 17. Vodňany

 

Text a foto: (tzmpb)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře