RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Velikonoční jidáše

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Velikonoční jidáše

 

Na Zelený čtvrtek se na připomenutí Jidášovy zrady pečou velikonoční jidášky (někde ovšem už ve středu, aby se ve čtvrtek mohli jíst za svítání). Typické velikonoční pečivo z kynutého těsta má většinou tvar krouceného provazu (symbolizuje tak to, že se Jidáš po zrazení Krista oběsil). Jidáše se tvarovaly i do podoby různých zvířátek, mláďátek a ptáčků, aby přivolaly jaro. Kdo jedl Jidáše na Zelený čtvrtek, byl po celý rok chráněn před hadím uštknutím.

 

VELIKONOČNÍ JIDÁŠKY (Kvilda):

Suroviny:
50 dkg polohrubé mouky
250 ml smetany
2 žloutky
12 dkg cukru krupice
10 dkg rozpuštěného sádla
1 droždí ( kvásek )
1 lžička nastrouhané citronové kůry
špetka soli
Z poloviny vlažného mléka, trochy mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli, přidáme rozpuštěné sádlo, zbylé vlažné mléko a žloutky a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pak necháme kynout na teplém místě. Po nakynutí z těsta tvarujeme válečky tenké asi 1,5 cm, dlouhé cca 20 cm, a stáčíme do spirálek nebo esíček, ale můžeme vytvořit třeba i uzlíky, ptáčky a pod.
Pokládáme na pečící papír, necháme ještě chvíli vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme dozdobit mákem, mandlemi a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Po upečení se potíráme horkým medem.

 

JIDÁŠE MEDOVÉ (Strašínsko)

Suroviny:
50 dkg polohrubé mouky
10 dkg medu
10 dkg másla
1 droždí (kvásek -cukr, droždí, teplé mléko, troška hl. mouky)
2 žloutky
špetka strouhaného muškátového oříšku
1/4 l vlažného mléka
špetka soli
citrónová kůra
žloutek se smetanou na potření před pečením
medové máslo: 1O dkg másla s 10 dkg medu
moučkový cukr na posypání

Med s máslem mírně ohřejeme a umícháme. Přidáme žloutky a chvilku třeme. Přidáme mouku, citronovou kůru, oříšek a kvásek. Vlažným mlékem zaděláme těsto.
Necháme kynout na 2 hodiny.
Po vykynutí vyvalujeme pramínky, které stočíme do spirálky, konec zastrčíme do středu. Dáme na plech a potřeme žloutkem se smetanou. Pečeme při 190 st. asi 10-15 minut. Potíráme i během pečení. Po vytažení necháme chvilku vychladnout, rozkrojíme a promažeme medovým máslem.

 

JIDÁŠKY PAŠIJOVÉ (Maleč)

Suroviny:
25 dkg hladké mouky
25 dkg hrubé mouky
¼ l mléka
12 dkg cukru
1 droždí (kvásek)
Citrónová kůra
12 dkg másla
Špetka soli
Po vykynutí vyvalujeme pramínky, které stočíme do spirálky, konec zastrčíme do středu. Dáme na plech a potřeme žloutkem se smetanou. Pečeme při 190 st. asi 10-15 minut. Po vytažení z trouby potíráme teplou smetanou s medem a cukrujeme.

 

JIDÁŠE OŘECHOVÉ (1927)

Suroviny:
50 dkg hladké mouky
1 droždí (kvásek)
10 dkg cukru krupice
10 dkg másla
3 vejce
asi 250 ml mléka
20 dkg mletých ořechů
1 vanilkový cukr
citrónová kůra
na potření máslo s rumem nebo medem
moučkový cukr na posypání

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, se špetkou cukru a dvěma lžícemi mouky ho zamícháme a necháme na teplém místě vyběhnout. Do mísy s moukou přidáme vejce, vanilkový a krupicový cukr, rozpuštěné máslo, ořechy, přilijeme kvásek a dobře propracujeme. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijeme trochu vlažného mléka. Jakmile je těsto spojené, přeložíme je na vál, dobře propracujeme dohladka a pod utěrkou necháme na teplém místě alespoň 1 hodinu vykynout.
Z vykynutého těsta tvarujeme různé uzlíky, houstičky, preclíčky. Na plechu je necháme ještě dalších 15 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 10–15 minut dozlatova.

 

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře