NOVINKA A NOSTALGICKÁ VZPOMÍNKA: Pošumavský rychlík. Pojede až do Volar?

NOVINKA A NOSTALGICKÁ VZPOMÍNKA: Pošumavský rychlík. Pojede až do Volar?

 

Klub železničních cestovatelů (KŽC) chystá pro letošní letní sezonu zajímavou novinku a nostalgickou vzpomínku zároveň. Pamětníci si vybaví, že v ne tak dávné minulosti nebylo nic neobvyklého cestovat z Vimperka a okolí do našeho hlavního města přímým spěšným vlakem. Ráno objezd dvacet minut po třetí, příjezd do Prahy kolem půl deváté. Zpátky večer odjezd před sedmou a o půlnoci příjezd domů. Přímé autobusy do naší metropole z Vimperka ještě nejezdily, a tak co jiného lidem zbývalo, pokud nechtěli cestou několikrát přesedat.

Kluk železničních cestovatelů vypraví na koleje tzv. Pošumavský rychlík. Historický vlak z Prahy přes Beroun, Příbram, Březnici, Blatnou, Strakonice a Vimperk do Volar, a to každou sobotu od 2. června do 22. září. tam a každou neděli od 3. června. do 30. září zpět, tedy z Volar do Prahy.

“Pošumavský rychlík je prvním pravidelně jezdícím historickým rychlíkem v Jihočeském kraji. Z Prahy hlavního nádraží a Smíchova vás sveze přes Beroun, do Jinců, údolím Litavky. Podél ní projede skrz pohoří Brdy do hornického města Příbram. Poté pokračuje do Březnice a u Bělčic vstoupí na území Jihočeského kraje a pokračuje přes Blatnou do Strakonic, odkud bude dále stoupat přes Vimperk, Kubovu Huť, nejvýše položenou železniční stanici v ČR až do samého srdce Šumavy, do Volar,” stojí v tiskové zprávě.

“Na vlaky KŽC Doprava přispějí kraj i hlavní město. V Jihočeském kraji se ale o zahrnutí do závazku a vyčlenění příslušné sumy v rozpočtu teprve jedná. V úvahu tak podle organizace Jikord připadá i krizová varianta, že by rychlík zajížděl jen do Blatné,” vysvětlují organizátoři.

Ve vlacích platí tarif Pražské integrované dopravy a tarif dopravce KŽC Doprava, s.r.o. Jízdní doklady se prodávají ve vlaku u průvodčího bez přirážky.

(red) – Za krásnější Vimperk

Ilustrační foto: KŽC

Jízdní řád ve formátu PDF se zobrazí po kliknutí na obrázek: 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře