KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – Čtenáři fotografují

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – Čtenáři fotografují

Vimperk – středa 21. března / Foto: Vladimír SÝS

Vimperk – úterý 20. března / Foto: Vladimír SÝS

LETNÍ ČAS

Nezapomeňte si v neděli ve dvě hodiny ráno posunout ručičky hodin o hodinu dopředu.

 

PŘIPOMÍNÁME

Sobota 24. března: Velikonoční trhy v MěKS Vimperk od 8 hodin

Sobota 24. března: Hokejový ples v KD Cihelna Vimperk od 19 hodin

Neděle 25. března: Noty na buben, pohádka, Cukrárna Pod Zámkem Vimperk od 15,30 hodin

 

Přehled kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE

 

KAM DNES NA OBĚD?

Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky ZDE

 

Epidemie chřipky na území ČR pozvolna ustupuje

„Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem ukazují, že chřipková epidemie na území ČR ještě trvá, ale počet pacientů s chřipkou klesá a epidemie tak zpozvolna ustupuje. Cirkulují oba typy virů, tj. jak chřipky typu A, tak i chřipky typu B, a to s převažujícím podílem chřipky typu B,“ uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

V 11. kalendářním týdnu tohoto roku celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky oproti předcházejícímu týdnu v České republice poklesla o 12 % a dosáhla hodnoty 1 693 nemocných na 100 000 obyvatel.

Nemocnost poklesla ve všech věkových skupinách a ve všech krajích, stále však kolísá mezi 1 267 až 2 193 nemocnými na 100 000 obyvatel a hodnotu 2 000 na 100 000 obyvatel stále ještě přesahuje v Jihomoravském, Moravskoslezském a Libereckém kraji.

„I nadále platí doporučení pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel, tedy kýchat do kapesníku a pravidelně si mýt ruce i po cestě hromadnou dopravou. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozorňuje hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti i nadále monitorují.

Situace v Evropě odpovídá předpokladům pro tuto roční dobu. I když nemocnost klesá, celá západní Evropa je stále ještě ve fázi plošné epidemie, některé země však už hlásí jasný ústup nemocnosti (Francie, Slovensko, částečně Anglie). Cirkulují oba typy virů, tj. jak chřipky typu A, tak i chřipky typu B, a to s vyšším podílem chřipky typu B.  (tzmzčr)

 

Aktuální informace k případu týraného štěněte z Prachatic

Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj (KVS) dne 22. 3. 2018 dokončila odborné vyjádření pro Policii ČR ve věci týrání štěněte z Prachatic. Spolu s posudkem konstatujícím porušení zákona podala také trestní oznámení na podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat. Během schůzky s původním majitelem psa iniciované ze strany KVS došlo k podpisu darovací smlouvy. Díky tomuto kroku je pes Marley nyní ve vlastnictví místního útulku a nehrozí již jeho návrat původnímu majiteli.

V pondělí 20. 3. 2018 KVS podala městu Prachatice podnět k vydání rozhodnutí o předběžné náhradní péči. Městský úřad Prachatice následně toto rozhodnutí vydal. Současně s tímto bylo zahájeno správní řízení o vydání rozhodnutí o náhradní péči.

KVS dále iniciovala schůzku s původním majitelem psa kvůli trvalé změně vlastnictví štěněte. Na základě podpisu darovací smlouvy se majitelem štěněte stává  provozovatel útulku Animal rescue. KVS s touto organizací dlouhodobě úspěšně spolupracuje při péči o týraná zvířata.

„Jednání kvůli darování psa proběhlo především proto, aby se zabránilo navrácení psa původnímu majiteli. „Přestože bylo vydáno rozhodnutí o předběžné náhradní péči, legislativně byl stále ve vlastnictví původního majitele a toto byl nejrychlejší způsob, jak docílit požadované změny majitele psa,“ uvedl ředitel KVS pro Jihočeský kraj František Kouba.

„KVS byla z hlediska celkové medializace případu zdrženlivá z důvodu řádného a rychlého dokončení legislativního procesu v celé věci tak, aby bylo zabráněno případnému zveřejnění informací, které by zásadním způsobem mohly ovlivnit výsledek řízení,“ sdělil Kouba a dodal: „Je nám velice líto, že část veřejnosti negativně reagovala na činnost KVS v této věci. Přitom celkové řešení této věci bylo zvládnuto velice rychle, profesionálně a zejména s pozitivním výsledkem.“  (tzsvs)

 

K HODINĚ ZEMĚ 2018 SE OPĚT PŘIPOJUJE I VIMPERK

I v roce 2018 se Vimperk připojí ke kampani Hodina Země 2018, a to zhasnutím nasvícení Vimperského zámku a Městské zvonice na náměstí Svobody. Stane se tak v sobotu 24. 3. 2018 od 20:30 do 21:30 hodin. Hodina Země je každoroční mezinárodní akce zavedená Světovým fondem na ochranu přírody (World Wildlife Fund, zkráceně WWF). První ročník se konal v roce 2007 v Sydney v Austrálii, kdy cílem organizátorů bylo atraktivním způsobem upozornit na změnu klimatu. Na hodinu tehdy zhasla světla na slavné budově australské opery, do kampaně se zapojily více než 2 miliony lidí. Během let se tato úspěšná akce rozšířila do celého světa a koná se vždy poslední sobotu v měsíci březnu. VÍCE INFORMACÍ

 

PROVOZ MATEŘSKÝCH ŠKOL V DOBĚ LETNÍCH PRÁZDNIN 2018

V souvislosti s blížícími se letními prázdninami 2018 oznamujeme veřejnosti zajištění prázdninového provozu, který byl projednán Radou města Vimperk dne 26. 02. 2018 usnesením č. 238.

Prázdninový provoz bude zajištěn takto:  
MŠ 1. máje   
provoz otevřen od 02. 07. do 06. 07. 2018
provoz uzavřen od 09. 07. do 27. 07. 2018
provoz otevřen od 30. 07. do 31. 08. 2018

MŠ Klostermannova
provoz otevřen od 02. 07. do 27. 07. 2018
provoz uzavřen od 30. 07. do 17. 08. 2018
provoz otevřen od 20. 08. do 31. 08. 2018
(pracoviště Mírová)
uzavření od 25. 06. do 31. 08. 2018

V rámci MŠ Klostermannova bude v uvedených dnech provoz zajištěn na pracovišti Klostermannova. Vzhledem k připravované rekonstrukci provozního pavilonu v Mírové bude provoz na pracovišti Mírová uzavřen již od 25. 06. 2018, tedy o týden dřív, než stanovuje Organizace školního roku 2017/2018.  Město Vimperk

 

OMEZENÍ PROVOZU REGISTRU ŘIDIČŮ

Dne 16. 04. 2018 (v pondělí) bude zcela mimo provoz agenda registru řidičů, odboru dopravy a silničního hospodářství, Městského úřadu ve Vimperku, pracoviště Nad stadionem 199, Vimperk (budova TKB).

Důvodem tohoto omezení je nařízené proškolení pracovníků této agendy kvůli zásadním změnám v registru řidičů, které budou v platnosti od 01. 07. 2018. Od tohoto data již žadatelé o řidičský průkaz nebudou nuceni k žádosti dokládat jednu fotografii, neboť žadatel bude vyfocen přímo při podání žádosti, příslušnou pracovnicí registru řidičů. Další připravovanou změnou je částečné rozvolnění místní příslušnosti k vyřízení žádosti, což bude v praxi znamenat, že určité úkony, které jsou v současné době vázány na trvalý pobyt žadatele, si bude moci žadatel vyřídit na kterémkoliv registru řidičů v České republice.

Proškolení zaměstnanců agendy registru řidičů je přímo organizováno a nařízeno Ministerstvem dopravy ČR, proto náš úřad nemohl žádným způsobem ovlivnit stanovený termín proškolení. Z uvedeného důvodu bude dne 16. 04. 2018 registr řidičů pro veřejnost uzavřen.

Omlouváme se všem, kterým toto uzavření agendy registru řidičů způsobí komplikace, a doporučujeme návštěvu této agendy v jiném termínu.

Zdeněk ŽENÍŠEK, tajemník Městského úřadu Vimperk

 

RADNICE VE VIMPERKU INFORMUJE

• Novým městským kurýrem bude od 1. dubna Pavel Kuneš.

• Město Vimperk ve spolupráci s Městskou policií Vimperk vyhlašuje výzvu pro výběr kandidátů na pozici Asistenta prevence kriminality. Asistent prevence kriminality bude zaměstnancem Města Vimperk, zařazeným do Městské policie Vimperk na dobu určitou do konce roku 2018 s možností prodloužení na rok 2019. PODROBNOSTI ZDE

• O velikonočních svátcích  – 30.3.2018 a 2.4.2018 proběhne  svoz komunálního  odpadu podle harmonogramu svozu odpadů.

 

MĚSTSKÁ POLICIE VIMPERK

• Telefonicky oznámil muž na linku 156 případ, kdy se jeho matce, která bydlí v centru města, představil u dveří domu neznámý muž jako zaměstnanec jedné energetické společnosti, a žádal po ní údaje ohledně dodávky energetických služeb. Strážníci ihned vyjeli na místo, kde po příjezdu nalezli a ztotožnili muže. Na vysvětlenou a svou obhajobu muž uvedl, že o zákazu nabízení opravdu nevěděl. Celou událost s podezřením na porušení Tržního řádu předali strážníci příslušnému správnímu orgánu k dořešení. Všem občanům děkujeme za spolupráci.

 

Inspekce nařídila Lidlu stažení ovoce goji kontaminované pesticidem carbofuranem

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Lidl Česká republika v.o.s., aby ze všech svých poboček neprodleně stáhla potravinu Vemondo Goji,– sušené plody kustovnice čínské, v balení 70 g, šarže L7195B. Dodavatelem potraviny je společnost Noberasco S.p.A., Carcere, Itálie.

SZPI obdržela prostřednictvím evropského systému rychlého varování RASFF notifikaci od partnerského dozorového orgánu v Itálii, že předmětná šarže goji obsahuje pesticid carbofuran v koncentraci 0,064 mg/kg. Carbofuran byl používán jako silný insekticid a pro své nežádoucí účinky jej EU od r. 2008 zakázala.

Potravinářská inspekce nařídila prodejci Lidl, aby neprodleně stáhnul závadnou potravinu z tržní sítě a informoval spotřebitele. Potravinářská inspekce před konzumací důrazně varuje všechny spotřebitele, kteří mají uvedenou šarži doma. (tzszpi)

 

Při kontrole s Policií ČR zjistili veterinární inspektoři závadu u 16 procent zásilek živočišných produktů

Státní veterinární správa (SVS) uskutečnila v první polovině března ve spolupráci s Policií ČR rozsáhlou kontrolní akci ve většině krajů České republiky. V rámci dvoudenní akce zkontrolovali veterinární inspektoři za asistence policistů celkem 43 vozidel vezoucích živočišné produkty. Závadu zjistili v 16 procentech kontrolovaných vozidel. Se subjekty, které předpisy porušily, zahájí SVS správní řízení o uložení pokuty.

Během celé akce, která probíhala v největších mrazech letošní zimy, bylo policisty zastaveno celkem 157 vozidel. Jako vhodných ke kontrole veterinární správou vzhledem k přepravovanému nákladu bylo 43 automobilů. U sedmi z nich byla při kontrole zjištěna závada.

„Veterinární inspektoři při kontrolách zjistili například přepravu menší zásilky více než měsíc prošlých majonéz, neodpovídající teplotu přepravy, nevhodnou přepravu másla v krabici spolu s čisticími prostředky, znečištěný přepravní prostor při přepravě masa či absenci přístroje pro záznam teplot,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád a dodal: „Ve dvou případech pak byly zjištěny závady v průvodní dokumentaci. Na akci se podílelo celkem 30 veterinárních lékařů SVS, kteří spolu s policisty v součtu kontrolovali vozidla na silnici 74 hodin.“

Společné kontroly úředních veterinárních lékařů s celníky (a později i policií) jsou na silnicích systematicky prováděny od konce roku 2015. SVS má v této věci uzavřené dohody o spolupráci s Policejním prezídiem i Generálním ředitelstvím cel. V loňském roce bylo při kontrolách s policií zkontrolováno celkem 175 dopravních prostředků vezoucích živočišné produkty. Spolu s celníky takto veterinární inspektoři loni zkontrolovali celkem 245 aut. (tzsvs)

 

DENNÍ TISK – sobota 24. března

Do tří let by se na obalech alkoholických nápojů měl objevit údaj o kalorické hodnotě. Píše o tom Mladá fronta DNES. Deník se zase věnuje tomu, jaké speciály připravují české pivovary na nadcházející Velikonoce. Tématem Lidových novin je pak případ řidiče linkového autobusu, který v únoru ve Frýdku-Místku projel železniční přejezd na červenou. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK

 

DENNÍ TISK – pátek 23. března

Sobotka chce do konce roku odpočívat, cestovat a věnovat se svým dětem, píšou Hospodářské noviny. Podle deníku E15 prochází část českých nákupních center rekonstrukcemi, chtějí přilákat více zákazníků. Vzhled mění i bankovní pobočky, mizí z nich přepážky a stávají se z nich poradenská centra, píší Lidové noviny. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK

 

DENNÍ TISK – čtvrtek 22. března

Většina zboží se v tuzemských obchodních řetězcích prodává ve slevových akcích, informuje MF DNES. A podle Hospodářských novin se ministerstvo financí chystá zvýšit pravomoci celníků. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK

 

DENNÍ TISK – středa 21. března

V českém tisku se ve středu dočtete, že prezident Miloš Zeman opět vyráží na cestu po krajích a na tisících bytových domech se budou muset upravit antény kvůli přechodu na nové digitální vysílání DVB-T2. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK

 

DENNÍ TISK – úterý 20. března

V úterním tisku se dočtete o tom, proč některým fitcentrům vadí karty MultiSport. Píše o tom Mladá fronta DNES. O změnách, které sebou přinese unijní nařízení o přísnější ochraně osobních dat, a o tom, co bude znamenat pro nemocnice, píše deník Právo. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK

 

VÝLUKA NA ŽELEZNICI

VÝLUKA: trať 197

Vážení cestující, od 19. do 23. března budou některé vlaky v úseku Číčenice – Vodňany nahrazeny autobusem.

Více informací: http://gwtr.cz/…/vyl…/vyluka-cicenice-vodnany-19-3-23-3-2018

Za vzniklé nepříjemnosti se omlouváme.  GW Train Regio a.s.

 

INFORMACE JIHOČESKÉHO KRAJE

• Jihočeský kraj bude v letošním roce zavádět nová Pravidla pro tvorbu a aktualizaci sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji (schváleno Zastupitelstvem Jihočeského kraje, usnesením č. 434/2017/ZK-10 ze dne 14. 12. 2017). Nově budou všichni poskytovatelé sociálních služeb, kteří mají zájem zařadit sociální službu do Sítě Jihočeského kraje na období 2019 – 2021 povinni vyplnit Žádost o zařazení do základní sítě soc. sl JčK. V březnu a na začátku dubna budou probíhat kulaté stoly, kde bude formou prezentací a přednášek vysvětlen celý postup vyplňování žádosti včetně údajů, které bude potřebné doložit. PODROBNOSTI

• Jihočeský kraj zve na seminář pro potencionální žadatele o finanční podporu z dotačního programu Jihočeského kraje Podpora přípravy projektových záměrů strategických projektů pro Jihočeský kraj v souladu s Krajskou přílohou k národní RIS3 – 2. výzva. VÍCE INFORMACÍ

 

POČASÍ – sobota 24. března

Polojasno až oblačno, zpočátku ojediněle mrznoucí mlhy. K večeru ubývání oblačnosti až na jasno. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C. Mírný jihovýchodní 2 až 6 m/s.

POČASÍ – neděle 25. března

Jasno až polojasno, ojediněle, na východě postupně místy, zataženo nízkou oblačností, hlavně na Moravě. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C, při nízké oblačnosti kolem 5 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s. Na západě a jihozápadě Čech vítr slabý proměnlivý do 4 m/s.

 

Nemocnost v Jihočeském kraji významně poklesla

V Jihočeském kraji došlo po sedm týdnů trvající chřipkové epidemii i výraznějšímu poklesu nemocnosti. Přispěly tomu i jarní prázdniny v některých okresech. Výskyt akutních respiračních infekcí (ARI) byl v jedenáctém kalendářním týdnu 1468 případů na sto tisíc obyvatel regionu. Oproti desátému týdnu, kdy byl 1879 případů na sto tisíc, poklesla v kraji nemocnost velmi výrazně a to o 21,9 procenta.

K poklesu nemocnosti o pětinu oproti desátému týdnu došlo ve všech věkových skupinách, nejvíce mezi školními dětmi a studenty. Od začátku epidemie je v kraji hlášeno celkem 44 závažných průběhů onemocnění a 25 případů úmrtí na komplikace způsobené chřipkou a to v drtivé většině u starších osob (kategorie 60+).

„Všechny jihočeské okresy hlásí mezitýdenní výrazný pokles nemocnosti. Nejvyšší pokles nemocnosti evidujeme v okresech České Budějovice a Český Krumlov, kde se na zlepšení situace příznivě projevily jarní prázdniny. Epidemický výskyt stále trvá v okresech Strakonice, Český Krumlov, Písek a Jindřichův Hradec. Co se týče jednotlivých věkových kategorií, nejvyšší hodnoty evidujeme u předškolních dětí, kde nemocnost v kraji dosáhla v uplynulém týdnu 3765 případů na sto tisíc (mezitýdenní pokles o 19 %), a u školních dětí byla 2426 případů na sto tisíc (pokles o 29,2 %). U mladých lidí v kategorii 15-24 let byla 1624 případy ( – 29,2 %), u dospělých byla 1002 případy a od předchozího týdne poklesla o patnáct procenta, u seniorů byla 624 případy a poklesla o 18,9 procenta. Na hodnocení epidemie je nyní ještě brzy, protože epidemický stav v několika okresech ještě trvá, letošní sezóna je ale bohužel poznamenána pětadvaceti úmrtími na komplikace způsobené chřipkou, a to v drtivé většině u starších osob,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Nemocnost v okrese Strakonice byla v jedenáctém kalendářním týdnu 1859 případů na sto tisíc obyvatel, ve srovnání s předešlým týdnem klesla o 2,4 procenta. V okrese Český Krumlov byla 1717 případů a poklesla o 21,3 %, v okrese Písek evidovali hygienici 1679 případů (- 6,6 %). V okrese Jindřichův Hradec byla 1608 případů na sto tisíc (- 3,0 %). V okrese Tábor byla 1519 případů a poklesla o 3,7 procenta. V okrese Prachatice byla 1501 případ a poklesla o 29,8 %, v okrese České Budějovice byla 1067 případů a poklesla výrazně
o 46,5 %.

V Jihočeském kraji velmi výrazně, o více než třetinu, poklesl výskyt chřipky a chřipkových onemocnění (ILI) na 238 případů na sto tisíc obyvatel (- 34,4 %). Nejvyšší výskyt byl registrován mezi předškolními dětmi (0 – 5 let), a to 578 případů (- 37,11 %) a školními dětmi (6 – 14 let) 423 případů (- 41,7 %). Mezi mladými lidmi (15 – 24 let) klesl výskyt chřipky velmi výrazně 55,5 % na 181 případů, mezi dospělými poklesl o 18,5 % na 176 případů na sto tisíc, a mezi seniory poklesl o 17,5 % na 127 případů na sto tisíc obyvatel.

Kvůli končící epidemii již budou pro návštěvy zpřístupněna zdravotnická a sociální zařízení v kraji.
V okrese České Budějovice již skončil zákaz návštěv v Alzheimer centru v Českých Budějovicích a DD Hluboká nad Vltavou. Od 16. března je otevřen pro návštěvy DpS Chvalkov a od 17. března českobudějovické nemocnice.
V okrese Český Krumlov zruší zákaz návštěv českokrumlovská nemocnice 19. 3., Domov pro seniory Wágnerka v Českém Krumlově zrušil zákaz návštěv 12. 3.
V okrese Jindřichův Hradec je pro návštěvy uzavřena jindřichohradecká nemocnice a Nemocnice Dačice.
Na Písecku je pro návštěvy uzavřena Diakonie ČCE – středisko pobytových služeb Blanka v Písku, Domov Rakovice – domov se zvláštním režimem.
Na Prachaticku trvá zákaz návštěv v Nemocnici Prachatice a DKS Pravětín.
V okrese Strakonice trvá zákaz návštěv v Nemocnici Strakonice a Nemocnici Volyně.
Na Táborsku jsou zakázány návštěvy v Senior domě Soběslav a zákaz návštěv v táborské
nemocnici byl zrušen 13. března.

(tzkhs)

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře