KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY

 

PŘIPOMÍNÁME

Pátek 16. března: Petr Vok z Rožmberka, přednáška z cyklu Vimperské erbovní rody – Kavárna Ve Skále Vimperk od 19 hodin

Sobota 17. března: Rybářský ples – MěKS Vimperk od 20 hodin

Sobota 17. března: Rockpárty – hotel Zlatá hvězda Vimperk od 20 hodin

Neděle 18. března: Vynášení Morany – park u Volyňky ve Vimperku od 14 hodin

 

Přehled kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE

 

KAM DNES NA OBĚD?

Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky ZDE

 

DENNÍ TISK – sobota 17. března

V sobotním tisku se dočtete, že Češka zadržená s devíti kilogramy heroinu není podle tamní policie jediná, píše Mladá Fronta DNES. Místo na seznamu UNESCO hotelu Thermal v Karlových Varech je ohrožené, a to kvůli chátrajícímu bazénu, informovalo Právo. Do Česka přijeli bádat vědci z celého světa, kteří pátrají po kovech nezbytných pro hi-tech průmysl, zjistily Lidové noviny. PODROBNĚ ZDE

Sjízdnost komplikuje sněžení, v Krkonoších se tvoří sněhové jazyky

Praha – Sněhové přeháňky či námraza mohou dnes komplikovat sjízdnost řidičům. Na otevřených úsecích v Krkonoších a v okrese Trutnov se tvoří sněhové jazyky. CELÝ ČLÁNEK

 

Epidemie chřipky na území ČR pozvolna ustupuje

„Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem ukazují, že chřipková epidemie na území ČR ještě trvá, ale počet pacientů s chřipkou klesá a epidemie tak zpozvolna ustupuje. Cirkulují oba typy virů, tj. jak chřipky typu A, tak i chřipky typu B, a to s převažujícím podílem chřipky typu B,“ uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

V 11. kalendářním týdnu tohoto roku celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky oproti předcházejícímu týdnu v České republice poklesla o 12 % a dosáhla hodnoty 1 693 nemocných na 100 000 obyvatel.

Nemocnost poklesla ve všech věkových skupinách a ve všech krajích, stále však kolísá mezi 1 267 až 2 193 nemocnými na 100 000 obyvatel a hodnotu 2 000 na 100 000 obyvatel stále ještě přesahuje v Jihomoravském, Moravskoslezském a Libereckém kraji.

„I nadále platí doporučení pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel, tedy kýchat do kapesníku a pravidelně si mýt ruce i po cestě hromadnou dopravou. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozorňuje hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti i nadále monitorují.

Situace v Evropě odpovídá předpokladům pro tuto roční dobu. I když nemocnost klesá, celá západní Evropa je stále ještě ve fázi plošné epidemie, některé země však už hlásí jasný ústup nemocnosti (Francie, Slovensko, částečně Anglie). Cirkulují oba typy virů, tj. jak chřipky typu A, tak i chřipky typu B, a to s vyšším podílem chřipky typu B.

(tzmz)

 

VÝLUKA NA ŽELEZNICI

VÝLUKA: trať 197

Vážení cestující, od 19. do 23. března budou některé vlaky v úseku Číčenice – Vodňany nahrazeny autobusem.

Více informací: http://gwtr.cz/…/vyl…/vyluka-cicenice-vodnany-19-3-23-3-2018

Za vzniklé nepříjemnosti se omlouváme.  GW Train Regio a.s.

 

REDAKČNÍ GLOSA

Asi je něco špatně. Ředitelé škol placeni státem podporují stávky a protesty studentů proti demokraticky zvoleným představitelům státu. To vše v době vyučování a v bezprostřední blízkosti školy nebo dokonce na jejím území. A nic se ředitelům škol nestane, zřizovatelé škol jsou s tím svolní.Kdyby takhle v pracovní době stávkovali lidé v soukromém sektoru, tak poletí na hodinu.  Zdeněk JUNGVIRT

 

STUDENTI PROTESTUJÍ – STANOVISKO KRAJSKÉHO ÚŘADU

V reakci na aktuální dění jsme se zeptali na Krajském úřadu Jihočeského kraje: Jaký postoj zaujímá vedení Jihočeského kraje k dnešním protestům ve středních školách, které kraj zřizuje. Jak se vedení kraje staví k tomu, že ředitelé škol dovolí v době vyučování politickou propagandu. Zohlední tento postoj ředitelů při nadcházejících konkurzech?

Zde je odpověď Hany Brožkové z kanceláře hejtmanky: Školy nejsou povinny sdělovat zřizovateli účast žáků na stávce. Rychlým šetřením mezi středními školami bylo zjištěno, pokud se žáci střední školy stávky zúčastnili, tak v době velké přestávky, kdy nebyla výuka narušena, nebo prostřednictvím studentského parlamentu, kdy zletilí žáci se stávky zúčastnili s omluvou a nezletilí museli mít omluvenku od rodičů. Nebo se stávky žáci školy nezúčastnili vůbec. Dle našeho mínění se navíc nejedná o stávku jako takovou, ale o výraz určitého postoje, sounáležitosti apod., který je možné v rámci demokratického principu vyjádřit. 

 

Nemocnice České Budějovice ruší od soboty 17. března 2018 zákaz návštěv

Na základě analýzy nemocnosti ruší předseda představenstva Nemocnice České Budějovice
MUDr. Břetislav Shon zákaz návštěv pacientů, a to od soboty 17. března 2018. Nemocnice přesto apeluje na rodinné příslušníky pacientů, aby je v případě nemoci nenavštěvovali. Mohli by ohrozit jejich zdravotní stav. „Epidemie sice skončila, ale stále ještě hrozí riziko onemocnění chřipkou,“ upozorňuje mluvčí Nemocnice České Budějovice Bc. Iva Nováková, MBA. Zákaz vstupu na oddělení platí taktéž pro studenty-stážisty, kteří jsou nemocní.

 

VÝLUKY NA ŽELEZNICI

VÝLUKY: tratě 197 a 198

Vážení cestující, v následujícím týdnu pojedou místo vlaků autobusy v těchto úsecích a termínech:

Strakonice – Volyně: 12. – 16. března
Strunkovice nad Blanicí – Prachatice: 13. – 15. března

Autobusy pojedou podle jízdního řádu vlaků. Více informací najdete zde: http://gwtr.cz/cs/sumava/jizdni-rady/vyluky

Za vzniklé nepříjemnosti se omlouváme.

GW Train Regio a.s.

 

POČASÍ – pátek 16. března

Zataženo a na většině území občas déšť, nad 1000 m sněžení. Odpoledne a večer budou od severu srážky postupně přecházet do sněžení ve všech polohách. Nejvyšší denní teploty 3 °C až 8 °C, na jižní Moravě až 9 °C. Později odpoledne a večer od severu výrazné ochlazování a večer místy tvorba náledí. Mírný jihovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na severovýchodní až severní vítr. Na severu a severovýchodě později vítr zesílí na čerstvý vítr 4 až 8 m/s s nárazy kolem 15 m/s, na horách 20 m/s.

Před námi je výrazná změna v charakteru počasí. Dnes nás čeká deštivé počasí. Později odpoledne a večer budou ovšem srážky ve všech polohách přecházet ve sněhové. Začne k nám totiž proudit chladný vzduch od severu. Zatímco během dne naměříme 3 °C až 7 °C (na jižní Moravě až 9 °C), v noci na zítřek teploty klesnou na 0 °C až -5 °C. Po dešti mokré cesty tak budou rychle namrzat. Na celém území se bude tvořit četné náledí nebo zmrazky. Zítra během dne teploty zůstanou stále většinou pod bodem mrazu a náledí tak bude setrvávat po celý víkend. Zejména v sobotu ráno hrozí značné komplikace na neošetřených komunikacích. Cesty bude lepší odložit a nevyjíždět.

POČASÍ – sobota 17. března

Zataženo až oblačno, místy občasné sněžení. Nejvyšší denní teploty -3 °C až 1 °C, na jihu až 2 °C. Mírný, postupně čerstvý severovýchodní vítr 5 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách na severu kolem 25 m/s. Na Moravě a ve Slezsku během dne místy až silný vítr 8 až 12 m/s s nárazy 20 až 25 m/s.

 

RADNICE VE VIMPERKU INFORMUJE

• Radnice zveřejnila pravidla pro rezervování prodejního místa při Vimperské pouti. Najdete je ZDE

• Jednou z doprovodných akcí 17. ročníku mezinárodního filmového festivalu NATURVISION je tentokráte již 25. ročník mezinárodní fotografické soutěže „Poklady evropské přírody 2018“. Soutěž pořádá Nadace EuroNatur, a to ve spolupráci s Filmovým festivalem NaturVision, časopisem „natur“ a společností Gelsenwasser. Zveme vás k účasti na této fotografické soutěži a těšíme se na vaše snímky. Podrobnosti ZDE

• V souvislosti s letošním 17. ročníkem festivalu NaturVision byla opět vyhlášena filmová soutěž. Vítány jsou všechny filmy zabývající se tématy příroda, zvířata a životní prostředí a zároveň dokončené po 1. lednu 2017! Filmy je možné přihlásit do 18. března 2018! Více informací ZDE

 

ŠOTEK V KULTURNÍM PŘEHLEDU VIMPERSKÝCH NOVIN

V březnových Vimperských novinách byl v kulturním přehledu hned pětkrát uveden špatný čas u některých pořadů. Platí čas uvedený na programových letácích, plakátech, na webových stránkách. Velice se omlouvám za způsobené zmatky pořadatelům i návštěvníkům. Jaroslav Pulkrábek – šéfredaktor Vimperských novin.

Správné časy jsou uvedeny níže:
čtvrtek 8. 3. 2018, 18.00, Kavárna Ve Skále
JARNÍ MÓDNÍ PŘEHLÍDKA

neděle 18. 3. 2018, 14.00, Park u Volyňky
VYNÁŠENÍ MORANY

čtvrtek 22. 3. 2018, 20:00 – Bývalý výměník pod ulicí SNP
PECHA KUCHA NIGHT #1

neděle 25. 3. 2018, 15.30, Cukrárna Pod Zámkem
NOTY NA BUBEN

pátek 30. 3. 2018, 19.00, Kavárna Ve Skále
THE ACOUSTIC – KONCERT PRO DOBROU NÁLADU

 

ČSSZ informuje: Jaké svátky mění termín výplaty důchodů

Státní svátky a ostatní svátky stanovené zákonem letos opět zasáhnou do některých výplatních termínů důchodů, které klientům zasílá Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Ke změně výplatního termínu důchodu dojde v průběhu roku celkem sedmkrát, v pěti případech obdrží klienti díky svátkům důchod o jeden, dva či tři dny dříve. Státní svátek připadající na pátek 6. července posune termín důchodu o dva dny, Štědrý den dokonce o tři dny dopředu. Podrobnosti ZDE

 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu

VÝSTRAHA ČHMÚ

Číslo: PVI_2018/27

Vydaná: pátek 16.03.2018 11:44 (10:44 UTC)

Na jev: ČETNÉ NÁLEDÍ (VYSOKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Praha
Středočeský
Karlovarský
Pardubický
Královéhradecký
Liberecký
Ústecký
Olomoucký:(JE,SU,)
Moravskoslezský
od pátku 16.03.2018 16:00 do soboty 17.03.2018 10:00

Na jev: ČETNÉ NÁLEDÍ (VYSOKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Plzeňský
Vysočina
Jihomoravský:(BK,BM,BI,VY,)
Zlínský
Olomoucký:(OL,PV,PR,)
od pátku 16.03.2018 22:00 do soboty 17.03.2018 10:00

Na jev: NOVÁ SNĚHOVÁ POKRÝVKA (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Olomoucký:(JE,SU,)
Moravskoslezský:(BR,)
od pátku 16.03.2018 18:00 do soboty 17.03.2018 06:00

Na jev: NÁLEDÍ (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Jihočeský
Jihomoravský:(BV,HO,ZN,)
od pátku 16.03.2018 22:00 do soboty 17.03.2018 10:00

Na jev: SILNÝ VÍTR (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Jihomoravský:(VY,)
Zlínský:(KM,)
Olomoucký:(OL,PV,PR,)
Moravskoslezský:(NJ,)
od soboty 17.03.2018 06:00 do neděle 18.03.2018 20:00

S okamžitou platností rušíme minulou výstrahu.

V týlu tlakové níže, která během pátku postoupí ze střední Evropy k východu, k nám bude proudit studený vzduch od severu.

Tato výstraha upřesňuje výstrahu č. 2018/26, snižuje stupeň nebezpečí pro náledí na jihu území, přidává varování před silným větrem a novou sněhovou pokrývkou.

Dnes odpoledne a večer (16.3) se bude od severu ochlazovat a teploty postupně klesnou pod nulu. Vozovky a chodníky mokré po dešti a sněžení budou namrzat. Tvorbu náledí očekáváme odpoledne a večer v severní části republiky, během noci postupně i na jihu, kde bude jeho četnost i riziko výskytu nižší. Celodenní mrazy vydrží na většině území do úterního rána 20.
3., již vytvořené náledí se tak udrží místy i po skončení platnosti této výstrahy.

V průběhu pátečního večera a noci na sobotu (17.3.) bude na severu Moravy vydatněji sněžit, do rána zde napadne v nižších polohách kolem 7 cm sněhu, na horách připadne 10 až 15 cm. Sněžení bude pokračovat i během sobotního dne a neděle, jeho intenzita však bude slabší. V kombinaci s čerstvým nárazovitým větrem se budou na severu Moravy místy vytvářet sněhové jazyky, četné ve vyšších polohách a horských oblastech.

V sobotu ráno bude zesilovat na Moravě a ve Slezsku severovýchodní vítr, který bude zejména v oblasti Moravské a Vyškovské brány dosahovat nárazů 20 až 25 m/s (až 90 km/h). Vítr bude slábnout v průběhu noci na pondělí (19.3.).

Doporučení ke zmírnění následků při výskytu náledí:
– Vozovky a chodníky budou kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám.
– Řidiči by měli jezdit velmi opatrně a sledovat dopravní zpravodajství.
– Při pohybu venku chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by raději neměli vycházet.

Doporučení ke zmírnění následků při výskytu silného větru a sněhu:
– Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zajistit stavební jeřáby apod.
– Při řízení auta jet maximálně opatrně. Sledovat dopravní zpravodajství.
– Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Dodržovat pokyny Horské služby (http://www.horskasluzba.cz).

Vydalo: Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ – Praha/Josef Hanzlík ve spolupráci s VGHMÚř 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře