RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Tažený závin z Volarska
35 dkg hladké mouky, 1 vejce, 1 lžíce octa, 12 dkg rozpuštěného másla, 1 dl vlažné vody, špetka soli
Jablka, cukr, skořice, strouhanka, rozpuštěné máslo, ořechy, rozinky
Do mísy prosijeme mouku a vytvořte v ní důlek. Smícháme vodu, vejce, máslo, sůl, ocet a vlijeme do připraveného důlku. Těsto důkladně propracujeme a necháme odpočinout pod nahřátým kastrůlkem.
Těsto rozdělíme na 2–3 díly, podle toho, jak dlouhé chceme nohavice. Rozválíme na pomoučněném válu na co nejtenčí obdélník, pak placku přeneseme na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začneme plát vytahovat hřbety rukou. Opatrnými pohyby vytahujeme těsto do všech směrů.
Plát potřeme rozpuštěným máslem, posypeme lehce strouhankou, rozprostřeme nastrouhaná jablka, přidáme cukr, skořici, ořechy, rozinky a znovu lehce pokapeme máslem. S pomocí utěrky, která leží pod těstem, začneme závin postupně rolovat.
Přeneseme na vymazaný plech, potřeme máslem a pečeme při 200 °C do zlaté barvy. Horké nohavice cukrujeme moučkovým cukrem.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ