KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY

 

 

PŘIPOMÍNÁME

Neděle 11. března: Maškarní s Beritem, MěKS Vimperk od 15 hodin

Podrobnosti o pořadech: VIMPERSKÝ KULTURNÍ KALENDÁŘ

 

Přehled kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE

 

KAM DNES NA OBĚD?

Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky ZDE

 

DENNÍ TISK – sobota 10. března

V sobotním tisku se dočtete, že si Češi podle Mladé fronty DNES stále více oblibují leteckou dopravu. Lidové noviny informují o dorůstající takzvané „generace tonoucích”, která se bojí mít děti. Regionální Deník zase přichází se zprávou o tom, že děti stále častěji vyhazují obědy ze školních jídelen, ty jsou pak nuceny zbytky spalovat. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK

 

DENNÍ TISK – pátek 9. března

V pátečním tisku se dočtete, že pro realitní makléře v Česku bude platit nový řád. Tématu se věnuje Mladá fronta DNES. Lidové noviny píšou o možném nástupci ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), tím by se měl podle informací deníku stát Petr Mlsna. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK

 

VÝLUKY NA ŽELEZNICI

VÝLUKY: tratě 197 a 198

Vážení cestující, v následujícím týdnu pojedou místo vlaků autobusy v těchto úsecích a termínech:

Strakonice – Volyně: 12. – 16. března
Strunkovice nad Blanicí – Prachatice: 13. – 15. března

Autobusy pojedou podle jízdního řádu vlaků. Více informací najdete zde: http://gwtr.cz/cs/sumava/jizdni-rady/vyluky

Za vzniklé nepříjemnosti se omlouváme.

GW Train Regio a.s.

 

Tuny kuřecího masa dovezeného do Česka obsahovaly salmonelu. Obchodník musel zásilku vrátit

Středočeská veterinární správa našla ve dvou zásilkách kuřecího masa z Brazílie salmonelu. Masa bylo celkem 43 tun. Obchodník ho musel poslat zpátky do Jižní Ameriky. CELÝ ČLÁNEK

 

AKTUALITY MĚSTSKÉ POLICIE VIMPERK
• Telefonicky oznámil strážníkům bdělý muž, že když projížděl ulicí Mírová, tak si všiml u jednoho zaparkovaného vozidla, že má rozsvícená světla a majitel nikde. Po příjezdu strážníků se řidič opravdu na místě nenacházel, poté strážníci dle místní znalosti vyrozuměli majitele vozidla a vše bylo v pořádku.
• Na žádost operačního důstojníka PČR se žádostí o pomoc vyjeli strážníci MP Vimperk k případu údajného napadení v ulici Steinbrenerova. Strážníci na místě zjistili pouze to, že je v domě klid. Tím byla celá věc vyřešena, na místě nebyl žádný oznamovatel ani svědek.
• V noční době při běžné kontrolní činnosti zjistili strážníci nefunkční veřejné osvětlení u přechodu pro chodce v ulici 1. máje, po zdokumentování byla celá věc předána správci veřejného osvětlení k zajištění nápravy.
• Rušení nočního klidu v ulici Luční řešili strážníci 27. února před půlnocí, po příjezdu na místo byl již klid a strážníci marně zjišťovali, odkud rušivý element vycházel. I tato situace byla vyřešena na místě.
• Telefonicky oznámil v odpoledních hodinách zaměstnanec autobusového nádraží, že na nádraží jsou mladíci, kteří zde popíjejí pivo a dělají nepořádek. Strážníci po příjezdu na místo již žádné popíjející mladíky nezastihli. Dále hlídka MP provedla kontrolu autobusového nádraží a přilehlého prostranství s negativním výsledkem.
• Osobní žádost pomoc projevili občané s tím, že nemohou nastartovat svá vozidla. Strážníci ochotně vypomohli občanům v této překvapivé situaci a za pomoci startovacích kabelů vše běželo jak má.  (www.vimperk.cz)

 

INFORMACE JIHOČESKÉHO KRAJE

• Ukončení příjmu žádostí o kotlíkovou dotaci: Z důvodu vysokého počtu podaných žádostí v poměru k disponibilním finančním prostředkům rozhodla Rada Jihočeského kraje svým usnesením č. 256/2018/RK-35 ze dne 8. 3. 2018 o ukončení příjmu elektronických žádostí o kotlíkovou dotaci k 9. 3. 2018 ve 14 hod. Žádosti podané po tomto termínu již nebudou administrovány. Listinné verze žádostí je nutné doručit na podatelnu Krajského úřadu Jihočeského kraje nejpozději do 23. 3. 2018 do 14 hod. Poslední 3. kolo kotlíkových dotací se rozběhne výhledově v 2. polovině roku 2019, resp. v závislosti na tom, kdy Ministerstvo životního prostředí uvolní krajům zbývající finanční prostředky. Podmínky pro získání dotace se ale mohou od 1. a 2. kola lišit.

• Jihočeský kraj jednal v Gmündu o rozšíření přeshraniční zdravotní spolupráce: Rozšíření přeshraniční spolupráce v oblasti poskytování zdravotní péče mezi Jihočeským krajem a Dolními Rakousy. To bylo hlavní náplní zahajovacího zasedání mítinku mezi zástupci uvedených regionů, které se uskutečnilo v pondělí 5. března v Gmündu v rámci projektu Healthacross for future. Projekt je financovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci operačního programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A Rakousko-Česká republika pro programové období 2014-2020. CELÝ ČLÁNEK

 

ŠOTEK V KULTURNÍM PŘEHLEDU VIMPERSKÝCH NOVIN

V březnových Vimperských novinách byl v kulturním přehledu hned pětkrát uveden špatný čas u některých pořadů. Platí čas uvedený na programových letácích, plakátech, na webových stránkách. Velice se omlouvám za způsobené zmatky pořadatelům i návštěvníkům. Jaroslav Pulkrábek – šéfredaktor Vimperských novin.

Správné časy jsou uvedeny níže:

čtvrtek 8. 3. 2018, 18.00, Kavárna Ve Skále
JARNÍ MÓDNÍ PŘEHLÍDKA

neděle 18. 3. 2018, 14.00, Park u Volyňky
VYNÁŠENÍ MORANY

čtvrtek 22. 3. 2018, 20:00 – Bývalý výměník pod ulicí SNP
PECHA KUCHA NIGHT #1

neděle 25. 3. 2018, 15.30, Cukrárna Pod Zámkem
NOTY NA BUBEN

pátek 30. 3. 2018, 19.00, Kavárna Ve Skále
THE ACOUSTIC – KONCERT PRO DOBROU NÁLADU

 

POČASÍ – sobota 10. března

Oblačno až zataženo, ojediněle, v severní polovině území místy, občasný déšť nebo mrholení. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C, na severu kolem 8 °C. Slabý jižní až jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

POČASÍ – neděle 11. března

Polojasno až oblačno, ojediněle zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší denní teploty 12 °C až 16 °C, při nízké oblačnosti kolem 10 °C. Mírný jihovýchodní 3 až 7 m/s.

 

I přes mírný pokles nemocnosti epidemie chřipky pokračuje na celém území ČR

„Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem ukazují, že stále přetrvává plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkulují oba typy virů, tj. jak chřipky typu A, tak i chřipky typu B, a to s převažujícím podílem chřipky typu B,“ uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

V 10. kalendářním týdnu tohoto roku celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky oproti předcházejícímu týdnu v České republice poklesla o 3,1 % a dosáhla hodnoty 1 923 nemocných na 100 000 obyvatel.

I přes mírný pokles nemocnosti se dynamika epidemie mění jen velmi pomalu a je spíše roztažena v čase. Nemocnost kolísá a hodnotu 2 000 nemocných na 100 000 obyvatel stále ještě přesahuje v Moravskoslezském, Libereckém, Jihomoravském, Pardubickém a Plzeňském kraji.

„I nadále platí doporučení pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel, tedy kýchat do kapesníku a pravidelně si mýt ruce i po cestě hromadnou dopravou. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozorňuje hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti i nadále monitorují.

Situace v Evropě odpovídá předpokladům pro tuto roční dobu. I když nemocnost klesá, celá západní Evropa je stále ještě ve fázi plošné epidemie, stejně tak naši sousedé (Německo, Polsko, Rakousko a Slovensko). Cirkulují oba typy virů, tj. jak chřipky typu A, tak i chřipky typu B, a to s vyšším podílem chřipky typu B.

(tzmz)

 

SVS zahájila informační kampaň proti šíření afrického moru prasat cílenou na řidiče

Státní veterinární správa (SVS) dnes (7. března) spustila informační kampaň cílenou především na dálkové řidiče. Jejím úkolem je snížit riziko šíření afrického moru prasat. Veterinární inspektoři po celé České republice především v blízkosti hlavních silničních tahů postupně rozlepí 750 infomačních plakátů se sdělením v šesti jazycích. Plakáty informují o rizicích šíření této nákazy potravinami za přispění člověka. Náklady na výrobu a distribuci informačních letáků se pohybují v řádu desítek tisíc Kč.

Přirozené šíření afrického moru prasat představuje v současnosti menší riziko, nežli zavlečení nákazy do jiného regionu nebo země člověkem.

„Proto jsme se rozhodli informovat o možnosti přenosu nákazy tepelně nezpracovanými masnými výrobky. Cílem kampaně je, aby řidiči nevyhazovali potenciálně kontaminované odpadky u silnic,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád a dodal: „Inspirovali jsme se v Německu, kde byl zveřejněn podobný leták. Všichni zainteresovaní vědí, že v současnosti rozvlečení nákazy člověkem představuje největší riziko.“

Nové informační letáky se zaměřují na dálkové řidiče, kteří mohou například svými svačinami roznést nákazu do dalších regionů ČR nebo i do ostatních zemí. Proto budou plakáty vylepeny především na dálničních odpočívadlech a čerpacích stanicích hlavních silničních tahů. Objeví se také v blízkosti velkých skladů potravin živočišného původu a v místech, kde se nakládají zvířata pro export. „Právě tímto popsaným způsobem se nákaza velmi pravděpodobně dostala také k nám, kdy musela překonat cca 400 km z východního Polska či ještě větší vzdálenost z  dalších východoevropských zemí. Je nemyslitelné, že by takovou vzdálenost překonala divoká prasata přirozenou migrací a provedená vyšetření divokých prasat v sousedních zemích tento přenos vylučují.“ uvedl Semerád.

Výskyt afrického moru prasat byl v ČR poprvé potvrzen na konci června roku 2017 u dvou kusů uhynulých divokých prasat nalezených v katastrálním území Příluky u Zlína. Do dnešního dne byl virus AMP potvrzen u 219 uhynulých či odlovených prasat. Zamořená oblast zahrnovala od loňského 3. července celý okres Zlín. Letos se zmenšila na zhruba 40 procent, následně se musela na žádost Evropské komise znovu mírně rozšířit, našlo se totiž několik pozitivních divokých prasat poblíž hranice zmenšené zamořené oblasti.

(tz)

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře