TÝDEN NA RADNICI (38): Malá víkendová inventura. Jejím autorem je tentokrát vimperský...

TÝDEN NA RADNICI (38): Malá víkendová inventura. Jejím autorem je tentokrát vimperský radní Zdeněk Kutil, který zastoupil nemocného starostu

Chřipková epidemie si nevybírá a onemocněl nám starosta města. Již od minulého týdne ho trápí vysoké horečky, a tak pije čaj a leží doma. Přejeme mu brzké uzdravení.

Radnice se však zastavit nemůže a zodpovědnost převzal místostarosta Lukáš Sýs.

Rada města se sešla jako obvykle a rozhodnutí bylo ještě možná více než je obvyklé. Připravujeme se především na jaro a na výživnou stavební sezónu. Scházejí se komise pro výběr zhotovitelů a rada města přijímá svá rozhodnutí o zadání jednotlivých zakázek.

Na základě soutěže se povedlo vybrat zhotovitele pro přechod u Tesca. To je ten přechod proti základní škole, kde neustále všichni přecházejí přes křižovatku. Díky podaným nabídkám se rozpočtová cena snížila o příjemných 700 tis. Kč a přechod bude vybudován. Naplánovali jsme si to tak, že stavbu zahájíme o prázdninách, kdy je zde nejméně dětí. Jde především o bezpečnost, a proto to děláme. Stejné to je proti základní škole v parku. Zde jsme schválili výběr zhotovitele na instalování nových semaforů. Po prázdninách zde chodci budou moci zmáčknout tlačítko a na signál červená zastaví provoz na silnici v ulici Pražská. Snad každý to tady zná a ví, jak to na této silnici vypadá, když jede od Strážného rozjetý kamion.

Spousta dalších rozhodnutí. Byla schválena smlouva s restaurátorem, který nám dokončí krásné výzdoby stropů a omítek ve vestibulu a na schodišti základní školy v parku. Povolili jsme pokácení stromů, které jsou nebezpečné nebo překážejí. A nebo jsme, a za to jsme rádi, přijali rozhodnutí o zřízení a umístění pamětní desky u kapličky v Bořanovicích. Na této desce budou jména padlých v 1. světové válce. Je potřeba občas si vzpomenout, jakou cenu má svoboda a mír. Na to bychom neměli zapomínat. Také jsme uzavřeli smlouvu na pořádání letního tábora pro děti v Nové Peci.

V pondělí jsme se na radě sešli již bez starosty. Bylo přijato 34 nových usnesení rady města. Nejvíce se jich asi týkalo opět bytových záležitostí a prodloužení pronájmů. Jedno důležité rozhodnutí, které nás potěšilo je, že jsme s radostí schválili protokol o hodnocení nabídek na výměnu výtahů. Vyměníme 32 výtahů ve všech panelových domech. Již dlouho předtím jsme tuto soutěž připravovali. Nechtěli jsme jen nejlepší cenu, přestože jsme jí dosáhli a uspořili jsme minimálně 10 % z původně plánované rozpočtové ceny. Mysleli jsme na lidi, kteří v panelových domech bydlí, a v kritériích pro výběr byl kladen důraz nejen na rychlost výměny jednotlivých výtahů, ale i na pozdější servis. Vítězná firma se nám zavázala ke všemu. Výtahy začneme vyměňovat v květnu, a když to vše dobře půjde, do roka by mělo být hotovo.

No a další rozhodnutí. Je vybrána firma na opravu kuchyně mateřské školky na sídlišti Míru. Zadali jsme napřímo zakázku zdemolovat objekt na cestě do Strakonic. To je ten starý zelený barák pod Výškovicemi, který je v současné době vybydlený a kolem kterého každý návštěvník města projíždí. Páni projektanti to spočítali na 3 mil. Kč. Myslíme tím tu demolici. Proto nás napadlo oslovit stavební firmu, která bude bourat barák na Pasovské a má na to s námi uzavřenou smlouvu, zda by nemohla využít techniku, kterou zde bude mít a zbourat nám i tento barák. Nabídla nám cenu 480 tis. Kč. S radostí jsme to schválili a vjezd do města po prázdninách bude zase o něco krásnější.

Ono toho je hodně. Ve čtvrtek jsme měli setkání s lidmi bydlícími na sídlišti Míru a řešili jsme problémy s parkováním. Architekt Kročák ukázal část svého projektu, na kterém pracuje a který od nás dostal zadán. No, a když pojedeme tímto tempem, příští rok tam ta nová parkovací místa vzniknou. Letos jich v ulici Mírová vybudujeme 70 a díky této dokumentaci bychom mohli budovat dále.

Na závěr bych chtěl připomenout, že jsme rozdělili v radě města 118 500 korun mezi spolky dělající kulturu ve Vimperku. Naplánovaných akcí je více než v minulých letech. Tady si snad každý vybere a já osobně se na to také těším.

Tak to byl tento týden bez starosty.

Hezký víkend a držte nám palce.

Zdeněk KUTIL (JIH 2012), radní města

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře