TÝDEN NA RADNICI (36): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá...

TÝDEN NA RADNICI (36): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá víkendová inventura

Schůzově náročným, tak se to dá nazvat, byl tento týden.

Musím se vrátit ještě do minulého týdne. Vždy se některý komentář překrývá.

Přiznám se, že na plesy s manželkou moc nechodíme. Ale ples města se vyvedl jak atmosférou, organizačně, perfektním prostředím a službami ve Zlaté hvězdě, tak i finančně. Všem, kdo to dávali dohromady, veliké poděkování.

A ještě v neděli jsem zašel, na pozvání Jirky Šetky, na výroční schůzi včelařů. Můj táta byl velkým včelařem na Budějovicku. A tak jsem byl zvědav, jak fungují tady na Šumavě. Počet včelařů zde roste, v organizaci vimperské oblasti je jich přes 75, a viděl jsem mezi nimi i dost mladších. A kolik je mezi nimi mých dobrých známých: Jirka Zídek, Jana Vítovcová, Pavel Hubený, Petr Těšitel a Jitka Kovaříková, Tonda Krejčí a další a další. Starají se o přibližně 450 včelstev. Nejen já jsem si ale všiml, že včel je v přírodě méně než dřív. Ano, je to zde na Vimpersku asi polovina stavu včelstev proti počtu z 90. let. Moc děkuji za pozvání, zkusíme nějak pomoci. Když jsem slyšel slova „varoáza a včelí mor“ tak jsem si znovu vzpomněl na tátu…..

Na radě města byly spíše věci technické, pronájmy, bytové věci. Informace o připravované novele zákona o odpadech mi připadají jako „nedovařená bramboračka“ bez chuti okořeněná o informaci, že stát si ji dá pořádně zaplatit. Od koho jiného než od lidí. Nebo podraz na lidi?

Individuální příspěvky dostali Ondra Mánek a Tomáš Kalivoda, přes svůj klub SKI Vimperk, a to 10 tisíc korun na „regeneraci spojenou s mistrovstvím světa juniorů v běhu na lyžích“. Také jsme vzali na vědomí dopis Karla Hudečka a Jana Jedličky (SKI Vimperk) abychom „ukončili činnost pracovní skupiny pro rozvoj areálu Vodník pro nečinnost“. Takže nemá cenu o tom hovořit? A pak se dočítáme, v různých tiskovinách, že je všechno, co dělá jiný, špatně? Anebo se jedná podle principu „bude to tak, jak chceme my a ne jinak“? Nevím, ale takto se komunální politika, podle mne, nedělá. Chci jen připomenout, že město rozbíhá projekt rybníka pod Hrabicemi s přímým zaměřením na pomoc zasněžování Vodníka. Město zajišťuje zasněžování, údržbu lyžařských stop, kompletní finance pod odpovědností Jana Krále, šéfa Městských služeb. To je také špatně?

Důležitá byla schůze s vedením kraje v Prachaticích. Byli jsme tam skoro všichni starostové obcí bývalého okresu. S kolegou Martinem Malým jsme „dali na stůl“ čísla, jak naše města zajišťují výkon státní správy a co za to dostáváme financí. Čili, jak pracujeme pro stát, co nám nařídí dělat, ale ne všechno zaplatí. My na tom doplácíme zhruba tři miliony korun a Prachatice ještě více ze svého, čili z obecních peněz. Jinak spolupráce je s krajem hodně dobrá. Jenom připomenu výstavbu kruháče u Lídlu, teď připravenou Fišerku na příští rok. Kraj podporuje školy, silnice se hodně vylepšily, bohužel místní komunikace jsou naše, tam si za ne zrovna nejlepší stav můžeme sami nečinností v minulých létech. Teď se to snažíme dohnat, potřebovali bychom na to odhadem kolem 150 milionů korun.  Jinak se na kraji nic neudělalo co se týče odpadů a jejich skládkování. Po roce 2024 by na naší skládku v Pravětíně měli vozit minimum toho všeho. Zbytek by se měl energeticky využít. Ale kde budou spalovny? To nikdo neví….

Byly další technické schůzky nad studii U Sloupů, přišly připomínky od odborů a osadního výboru, projednal to Výbor pro rozvoj města. Představíme to teď zastupitelům a veřejnosti. Je to plocha bývalého hřiště, rozloha asi čtyři hektary. Územní plán tam počítá s bydlením a občanskou vybaveností a tomu odpovídá i představa arch. Stacha. Budou tam i místa pro případnou malou školku, prodejnu, volnočasovou strukturu, kolem 100 parkovacích míst, atd. Bude to dopracováno a je předpoklad, že schválení v radě bude kolem dubna – května.

Technická jednání byla i kolem bazénu. Skupina, kterou řídí místostarosta Lukáš Sýs, konzultovala technické detaily stavební, vzduchotechnické, bourání starých staveb, přípravu staveniště, napojení tepla (Energie AG Miroslav Rys), provozních věcí (Městské služby Jan Král) atd. Předpoklad předání projektové dokumentace ke stavbě je polovina března. Přesně podle plánu pak budeme soutěžit, kdo to postaví jako generální zhotovitel.

Proběhla dražba pozemků na Homolce, prodala se parcela kolem 11 arů za 880 tisíc korun. Je to 40 korun dražší za metr čtvereční než na Hrabicích (Hrabice 592 Kč, Homolka 637 Kč , obě plus 21% DPH). O druhou čtrnáctiarovou parcelu nebyl zájem. Zveřejníme to a uvidíme, zda to vůbec jsme schopni prodat.

Nu, tak to byly kousky z naší práce tento týden.

A ještě jednu osobní emoční fantazii. Začínají zimní OH. A v televizi dávali záznamy z našeho hokejového zlata na „turnaji století“ nejlepších. Znovu mě běhal mráz po zádech radostí. Tyto emoce spojují. Pamatujete Nagano? Je to už 20 let…..

Hezký víkend a držte nám palce.

Pavel DVOŘÁK

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře