VOLYNĚ: Odhalení poprsí Josefa Kaizla

VOLYNĚ: Odhalení poprsí Josefa Kaizla

 

Významnému rakouskému politikovi, národohospodáři a ministru Josefu Kaizlovi (1854–1901) byl dva roky po smrti na jeho volyňském rodném domě čp. 141 dne 23. srpna 1903 odhalen památník v podobě bronzového poprsí, dokola obklopeného bohatým secesním štukovým reliéfem.

Zdařilá portrétní plastika od akademického sochaře Josefa Václava Pekárka (1873–1930) byla umístěna na nároží domu ve výši prvního patra. Pořizovací náklady se vyšplhaly na částku 2000 korun, k realizaci došlo díky přičinění obce, odboru Národní jednoty pošumavské a celé řady Kaizlových přátel a obdivovatelů.

Dům čp. 141, poměrně nerozměrný a přilepený k sousednímu honosnému domu rodiny Lovických, býval dříve městskou šatlavou, obývanou zpravidla rodinou obecního policajta. Později byl městskou obcí prodán, na přelomu století patřil Václavu Ledrerovi (1849–1905), který zde po delší čas provozoval kupeckou živnost. Kupec Ledrer mimochodem na našem fotografickém snímku právě vyhlíží z okna.

Slavnosti, jejímž hlavním řečníkem byl poslanec Josef Herold (1850–1908) z Prahy, se zúčastnilo velké množství lidu z Volyně i širšího Pošumaví. Chybět pochopitelně nemohla ani vdova Kamila Kaizlová. Všichni účastníci slavnosti se nejprve shromáždili na Podolí, odkud vyrazili v 10 hodin průvodem k rodnému domu. Pěvecké družstvo zde zapělo Chorál národa českého a po závěrečné řeči Arnošta Loma z Olšova (1843–1911), zemského advokáta a iniciátora vzniku památníku, ještě na samý závěr zazněla píseň Pod starým praporem.

Text a foto: (fb) – Městské muzeum ve Volyni

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře