METEO AKTUALITY: Výhled počasí na týden. Bude zima pokračovat v rozmarech nebo...

METEO AKTUALITY: Výhled počasí na týden. Bude zima pokračovat v rozmarech nebo se konečně umoudří?

Ilustrační foto: Jan KUBITA

 

Počasí se opět nebude chovat podle představ všech. Zpočátku nás čeká zimní počasí, kdy nasněží i v nížinách a to do konce týdne. To nebude asi vyhovovat odpůrcům sněhu.

Během příštího týdne nás čeká ale výraznější, byť kratší, oteplení a poté se modely shodují spíše na teplejším počasí. Oteplení se bude krátce týkat i hor a ve hře je i mrznoucí déšť. Na toto budou reagovat milovníci zimy spíše zamračenými smajlíky. Je to ale aktuální vyhlídka počasí do dalších lednových dnů.

Předpověď na 19. až 26. ledna:

V pátek bude vleká oblačnost místy sněžení či přeháňky, přes den pod 300m smíšené srážky.

Minima: +1 až -3°C
Maxima: 0 až 4°C
Vítr: Z 2-7m/s
Srážky: 0-8mm/cm (výskyt: 70%)
Upozornění: Velmi silný vítr, silný vítr, sněhové jazyky a závěje do 2h, ráno pod 400m místy náledí

V sobotu očekáváme oblačno a místy sněhové přeháňky, během dne zataženo a večer od západu sněžení.

Minima: 0 až 4°C
Maxima: -1 až +3°C
Vítr: JZ/J, během dne JV 1-5m/s
Srážky: 0-6mm/cm, hory 15cm (výskyt: 85%)

V neděli bude zataženo se sněžením, během dne proměnlivá oblačnost, zejména na horách sněhové přeháňky nebo sněžení. Jinde srážky ojediněle. Večer ubývání srážek i oblačnosti, místy na skoro jasno. Postupně místy mrznoucí mlhy a nízká oblačnost.

Minima: 0 až -4°C
Maxima: -2 až +2°C

V pondělí bude jasno až skoro jasno, místy mrznoucí mlh a nízká oblačnost. Odpoledne a večer od jihozápadu přibývání frontální oblačnosti a v Čechách sněžení, přecházející v déšť a to i mrznoucí. Na Moravě a ve Slezsku většinou sněžení, pod 400m i smíšené srážky.

Minima: -4 až -8°C, při vyjasnění na sněhu až -13°C
Maxima: -3 až +1°C, na Z +3°C

V úterý bude velká oblačnost s občasným deštěm, na východě zpočátku i mrznoucím. Večer na horách přechod ve srážky sněhové.

Minima: 4 až 0°C, na V kolem -2°C
Maxima: 5 až 9°C

Od středy do pátku předpokládáme skoro jasno až polojasno, místy mlhy a nízkou oblačnost. V závěru období přibývání frontální oblačnosti s deštěm, od vyšších a postupně od středních poloh se sněžením.

Minima: +3 až -2°C
Maxima: 2 až 7°C

PROČ TAK BUDE?
Po přechodu níže “Friederike” přes sever Německa a Polska dále k východu až severovýchodu a s níží spojeného frontálního systému bude na naše území pronikat studený vzduch. Ve vlhkém proudění postoupí během víkendu přes střední Evropu další frontální vlna, následně bude počasí u nás pod vlivem tlakové níže. Během pondělí přejde naše území teplá fronta systému, za níž k nám začne pronikat teplý vzduch a to i do vyšších vrstev atmosféry. V polovině nového týdne bude od jihozápadu přes centrální Evropu putovat tlaková výše. V závěru zřejmě období ovlivní středoevropské počasí výšková tlaková níže.

 
0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře