IQEJCE: Chytrá vejce s vysokým obsahem jódu a selenu, mají ambici stát...

IQEJCE: Chytrá vejce s vysokým obsahem jódu a selenu, mají ambici stát se stálou součástí jídelníčku

O vejcích a sportovních už toho bylo napsáno mnoho. Jsou bezpochyby zcela nezbytnou potravinou nejen pro atlety a kulturisty, ale zkrátka pro všechny.

Není tajemstvím, že jsou plná bílkovin, vitamínů, dobrých tuků, vápníku či železa. Novinkou na trhu jsou však vejce, která kromě toho všeho obsahují i něco navíc. A nejde o nic nepodstatného. IQEJCE jsou chytrá vejce s vysokým obsahem jódu a selenu a v kombinaci s ostatními velkými, výše popsanými a mají ambici stát se nepostradatelnou součástí jídelníčku každého z nás. Proč?

Jód a selen jako sparing partneři

Tyto dva prvky tvoří dokonalou kombinaci. Podporují se vzájemně i metabolicky. Společně v našich tělech „dřou“ na tom, co je na první pohled vidět – mají podstatný podíl na kvalitu naší kůže, vlasů a nehtů, ale zejména na tom, co se děje uvnitř. Připsat body jim tedy jednoznačně musíme za správnou funkci naší štítné žlázy. Její funkčnost má významný vliv třeba i na tukový metabolismus, který v důsledku snížené činnosti štítné žlázy podstatně hůře odbourává tuky. Proto jsou jód i selen tak dobrými a vyhledávanými partnery při systematických redukčních dietách.

Hormony štítné žlázy, jejichž tvorbu právě tyto prvky podporují, ovlivňují nejen náš fyzický ale i duševní vývoj. Tím však společná práce jódu a selenu v našich tělech teprve začíná. Z velké části jim vděčíme také za dobré trávení a třeba i energii, kterou naše tělo tolik potřebuje a obzvláště v tomto sychravém období s krátkými dny a dlouhými nocemi se nám jí tolik nedostává. Společně se podílejí i na tom, aby sportovců pokud možno přibývalo. Snižují totiž riziko neplodnosti.

Jód a selen jako individualisté

Jsou nejen skvělými týmovými hráči, ale významnou roli v našich životech hrají i jako individualisté. Snížená hladina jódu prokazatelně zvyšuje onemocnění rakovinou prsu a dělohy. Neprospívá ani budoucím sportovcům, protože absence jódu ohrožuje nejen zdraví těhotných žen, ale i jejich dětí. Působí totiž na správný růst a zásadně ovlivňuje dokonce i inteligenci. Doporučená denní dávka jódu:

Udržujeme-li si správnou hladinu selenu v těle, stavíme překážky srdečně cévním chorobám, poruchám funkce jater, žaludku i střev. Selen funguje jako posila našeho imunitního systému, brání nás před nájezdy zákeřných virů a bacilů, dokonce se pouští i do boje s alergiemi. Chrání naše buňky před oxidativním stresem – zachytává v těle volné radikály a zabraňuje rakovině.

V kombinaci s vitamínem E, který je rovněž ve vejcích přítomen, konkrétně ve žloutku, pracuje selen na elasticitě naší kůže a vytváří velmi důležitý ochranný enzym – glutation peroxidázu – který v našich tělech mění jedovatý peroxid vodíku na vodu a molekulární kyslík. Denní dávka selenu by měla být 50 až 200 mikrogramů – minimálně 1 mikrogram selenu na 1 kg tělesné hmotnosti člověka.

Jezte IQejce – nejen zdravě, ale také chytře Chytře se totiž jód i selen do IQejcí také dostaly. První zmiňovaný lze u nás totiž získat jen prostřednictvím tablet (do toho se každému nechce) nebo mořských ryb (jejichž kvalita je s otazníkem, na rozdíl od ceny, která je jedním slovem vysoká). Jedinou alternativou k pilulkám a rybám jsou mořské řasy, které jódu obsahují zdaleka nejvíce. Ale ty jsou zase pro mnoho z nás, díky zvláštní chuti, nepoživatelné. A právě takhle „nevalná chuť“ byla příčinou toho, proč jednoho dne zkusili farmáři Maiwaldovi nabídnout kelp – mořskou řasu, slepicím, aby zjistili, že těm naopak chutná znamenitě.

Pak ještě přidali na vlastních polích pěstovanou pohanku mimo jiné bohatou na selen a slepice se mohou „uzobat“. Svým majitelů však nezůstávají nic dlužné. Na oplátku snášení zázračná vejce, která v sobě dokonale kombinují vše, co by v jídelníčku zapáleného sportovce zkrátka nemělo chybět. Vlastní krmené směsi spolu s výsledným produktem IQejce si rodina Maiwaldova nechala nakonec patentovat.

A připočteme-li fakt, že tímto procesem jsou jód a selen (nebo stopové prvky obecně) do živočišné buňky vpraveny zcela přirozenou cestou a naše tělo je díky tomu umí mnohem lépe využít a zpracovat, než v případě umělých preparátů, stojí IQejce v oblasti výživy rozhodně na stupních vítězů.

Vyzkoušejte IQejce na www.rohlik.cz, www.plnataska.cz, www.kosik.cz a nově žádejte v prodejnách sítě COOP. Nebo se podívejte do naší mapy prodejen, kde můžete IQejce koupit.

Text a foto: PROTEXT

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře