METEOCENTRUM: Hory se mohou těšit na bílé Vánoce. V nížinách ovšem sněhová...

METEOCENTRUM: Hory se mohou těšit na bílé Vánoce. V nížinách ovšem sněhová pokrývka velkou šanci nemá

 

Letošní prosinec je pro české hory velice štědrý co se týče sněhové pokrývky. Na hřebenech hor leží kolem 40 až 50 cm sněhu, což je oproti několika předchozím rokům na začátek prosince opravdu hodně!

Není divu, že spousta lyžařských středisek již čile zahájila svoji aktivitu, byť i díky umělému zasněžovaní (nebo v tomto případě spíše přisněžování). V provozu jich jsou dvě desítky, přičemž největší výběr je zatím v Krkonoších, kde se lyžuje na šesti místech. Seznam všech středisek je k dispozici zde.

A pozor: Nyní už můžeme prakticky s jistotou prohlásit, že sněhová pokrývka vydrží na horách až do Vánoc. Občas (třeba hned na začátku tohoto týdne) se sice i v těch nejvyšších polohách teploty vyhoupnou nad nulu, ale tato oteplení budou vždy jen přechodná a veškerý sníh proto roztát nestihne. Bílé Vánoce zde tedy budou!

Jiná je ovšem situace v nížinách, kde se sice budou teploty pod nulou střídat s teplotami nad nulou, ale konkrétně v posledním týdnu před Vánocemi (který bude chladnější než ten předchozí) čekáme jen malé množství srážek. Jestli bude přímo na Štědrý den pod nulou nebo nad nulou, zatím stanovit nelze, ale větší pravděpodobnost má zkrátka to, že sníh za okny neuvidíme.

Pokud tyto odhady vyjdou, bude si moct každý vybrat, jestli chce Vánoce trávit raději v nížinách, kde se sníh vyskytovat nebude, nebo někde na horské chatě s krásně bílou okolní krajinou.

 

METEOCENTRUM

Ilustrační foto: Jan KUBITA

 

 

5 1 vote
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře