TÝDEN NA RADNICI (27): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá...

TÝDEN NA RADNICI (27): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá víkendová inventura

Začalo to rozsvícením minulou sobotu.

Advent začal slavnostním rozsvícením vánočního stromu. Nový dizajn v kouzelné andělské atmosféře se, podle ohlasů přítomných, líbil. A vystupující sbor dětí z mateřinky byl roztomilý.

Rada města byla přesunutá na středu. Důvod?

Vedením kraje byl vyhlášen „Blackout 2017“, prostě simulovaný několikadenní výpadek elektrického proudu v našem městě. Jak to probíhalo?

Okamžitě byl svolán krizový štáb. Je to asi 25 lidí z úřadu, jsou tam hasiči, policie, zdravotníci, domovní správa, vodáci, prostě základní složky v době mimořádného krizového řízení. Museli jsme reagovat na to, když neteče voda, nejdou mobily, nejde teplo, nejsou potraviny, jak udržet v provozu nemocnici, úřady, školy, jak zajistit pohonné hmoty, informace občanům, jak udržet bezpečnost, činnost záchranky atd.

Vše bylo sledováno pozorovateli z kraje a navečer jsem byl osobně podat zprávu na hejtmanství. Jak se to může zdát jako „hraní na vojáčky“, tak pro mne to byla zkušenost z perfektní práce celého krizového štábu.

Na radě města jsme schválili projektanty pro kanalizaci v ulici K. Světlé, parkoviště u zimního stadionu a pro křižovatku na Pražské ulici. Prostě se to může rozjet včetně jednání s lidmi.

Z dalších byla důležitá dohoda na přístupu k Vodníku pro čerpání vody pro zasněžování. To budou zajišťovat Městské služby, které dostaly celý prostor do pronájmu. Současně jsme vyřešili nejasnosti kdo se o co stará, za co odpovídá.

Schválili jsme „Zásady pro vydávání Vimperských novin“ včetně modelu financování. Očekávají se i nějaké změny v grafice i další novinky. Uvidíme.

Pro plán „Smart city“ bylo zásadní schválení smlouvy o právních a dalších službách pro rozjetí celého složitého projektu. Je to důležité abychom neudělali nějaké blbé kroky.

Zadali jsme tendr na výměnu výtahů v našich panelácích. Začneme. Příští rok budou nájemníci informováni o přesném rozvrhu kdy a kde a v jakém rytmu se to bude dělat.

Byla předložena arch. Kročákem studie starého sídliště, hlavně je to zaměřeno na parkování. A je možné tam najít, bez nějakých hrozných terénních prací, kolem 130 nových míst. Hodně zajímavá práce.

Na pracovním zasedání zastupitelů jsme opět důkladně probrali rozpočet. Bylo zdůrazněny čtyři priority. Bazén, ulice 1. máje, ulice Nad Stadionem a školy. Také jsme se bavili o odměňování neuvolněných zastupitelů. Není možné to dělat jako charitu, jsme pod trestní odpovědností. Teď zrovna jeden bývalý občan našeho města dal na nás trestní oznámení. Je to o uvolňování z práce, o přípravě různých analýz, kontrole atd. Ta doba je prostě jiná, než co bylo kdysi. Prostě si zastupitelů a je jejich práce vážím. A že jsou mezi nimi ti s větším nebo menších pracovním nasazením? Tak to v životě je. A nakonec o zastupitelích rozhodujete vy ve volbách. A každý jistě posoudí, za kým je vidět práce a ne „kecy a sliby“. A nové zásady umožňují to řešit odměnami nebo naopak.

Dostali jsme studii osvětlení zámku, kterou jsme jako město zadali. A to se všemi pohledy, limitací světelného smogu, prostě jak je možné teď, bez zásadních změn, využít současných pozic reflektorů. Jednalo by se o použití nejmodernějších ledkových světel. Jednal jsem s ředitelem památek kraje Petrem Pavelcem o způsobech profinancování. Snad najdeme shodu. Fakt je to krásné. A pohled na naší osvětlenou školu v parku a „nad ní“ osvětlený zámek je pro mne nádherná představa.

A nakonec vyslovím jedno přání, sám za sebe i radu města. Kéž bychom měli šťastnou ruku při výběru správných spolupracovníků pro odbor rozvoje. Ti by měli mít na starosti granty a všechno kolem. Je vyhlášen konkurz, už jsou tam nějaké přihlášky. Každý den dostáváme mnoho vypsaných grantů, jak od státu, kraje a já nevím ještě odkud. Potřebujeme systémově s tím pracovat. Odbor bude řídit přímo starosta s tím, že výstupy budou zapracovány do strategického plánu města, projektové přípravy, atd. Má to souhlas porady vedení.

Tak vidíte, byl to zajímavý týden.

Držte nám palce.

Hezký druhý adventní víkend.

Pavel DVOŘÁK

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře