TÝDEN NA RADNICI (24): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá...

TÝDEN NA RADNICI (24): Vimperský starosta Pavel Dvořák a jeho pravidelná malá víkendová inventura

Normální týden, aneb pevné nervy na radnici…

Nejdříve musím vzpomenout na uctění památky dlouholetého kolegy v zastupitelstvu města Františka Řehoře. Nepřežil nehodu a ve věku 69 let, plný energie, zemřel. Zastupitelstvo ho uctilo minutou ticha.

Zastupitelstvo v pondělí 13. listopadu přijalo několik zásadních usnesení.
Rozhodlo o pokračování linkové městské dopravy s tím, že přidáme ještě zastávku na Homolce. Celková cena je zvýšena o zhruba 200 tisíc korun, to znamená na 500 tisíc korun celkově. Rozbory ukazují na užitelnost a také si uvědomme, že průměrný věk nás v městě stoupl na více než 42 let, prostě stárneme. Navíc se nezastavil trend snižování počtu lidí ve městě a to teď na číslo o něco vyšší než 7400.

Klíčové jednání a hlasování bylo o půjčce, hlavně na dokončení a zakrytí bazénu a rekonstrukci ulice 1. máje. Předložili jsme možnost úvěru 120 mil. Kč za fixních 1.3 % na 10 let. Je to výhodné, když si uvědomíme, že banky nechtějí od nás žádné jištění, nemusíme to celé využít a splácet začneme od roku 2019. Bez dalších poplatků. Propočet finanční bezpečnosti města ukazuje, že jsme splátku, bez problému pro chod města, schopni plnit. Po téměř devadesáti minutách to bylo jednoznačně schváleno. Jenom připomínám, že predikce inflace je kolem 2-3 % ročně. A vyhrála to Česká spořitelna.

Hodně důležité bylo předložení generelu nemocnice, čili výstavby, jak s tím dál. Vypadá to na zbourání staré budovy nemocnice a výstavbu nového pavilonu. A začínáme projekty na evakuační výtah a opravu budovy bývalého dětského oddělení na byty pro doktory. To na příští rok.

Z prodejů byl zajímavý prodej kotelny v bývalých kasárnách U Sloupů, přičemž si necháme komín, kde jsou různé vysílače.
Zastupitelstvu rozhodlo, že neprodá budovu na Pasovské číslo popisné 150, a tak potvrdilo záměr to zbourat. Co s tím prostorem potom dál není ještě dohodnuto a projektováno.

Klíčová práce pro vedení města bylo projednání prioritních a dalších investic. Měli bychom začít s ulicí 1. máje, to má mít projekt v lednu-únoru. Určitě musíme udělat ulici Nad Stadionem, začít dělat bazén. Rádi bychom dali přes 20 milionů korun na řešení havarijní stav na školních budovách, začali s modernizací výtahů v panelácích atd. Bohužel nezačne výstavba kruhové křižovatky Fišerka, kraj ji má v plánu na rok 2019. To vše budeme probírat na pracovních jednáních zastupitelstva, příští týden začínáme. Je těch záměrů víc.

Byli jsme na různých jednáních. V Kubově Huti byl na programu plán prezentace Šumavska, v Prachaticích pak jsem si uvědomil, co znamená být zdravý. Byla tam přehlídka ústavů a škol, které pečují o postižené, tělesně i duševně. A klobouk dolů před těmi, co s těmito lidmi dělají. Já bych na to neměl… Chce to odvahu, pevné nervy, vytrvalost. Díky všem.

Ve Vimperku na Homolce jsme pak probírali, zda a kam dát dětské hřišťátko, umístění autobusové zastávky už se projednává. Moc fajn nám bylo na návštěvě Akademie seniorů ve čtvrtek. Poděkovali jsme jim, je tam přes stovku zapsaných, a popřáli, ať je to baví, ať mají zajímavé přednášky. Ta poslední byla o tragédii jaderné elektrárny v Černobylu.

Tak vidíte, tak vypadá „normální“ týden na radnici.
Držte nám palce.

Pavel DVOŘÁK

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře