JAVORNÍK: Po roce se obcí zase ozve: “Čí je posvícení? Naše!” S...

JAVORNÍK: Po roce se obcí zase ozve: “Čí je posvícení? Naše!” S tancem, zpěvem, hnětynkami i husí pečínkou

 

Dobrovolní hasiči z Javorníku zvou na Javornické martinské posvícení. Uskuteční se v sobotu 11. listopadu od 20 hodin.

Pověst praví, že první posvícení slavil král Šalamoun jako každoroční oslavu vysvěcení svého chrámu v Jeruzalémě. Podle této legendy je pak posvícení výroční slavností vysvěcení místního kostela, která se pořádá v neděli před svátkem světce, jemuž je zasvěcen místní kostel.

Posvícení bylo a zdá se, že je stále, jeden z nejoblíbenějších svátků venkovského lidu, kterým se zároveň oslavovalo ukončení polních prací, to znamená, že vždy probíhalo na podzim. V tomto období by již každá venkovská rodina měla mít dostatek čerstvé mouky a vajec, tvarohu a máku do buchet a vykrmenou husu na pekáč.

V každé farnosti se slaví v jinou dobu a lidé chodí na posvícení v okolních obcích, aby navštívili příbuzné, odpočinuli si od práce a dobře pojedli. Císař Josef II. se v roce 1787 svým nařízením pokusil sjednotit datum oslav v celé zemi na třetí neděli v říjnu a tím vzniklo „Havelské posvícení neboli Císařské hody“ a jelikož venkované nadále slavili i  své místní posvícení, vznikl termín „Naše posvícení“.

Na Javorníku je tento výraz velice zakořeněný, při přípravách i v průběhu oslav můžete slyšet velice často mnohohlasné: „Čí je posvícení??? Naše!!!

K hlavním pokrmům javornického posvícení patří „Svatomartinská husa“, která musí být dobře vykrmená a propečená s dobrým knedlíkem a se zelím. Spojitost mezi sv. Martinem a husou vysvětluje legenda ve dvou možnostech. Jedna říká, že kejhání husí rušilo sv. Martina při kázání a za to teď pyká na pekáči a ve druhé se traduje, že se Martin před svatořečením skrýval ze skromnosti v husím chlívku a husy ho kejháním prozradily. Je možné si vybrat…

Další dodržované tradice „našeho posvícení“ jsou posvícenské koláče, martinské rohlíčky či podkovičky a místní specialita hnětynky a hlavně sobotní taneční zábava, které předcházejí velké přípravy.

Týden dopředu pečou místní ženy společně velké množství výborných máslových hnětynek podle javornického receptu a následně je další ženy a děvčata dozdobí barevnými cukrovými ozdobami, pocukrují a zabalí do ubrousků. Takto jsou hnětynky připravené na sobotní taneční zábavu, kde při dámské volence za každý tanec musí tanečník své partnerce koupit balíček hnětynek. Jak se ženy při dámské volence snažily, poznáte na stolech v sále-kolik má každá před sebou bílých balíčků…

Další, velmi úspěšnou akcí na svatomartinské zábavě je předtančení v krojích, konající se v sále Hotelu Krásná vyhlídka.

K tanci a poslechu zahraje kapela Hartl band.

Hotel Krásná Vyhlídka Javorník připravil Husí hody – rezervaci provádějte na tel: 602 388 914

Penzion Na Podlesí Javorník připravil Svatomartinskou husu – rezervaci provádějte na tel: 732 968 627

Text a foto: JAVORNÍK NA ŠUMAVĚ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře