Č. BUDĚJOVICE: Výstava o I. světové válce v Jč. muzeu připomene hrůzy...

Č. BUDĚJOVICE: Výstava o I. světové válce v Jč. muzeu připomene hrůzy bojů v zákopech i situaci v zázemí

 

Výstava o I. světové válce v Jihočeském muzeu atraktivní formou připomene hrůzy bojů v zákopech i situaci v zázemí. Expozice o 750 m2 zabere celé patro.

Atraktivní formou přiblížit historii I. světové války, konkrétně období zhruba od roku 1912 po vznik samostatného Československa v roce 1918. To je hlavním cílem výstavy „První světová válka – léta zkázy a bolesti“ a „Vzpomínky na sočskou frontu“, která se v těchto dnech připravuje v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích.

Výstava začíná v sobotu 11. listopadu slavnostní vernisáží a od neděle 12. listopadu pak bude oficiálně otevřena pro veřejnost. Zájemci si ji budou moct prohlédnout až do 11. listopadu 2018. Během prohlídky příprav expozic to řekl náměstek hejtmanky pro kulturu Pavel Hroch.

Je důležité si tyto události připomínat, aby nezapadly do zapomnění

„S potěšením lze konstatovat, že příprava výstavy je v plném proudu a začíná mít své základní obrysy. Věřím, že si návštěvníci uvědomí tu bolest, kterou museli všichni během bojů prožívat v zákopech i v běžném životě. Pro školáky je pak připraven i bohatý doprovodný vzdělávací program. Je totiž důležité si tyto události připomínat, aby nezapadly do zapomnění, neboť například hrdinství českých legionářů význačně napomohlo ke vzniku našeho samostatného státu, jehož 100. výročí si budeme příští rok připomínat,“ uvedl Hroch.

Předměty jsou zapůjčeny z 30 muzeí a galerií v celé ČR i od soukromých osob

Jak sdělil historik Jihočeského muzea Jiří Petráš, zaberou expozice výstavy celé jedno patro o rozloze kolem 750 metrů čtverečních. „Exponáty máme zapůjčeny z 30 muzeí a galerií v celé republice a od mnoha soukromých osob,“ upřesnil Petráš a zdůraznil, že výstava není o kráse zbraní, ale hrůzách války. „Tak jsme se snažili její filosofii pojmout,“ naznačil.

Uvidíte model zákopu, nad kterým krouží letadlo, dobové zbraně, uniformy či dopisy

Podle spoluautorky architektonického řešení expozic Mileny Benes se tu návštěvníci mohou mimo jiné seznámit s modelem zákopu, nad kterým krouží letadlo, dobovými zbraněmi i uniformami, předměty denní potřeby vojáků, jejich výstrojí či dopisy. To vše podkresleno dobovými fotografiemi. „Děti pak budou moct během výstavy sbírat různé informace, které si při odchodu mohou nechat svázat do knížečky,“ uzavřela Benes s tím, že autoři expozic nechtějí glorifikovat konflikty a zbraně, ale ukázat utrpení, které s sebou takový konflikt nese.

(tzjč)

Více o výstavě zde

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře