ČESKÉ BUDĚJOVICE: Info krajského úřadu: Aktuální situace v Jihočeském kraji po ničivé...

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Info krajského úřadu: Aktuální situace v Jihočeském kraji po ničivé víkendové vichřici

 

Situace na jihu Čech po nedělní vichřici se uklidňuje a pomalu dostává do normálu.

Z původních cca 160 tisíc odběrných míst je v současné době bez dodávek el. energie zhruba 13 tisíc. Havarijní služby společnosti EON po celý den zjišťovaly a do včerejších večerních hodin odstraňovaly škody způsobené pádem stromů na elektrická zařízení.

Profesionální i dobrovolní hasiči vyjížděli více než šest set krát k padlým stromům, a to i v průběhu nočních hodin, aby do rána zprůjezdnili pro Jihočechy komunikace. I přes maximální vynaložené úsilí zůstává stále několik tisíc domácností bez dodávek el. energie. Na odstranění poruch se usilovně pracuje, hasičský záchranný sbor kraje přednostně pomáhá energetikům se zpřístupňováním cest k místům poruchy. Obnovení dodávek bude na některých místech trvat pravděpodobně až do zítřejšího dne.

Výpadky el. energie komplikují i zajištění dodávek pitné vody v některých obcích. Na řadě míst musely být nebo dle potřeby budou provozovateli vodovodní sítě nasazeny k přečerpávání vody do vodojemů elektrocentrály. Z důvodu krátkodobých výpadků může být voda přechodně zakalená. Mimo provoz je i několik čistíren odpadních vod. I na nich se postupně daří obnovit běžný režim. S ohledem na velký rozsah postiženého území a  přes veškerou snahu všech dotčených organizací potrvá obnova infrastruktury na území kraje jeden až dva dny.

Text a foto: (tzjč)

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře