NA PROGRAMU JEDNÁNÍ: Opravit nebo zbourat? Zastupitelé rozhodnou, co s kapličkou v...

NA PROGRAMU JEDNÁNÍ: Opravit nebo zbourat? Zastupitelé rozhodnou, co s kapličkou v Brantlově Dvoře

 

V pondělí 9. října se vimperští zastupitelé sejdou ke svému dvaadvacátému zasedání. Začíná v 15,30 hodin a jako obvykle se koná v sále Městského kulturního střediska.
Zastupitelé by měli kromě jiného rozhodnout o dalším osudu chátrající kapličky v Brantlově Dvoře.

Kapličku město získalo v roce 2016 do svého vlastnictví od místní obyvatelky Jany Staňkové. Při letošním podrobném průzkumu aktuálního stavu vyšlo najevo, že se stavba potýká s rychle postupující degradací všech konstrukcí a se závažnými statickými poruchami, které zásadním způsobem ovlivňují původní záměr provést její obnovu standardními postupy. Jak dále uvádí důvodová zpráva pro zastupitele, v objektu dochází k rozpadu říms a trhání základních nosních konstrukcí, jež postrádají oporu v mělkých a nesoudržných základech objektu. Zhoršený stav krovu již neumožňuje jeho předpokládané zachování a obnovu pouhou opravou.

“Rychle se prohlubující dezolátní stav objektu vyvolává obavy ze zřícení některých konstrukcí stavby a vyžaduje urychlené řešení,” píše se v důvodové zprávě.

Připomeňme, že kaplička není památkově chráněná a ani se nenachází na území městské památkové zóny. Dosavadní snaha o získání informací o její historii a významu nepřinesla žádné výsledky.

Městskému zastupitelstvu jsou předloženy čtyři varianty dalšího možného řešení:

  1. Pokračovat v projektové přípravě a zajištění její celkové obnovy.
  2. Zahájit práce na řádném zdokumentování stavby, případně její demolice i na přípravě výstavby přesné kopie s využitím stávajícího místa.
  3. Zahájit práce na řádném zdokumentování kapličky, řešení její demolice i na projektové přípravě návrhu podoby pietního místa, které by v prostoru současné stavby vzniklo.
  4. Demolovat objekt a následně upravit vzniklý prostor ozeleněním.

(red)

Foto: archiv (red) – Za krásnější Vimperk

Kompletní podklady pro zasedání městského zastupitelstva 7. srpna
Program zasedání

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře