LEŠENÍ BEZ DĚLNÍKŮ (2): Místostarosta Lukáš Sýs odpovídá na další otázky k...

LEŠENÍ BEZ DĚLNÍKŮ (2): Místostarosta Lukáš Sýs odpovídá na další otázky k obnově fasády ZŠ v parku

 

Přerušená oprava fasády vimperské základní školy v parku vyvolává mnohé otázky. Na některé z nich nám už jednou v tomto týdnu odpověděl místostarosta Lukáš Sýs – LEŠENÍ BEZ DĚLNÍKŮ: Proč nepokračuje obnova fasády školy v parku? Odpovídá místostarosta Lukáš Sýs.  Ten je podepsán i pod odpověďmi na další otázky, které jsme na radnici následně poslali:

Jak je možné, že veřejnou zakázku získá od města firma, která nemá potřebné stavební kapacity a ani zajištěné subdodavatele? To nemusí připravenost na provedení zakázky nikterak průkazně dokladovat?

Pakliže firma prokáže profesní způsobilost (oprávnění k provádění předmětu plnění)  a technickou kvalifikaci (reference), pak není důvod k pochybnostem o způsobilosti firmy k plnění dané zakázky. Seznam subdodavatelů je sice součástí krycího listu nabídky každého z uchazečů o zakázku, ovšem pakliže uchazeč o zakázku svou profesní způsobilostí i technickou kvalifikací pokrývá celý předmět plnění, pak není důvod, aby svou profesní způsobilost prokazoval prostřednictvím subdodavatele a předkládal smluvní zajištění subdodávek. Konečné pořadí profesně a kvalifikačně způsobilých uchazečů  se pak v každé městem vedené zakázce již řídí pouze nabídkovou cenou, jež je jediným hodnotícím kritériem pro poslední fázi výběru zhotovitele. V případě firmy IZOGARANT, s.r.o. byla splněna jak kvalifikační, tak profesní způsobilost a firma podala nabídku s nejnižší nabídkovou cenou. Zpochybňovat tedy umístění firmy ve výběrovém řízení není na místě.

Na rekonstrukci už je zhruba třítýdenní prostoj. Za tu dobu by se dalo udělat spousty práce. Znamená to snad, že byl městem stanoven příliš benevolentní termín dokončení, který zhotoviteli takové prostoje dovoluje? Bude stanovený termín dodržen? Pokud ne, jaké vyvodíte důsledky?

Plnění díla bylo stanoveno na období od 15.05.2017 – 15.10.2017. Při povaze, rozsahu a objemu prací, jež tato zakázka zahrnuje, nelze ve vztahu ke stanovené délce termínu pro plnění díla v žádném případě hovořit o benevolenci. Zda bude stanovený termín dodržen, to dnes nedokáže říci patrně nikdo z nás. V případě, že však nebude dodržen termín dokončení díla vinou zhotovitele (tedy nad rámec SOD či jejích případných dodatků), pak lze přistoupit k uplatňování smluvní pokuty ve výši 0,5% z celkové ceny díla za každý den prodlení + event. i k dalším sankcím, jež řeší SOD.

Jaké poučení si z toho vezme nové vedení radnice a jaká přijme opatření pro zkvalitnění procesu zadávání veřejných zakázek v dalším období?

Mohu Vás ujistit, že vedení města společně s Odborem investic intenzivně jedná s vedením firmy IZOGARANT, s.r.o., tento týden by měli práce na budově pokračovat. Pokud tomu tak nebude jsme připraveni vést veškeré možné právní kroky, aby naše město nebylo nikterak touto zakázkou poškozeno. O zkvalitnění procesu zadávání veřejných zakázek se budeme s vedením města bavit po důkladné analýze současného procesu zadávání veřejných zakázek, kdy chceme zhodnotit, jak by se tento proces mohl v rámci platných zákonů zefektivnit.

(red)

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře